Π. Κεπαπτσόγλου: «Δεν τσιμπάω σε προσωπικές επιθέσεις»

Π. Κεπαπτσόγλου: «Δεν τσιμπάω σε προσωπικές επιθέσεις»

 

Τις προτεραιότητες του Δήμου, τις καινοτομίες που φέρνει η εφετινή εμποροπανήγυρη και τα έργα που εξελίσσονται και δρομολογούνται παρουσίασε ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου σε συνέντευξή του στο inKastoria. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι “δεν ασχολείται με προσωπικές επιθέσεις και… παλιομοδίτικες μεθόδους”, ενώ ξεκαθάρισε για το ζήτημα το Αλιάκμονα ότι δεν συντρέχει κανένα απολύτως ζήτημα με τα λύματα κάτι που ούτως ή άλλως θα διευθετηθεί με τον νέο βιολογικό.

Συνέντευξη στον Μάρκο Πετρόπουλο

Φέτος είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος ανέλαβε την κατασκευή των εγκαταστάσεων του πανηγυριού. Που αποσκοπείτε; Ποιο είναι το στοίχημα;
Κατ’ αρχήν να σας πω ότι ήταν ένας προσωπικός μου στόχος από το 2007 ως επικεφαλής της μειοψηφίας. Είχαμε κάνει και τότε κάποιες προτάσεις με άξονα να αγοραστούν τα σίδερα και να γίνει η κατασκευή απ’ ευθείας από το Δήμο αλλά δεν ευδοκίμησε. Μετά όμως τις δύο τελευταίες χρονιές με τα προβλήματα που προέκυψαν κυρίως από τα ελαττωματικά υλικά, αλλά και τη δυσαρέσκεια των εκθετών και την έλλειψη διάθεσης από πλευρά του κατασκευαστή να βελτιωθεί, ξεκίνησε ένας αγώνας από τον Φεβρουάριο να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Τα αρχικά μεγέθη βέβαια ήταν απογοητευτικά, όμως η κρίση βοήθησε τελικά να συμπιεστεί το κόστος. Η έρευνα για μια καλή τιμή έφτασε μέχρι την Ιταλία, όμως τελικά καταλήξαμε σε μια ελληνική εταιρεία που ανέλαβε και την κατασκευή. Να τονίσω ότι ο διαγωνισμός ήταν ανοιχτός και φυσικά προτιμήθηκε η χαμηλότερη προσφορά. Στο διαγωνισμό για τις μεταλλικές κατασκευές υπήρξαν τρεις μειοδότες και δύο για τις τέντες. Από εκεί και πέρα στόχος ήταν να υπάρξουν οι προδιαγραφές για επαναχρησιμοποίηση των κατασκευών αυτών, είτε σε εκδηλώσεις σε χωριά, είτε στη λαϊκή αγορά, όπου ούτως ή άλλως με τη νέα νομοθεσία απαιτείται οι θέσεις των εμπόρων-παραγωγών οφείλουν να είναι ομοιόμορφες και να διαθέτουν τέντες. Αυτό δηλαδή που τελικά φτιάξαμε. Ένα άλλο σημείο που θέλω να επισημάνω είναι ότι για την κατασκευή απασχολήθηκαν εργατικά χέρια από εδώ, από τον κλάδο της οικοδομής που μαστίζεται από ανεργία. Αναφορικά με το κόστος το οποίο βρίσκεται περίπου στα 150 χιλιάδες ευρώ, πιστεύουμε ότι σε δύο χρόνια θα αποσβεστεί. Υπάρχει και μια  συνεργασία με άλλους δήμους της χώρας που κάνουν πανηγύρια για ενοικίαση τμήματος αυτών μέσω προγραμματικών συμβάσεων ώστε να έχουμε και από εκεί κάποια έσοδα.

Υπήρχε η ανταπόκριση που περιμένατε από τους εκθέτες; Το μείγμα των εκθετών ενισχύθηκε από τοπικές επιχειρήσεις;
Υπάρχουν πολλοί, και αυτό είναι παρήγορο, νέοι παραγωγοί που θα βγουν να εκθέσουν τα τοπικά τους προϊόντα για πρώτη φορά. Παράλληλα υπάρχουν και πολλοί βιοτέχνες που μέχρι σήμερα προωθούσαν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων και τώρα τους δίνεται η ευκαιρία να τα παρουσιάσουν άμεσα στους καταναλωτές.

Υπάρχει αρκετή γκρίνια για τη λαϊκή στο Άργος. Οι συνεχείς μεταφορές λόγω έργων, το κλείσιμο του περιφερειακού δρόμου και πολλά άλλα. Έχετε κάποιο σχέδιο οριστικής μετεγκατάστασης της λαϊκής;
Δεν είναι θέμα σχεδίου. Υπάρχει απαίτηση από την πολιτεία και ένα στενό χρονοδιάγραμμα που λήγει φέτος, οι λαϊκές να αποκτήσουν ένα πλαίσιο λειτουργίας προσαρμοσμένο στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Και όχι μόνο το χωροταξικό ή οι πάγκοι όπως είπαμε παραπάνω, αλλά και θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Στις λαϊκές πρέπει να υπάρχει νερό, ρεύμα, αποχέτευση και πυρασφάλεια. Ο χώρος δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, αλλά είναι κάτι που θα γίνει στο άμεσο μέλλον, επειδή τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά.

