Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ από 0,5 – 3 μονάδες

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται βάσει των δημοσκοπικών ευρημάτων να κόβει πρώτος το νήμα αλλά… στο νήμα χωρίς να αποκλείεται μάλιστα “κεφάλι” να πάρει το βράδυ της Κυριακής, η Ν.Δ., καθώς ο μεγάλος εχθρός της Κουμουνδούρου είναι η αποχή και οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα αποφασίσουν πάνω από την κάλπη εάν θα δώσουν “δεύτερη ευκαιρία” στο τέως κυβερνών κόμμα ή θα “επαναπατριστούν” προς τα παραδοσιακά κόμματά τους.
Εκλογικό θρίλερ αναμένεται σε κάθε περίπτωση για τους ΑΝΕΛ, τη ΛΑΕ και την Ένωση Κεντρώων, καθώς οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται οριακά εκτός ενώ ΛΑΕ και ΕΚ, οριακά εντός. Σκληρή μάχη δίνεται και για την τρίτη θέση, την οποία διεκδικεί με αξιώσεις το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και η Χρυσή Αυγή.
Ειδικότερα, προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ από 0,5 έως 3 μονάδες δίνουν πέντε νέες δημοσκοπήσεις οι οποίες διενεργήθηκαν από τις εταιρείες Public Issue, GPO, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), Rass και Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας “Αυγή”, του MEGA, του ΣΚΑΪ, του ANT1 και της ιστοσελίδας “iefimerida”, αντίστοιχα.

Public Issue
Σύμφωνα με το εύρημα της δημοσκόπησης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 33% έναντι 30% για τη Νέα Δημοκρατία. Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) με 8%, η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΚΕ με ποσοστό 6,5%, το Ποτάμι με 4,5% και η ΛΑΕ με 3,5%. Οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων δεν συγκεντρώνουν ποσοστό εισδοχής στη Βουλή καθώς λαμβάνουν από 2,5%.

