Δημοσκόπηση: Απογοητευμένοι οι Ευρωπαίοι από την πορεία της χώρας τους

Δημοσκόπηση: Απογοητευμένοι οι Ευρωπαίοι από την πορεία της χώρας τους

Απογοητευμένοι από την πορεία της χώρας τους εμφανίζονται οι ψηφοφόροι των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Ιταλοί και οι Έλληνες πιστεύουν ότι οι χώρες τους οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση ωστόσο δεν εκτιμούν ότι πρέπει να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκανε η Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή σφυγμομέτρηση WIN/Gallup International, 14.969 ατόμων, οι ψηφοφόροι σε όλη την ΕΕ δυσφορούν αλλά η υποστήριξή τους για την Ένωση παραμένει ψηλότερη από 60% στα περισσότερα από τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι 89% των ψηφοφόρων στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η χώρα τους πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση. Στη Γαλλία, το ποσοστό ανέρχεται στο 82%, στην Ιταλία στο 79% και στη Γερμανία στο 62%.

Ενώ όμως είναι εμφανής η δυσφορία των ψηφοφόρων της ΕΕ, η αύξηση στο ποσοστό των ατόμων που θα ψήφιζαν για έξοδο από την ΕΕ είναι πολύ χαμηλή – 36%, από το 33% σε 15 χώρες που ερωτήθηκαν, συμπεριλαμβανόμενης και της Βρετανίας.

Το ποσοστό των ατόμων στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο που θα ψήφιζαν να φύγουν σημείωσε πτώση από πέρσι. Αντίθετα, στη Φινλανδία και την Ελλάδα παρατηρήθηκε αύξηση, στο 40% από το 29% (Φινλανδία) και 46% από 38% (Ελλάδα).

«Το 2016 τα θεμέλια της ΕΕ κλονίστηκαν έντονα», είπε ο Τζόνι Χέλντ, γενικός διευθυντής της ORB International, που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση στη Βρετανία.

«Αυτό που ξεχωρίζει είναι η συντριπτική άποψη από πολίτες της ΕΕ ότι οι χώρες τους πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση – ιδιαίτερα ορατό στη Γαλλία και στην Ελλάδα – πράγμα το οποίο δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τα δεξιόστροφα λαϊκιστικά κόμματα», παρατήρησε.

Σε όλη την Ευρώπη, το 60% είπε ότι θα προτιμούσε να είχε λιγότερους μετανάστες και πρόσφυγες. Στην Ελλάδα, το ποσοστό ήταν 86%, ενώ στην Ιταλία ήταν 75% και στη Γερμανία 64%.

Η δημοσκόπηση έγινε από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, πριν την επίθεση με φορτηγό σε πολυπληθή χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου στις 19 Δεκεμβρίου.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.