Διπλωματικό «χαστούκι» για την ΠΓΔΜ η εξαίρεση από την περιοδεία Μέρκελ

Διπλωματικό «χαστούκι» για την ΠΓΔΜ η εξαίρεση από την περιοδεία Μέρκελ

Η επιλογή της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να μην συμπεριλάβει την ΠΓΔΜ στην περιοδεία της σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων κάθε άλλο παρά τυχαία είναι εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια, οι οποίοι σημειώνουν ότι το γεγονός αυτό αποτελεί άσχημο σημάδι για την ΠΓΔΜ και διπλωματικό «χαστούκι» για την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με αναλυτές στα Σκόπια, σε συνθήκες πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ και συνεχών επικρίσεων από τη διεθνή κοινότητα για την οπισθοδρόμηση των δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα, μαζί με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης της χώρας στη λειτουργία της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης, η επιλογή της Μέρκελ να μην επισκεφθεί τα Σκόπια αποτελεί σαφές και ανησυχητικό μήνυμα για την ίδια τη χώρα.

«Το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρακάμπτει τη ‘Μακεδονία’ στοΠΛΑΙΣΙΟ της περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια είναι σίγουρα ένα κακό σημάδι για τη χώρα. Δεν είναι τυχαία μία τέτοια επιλογή και ασφαλώς εκπέμπει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα. Η αγνόηση αυτή της ‘Μακεδονίας’ είναι ό,τι χειρότερο γι΄αυτήν επί του παρόντος, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από την ισχυρότερη χώρα της ΕΕ.

»Αυτό το μήνυμα πρέπει να διαβαστεί σε συνδυασμό με την επιμονή της Γερμανίας να αφαιρεθεί από τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ‘ευρωπαϊκή προοπτική’ της χώρας. Μετά από αυτό, θα είναι πολύ δύσκολο για τη ‘Μακεδονία’ να ρίξει γέφυρες προς τη Γερμανία, η οποία έτσι κι αλλιώς εμφανίζεται αποστασιοποιημένη όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της ‘Μακεδονίας’ προς την ΕΕ« δήλωσε στηDEUTSCHE Welle (εκπομπή στη γλώσσα της ΠΓΔΜ) η Μαλίνκα Γιορντάνοβα-Ρίστεφσκα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στα Σκόπια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πανεπιστημίου και πρώην πρέσβη της ΠΓΔΜ στο Βερολίνο, Γκόραν Ραφαϊλόφσκι, το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ, επισκέπτεται, στο πλαίσιο της περιοδείας της αυτής, τα Τίρανα, το Βελιγράδι το Σαράγεβο και αφήνει «εκτός» τα Σκόπια, αποτελεί ένα σαφές μήνυμα για την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Πρόκειται για ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τους ‘μακεδόνες’ πολιτικούς παράγοντες, ιδιαίτερα προς την κυβέρνηση, ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα υποχωρούν, ότι υπάρχει έλλειψη όχι μόνο δημοκρατίας, με την πολιτική έννοια του όρου, αλλά και έλλειψη ελευθερίας του Τύπου, ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και όλων των άλλων διαδικασιών που ρυθμίζονται και ελέγχονται από τα κυβερνώντα κόμματα. Συμπερασματικά, η επιλογή της κ. Μέρκελ να μην επισκεφθεί τα Σκόπια αποτελεί ένα διπλωματικό χαστούκι για τη σημερινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Νίκολα Γκρουέφσκι και τον Αλί Αχμέτι», σημείωσε ο Γκόραν Ραφαϊλόφσκι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.