GPO
Στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει η ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση της GPO για το MEGA πριν από τις εκλογές. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5%, έχοντας αυξήσει τη δύναμή του κατά 2,5% μέσα σε μία εβδομάδα και η ΝΔ ποσοστό 26%, καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,2% σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή. Μάχη στήθος με στήθος για την τρίτη θέση δίνουν η Χρυσή Αυγή με 6,1% και το ΠΑΣΟΚ με 6%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,7%, το Ποτάμι με 4,8% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,9%. Οριακά την είσοδό τους στη Βουλή εξασφαλίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που συγκεντρώνουν 3%, ενώ εκτός Βουλής φαίνεται να μένει η Ένωση Κεντρώων, το ποσοστό της οποίας έχει πέσει στο 2,8% από 3,3% την περασμένη εβδομάδα.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Σύμφωνα με την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει προβάδισμα 2,5% (31% έναντι 28,5%) συγκριτικά με τη ΝΔ, ενώ λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πρωτύτερα (στη δημοσκόπηση της 14ης – 15ης Σεπτεμβρίου) η ΝΔ προηγούνταν με 30% έναντι 29,5%. Η ΧΑ παραμένει σταθερά τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με το ίδιο ποσοστό (6,5%), ενώ ακολουθούν με 5% ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΟΚ σταθερό συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ΚΚΕ -0,5%), έπεται Το Ποτάμι με 4,5% (έναντι 5%), από 3% – το όριο για την είσοδο στη Βουλή- καταγράφουν ΛΑΕ και Ένωση Κεντρώων (σταθερή η ΛΑΕ, -1% για Ένωση Κεντρώων), 2% (έναντι 2,5%) παίρνουν οι ΑΝΕΛ, 3% άλλο κόμμα 3% (σταθερό συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση) και 8,5% αναποφάσιστοι (έναντι 6%). Η αποχή φτάνει το 9%, ενώ το άκυρο/λευκό το 2,5%. Όσον αφορά τις μετακινήσεις εκλογέων η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι 63%, με εκροές κυρίως προς ΝΔ με 12% και προς ΔΞ/ΔΑ (αναποφάσιστους) με 10%, 6% προς τη ΛΑΕ και 3% προς το ΚΚΕ. Η ΝΔ καταγράφει με διαφορά τη μεγαλύτερη συσπείρωση στα κόμματα του κοινοβουλευτικού τόξου, με 86%, με εκροές 7% προς αναποφάσιστους, 4% προς ΣΥΡΙΖΑ και 1% προς Το Ποτάμι. Στη ΧΑ η συσπείρωση ανέρχεται σε 82%, με τις εκροές προς τη ΝΔ να είναι 8% και προς τον ΣΥΡΙΖΑ 4%. Το Ποτάμι παρουσιάζει τη δεύτερη χαμηλότερη συσπείρωση (45%) μετά τους ΑΝΕΛ, με 22% προς τη ΝΔ, 15% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 13% αναποφάσιστους. Το ΚΚΕ καταγράφει συσπείρωση 69% με εκροές 17% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 11% αναποφάσιστους. Λίγες ώρες πριν τις εκλογές ΑΝΕΛ παρουσιάζουν συσπείρωση μόλις 42% με εκροές 21% προς τη ΝΔ, 17% προς τον ΣΥΡΙΖΑ, 8% προς τη ΧΑ, και 4 ποσοστιαίες μονάδες οι αναποφάσιστοι. Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ επιτυγχάνει συσπείρωση 69% με εκροές κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ με 14%, μετά τη ΝΔ με 10% και 5% αναποφάσιστους. Είναι ενδεικτικό ότι στην παρούσα δημοσκόπηση η προέλευση των ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι θα απόσχουν συρρικνώνεται σημαντικά για τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι αυτής των αρχών του μήνα (1-3 Σεπτεμβρίου) στις 9,5 μονάδες – δηλαδή 24% έναντι 33,5%, ενώ συγκριτικά η ΝΔ καταγράφει ελαφρά κάμψη 10% έναντι 8,5%. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα η ΧΑ καταγράφει 3% στη νέα δημοσκόπηση της ΠΑΜΑΚ έναντι 1,5% στην παλαιότερη, Το Ποτάμι 3% έναντι 2,5% στην παλαιότερη, το ΚΚΕ 3% έναντι 1% οι ΑΝΕΛ 6% έναντι 5,5%, το ΠΑΣΟΚ 2% έναντι 1,5%, λοιπά 5% έναντι 4%, άκυρο/λευκό σταθερά στο 3% και 41% δεν ψήφισα έναντι 39% συγκριτικά με την παλαιότερη δημοσκόπηση.

Rass
Στην δημοσκόπηση της Rass η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του iefimerida, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οριακό προβάδισμα 0,7% έναντι της Νεας Δημοκρατίας, σε μια Βουλή που δείχνει ότι θα είναι από εξακομματική έως οκτακομματική.Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 28.2
ΝΔ: 27.5
Χ.Α: 6.7
ΠΑΣΟΚ: 6.0
ΚΚΕ: 5.4
ΠΟΤΑΜΙ: 4.1
ΛΑΕ: 3.0
ΑΝΕΛ: 2,5
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 3.0

Metron Analysis
Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1, , δείχνει “βραχεία κεφαλή” του ΣΥΡΙΖΑ, σε “απόσταση αναπνοής” από τον οποίο βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,5% και η Νέα Δημοκρατία 24%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 5,4%, ΚΚΕ με 4,7%, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 4,6%, Το Ποτάμι με 4,5%, Λαϊκή Ενότητα με 2,6%, Ένωση Κεντρώων με 2,4% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 9,7% (7,2% αναποφάσιστοι και 2,5% “δεν απαντώ”), από 9,1% την Δευτέρα. Στην Εκτίμηση Ψήφου, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από την Metron Analysis, συγκεντρώνουν ο  ΣΥΡΙΖΑ το 31,7% και η Νέα Δημοκρατία το 31,2%. Έπονται: Χρυσή Αυγή με 7,1%, ΚΚΕ με 6%, ίδιο ποσοστό 6% έχει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Το Ποτάμι με 5,8%, Λαϊκή Ενότητα με 3,4%, Ένωση Κεντρώων με 3,1% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, ακριβώς δηλαδή το όριο εισόδου ενός κόμματος στην Βουλή.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.