Ειδικός συμβουλεύει: Αφήστε λίγη βρωμιά, κάνει καλό!

Τα επανειλημμένα ντους με σαπούνι μπορεί να είναι ό,τι πρέπει για την καθαριότητα, είναι όμως μια δολοφονία για τα καλά βακτήρια του δέρματος μας και μπορεί να βλάψουν το ανοσοποιητικό, δηλώνει στο ΤΙΜE o Robynne Chutkan, ιδρυτής του Κέντρου Πέψης στο Μέριλαντ και συγγραφέας του βιβλίου The microbiome Solution.
Όπως λέει ο ειδικός, οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι τα μικρόβια είναι βρώμικα και επικίνδυνα, όμως αυτά τα μικρόβια είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη, την υγεία του δέρματος και το ανοσοποιητικό. Και αυτό επειδή η τακτική επαφή με τη βρωμιά διδάσκει- σύμφωνα με τον ίδιο- τους μικροοργανισμούς που ζουν στο σώμα, πώς να αναγνωρίζουν τα φιλικά μικρόβια από τους εχθρούς.
Όπως λέει ο ειδικός, χρειαζόμαστε ένα ήπιο σαπούνι από οργανικά υλικά για το ντους, αλλά οι μόνες περιοχές που πραγματικά θέλουν καθημερινή καθαριότητα είναι οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα. Για το υπόλοιπο σώμα είναι αρκετό ένα ξέβγαλμα, ακόμη κι αν μόλις γυρίσατε ιδρωμένος από την προπόνηση.
Ο ίδιος θεωρεί επίσης περιττά τα σκληρά απολυμαντικά χεριών, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μικροβίων στο δέρμα δεν είναι λοιμογόνα μικρόβια που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις, αλλά αβλαβή βακτήρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.