Σε τι φάση βρίσκεται το έργο της αποχέτευσης; Πότε αναμένεται η ολοκλήρωσή του;
Έπειτα από την απεμπλοκή του από τη διαδικασία των capital controls προχωράει με ταχείς ρυθμούς. Υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει φτάσει μέχρι την αρχή του πεζόδρομου όπου και θα σταματήσει λόγο της εμποροπανήγυρης. Μετά το πανηγύρι, την 1η Οκτωβρίου ξεκινάει το κομμάτι από τον πεζόδρομο μέχρι την Κανοπούλου που θα συνδεθεί με το ήδη κατασκευασμένο τμήμα.

Ποια άλλα έργα υπάρχουν στον προγραμματισμό του Δήμου;
Υπάρχει μια πληθώρα έργων είτε σε φάση εξέλιξης, είτε δημοπράτησης. Ενδεικτικά είναι η δημιουργία θέσεων θέας στον Άγιο Νικόλαο, η ανάπλαση του οικισμού του Νοστίμου, ο δρόμος από το Βράχο στο φράγμα και ο αντίστοιχος από το Πετροπουλάκι στο φράγμα. Σε εξέλιξη είναι και η κατασκευή του δεύτερου παιδικού σταθμού. Σήμερα, αν δεν κάνω λάθος, γίνεται και η σύνδεση του δικτύου ύδρευσης των Αμπελοκήπων με τη νέα γεώτρηση και το δίκτυο, ενώ υπάρχει μια σειρά έργων σε εξέλιξη μέσω της διαχειριστικής αρχής του ΕΠΕΡΑΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορούν ενεργειακές αναβαθμίσεις σε τρία δημοτικά σχολεία, του Κωσταραζίου, της Ασπροκλησιάς και του παλιού δημοτικού σχολείο του Βογατσικού, που λειτουργεί πλέον ως πολιτιστικό κέντρο. Ακόμα η ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού γυμναστηρίου του Άργους, αλλά και ένα πρότυπο έργο που αφορά το παλαιό Λύκειο που το μετατρέπει σε ενεργειακά αυτόνομο κτίριο  τόσο για ηλεκτρισμό όσο και για θέρμανση. Σε αυτό το κτίριο θα γίνονται και επισκέψεις μαθητών με στόχο την ενημέρωση πάνω στις νέες αυτές τεχνολογίες. Μέσα στην εβδομάδα περιμένουμε και την ένταξη του θερινού κινηματογράφου στο Δασάκι στο Leader. Ακόμη, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου βιολογικού καθαρισμού στο Άργος ώστε να απεμπλακούμε από τον βιολογικό της Καστοριάς, προσπερνώντας τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν αλλά και, κυρίως, το υψηλό κόστος.

 Σε ότι αφορά το Δήμο, τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές;
Τα σχολεία είναι απόλυτα έτοιμα, παρότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με τις καθαρίστριες. Πρόσκαιρα προσπαθούμε να το λύσουμε με το μόνιμο προσωπικό αλλά και την κοινωφελή εργασία, αλλά υπάρχει δέσμευση της πολιτείας ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα. Είναι λογικό όμως ότι εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε. Έχουμε λύσει ήδη προβλήματα κατασκευαστικά, και περιμένουμε τα 580 χιλιάδες ευρώ που υπολείπονται από τα προϋπολογισμένα ποσά όπως αυτά διαμορφώθηκαν υπό την καθοδήγηση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών για το 2015. Μέχρι και το τέλος Αυγούστου το ποσό δεν έχει καταβληθεί, και δεν ξέρουμε πότε και αν τελικά θα αποδοθεί. Από εκεί και πέρα η θέρμανση έχει διασφαλιστεί και τα περισσότερα σχολεία θα θερμανθούν με καυστήρες πέλετ ρίχνοντας τον προϋπολογισμό στο ένα τρίτο σε σχέση με το πετρέλαιο.

Γιατί εμπλακήκατε στο θέμα του Παναργειακού; Τελικά σώθηκε η ομάδα;
Παρότι ποδοσφαιρόφιλος δεν είμαι -έπαιζα στο σχολείο και έπειτα δεν ασχολήθηκα ξανά- δεν νομίζω ότι μπορούσε να περάσει απαρατήρητο το ζήτημα του Παναργειακού. Είναι μια ομάδα με πολύ μεγάλη ιστορία, και μου έκανε πραγματικά μεγάλη εντύπωση η αγωνία και ο ζήλος αυτών των παιδιών για το μέλλον της ομάδας. Ήταν αδύνατο να με αφήσει αδιάφορο. Όταν μαζευτήκαμε τους είπα δεν θα φύγει κανείς αν δεν λυθεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα λύθηκε και είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά.

Υπάρχει ζήτημα με τον Αλιάκμονα και τα λύματα;
Αν είναι θέμα να πέφτει ένα μέρος των λυμάτων στον Αλιάκμονα, τότε ναι υπάρχει. Η ποσότητα όμως των λυμάτων σε σχέση με την ποσότητα του νερού του Αλιάκμονα είναι τέτοια που δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Και το λέω αυτό με πλήρη υπευθυνότητα. Έχω ασχοληθεί με το θέμα. Αν υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα δημόσιας υγείας να είστε σίγουρος ότι θα είχε λυθεί. Δεν είμαι ανεύθυνος, σας το εγγυώμαι. Όλο αυτό όμως είναι και ένας έμμεσος τρόπος πίεσης στους εκτός Δυτικής Μακεδονίας εμπλεκόμενους στο ζήτημα, που θεωρητικά έχουν και το άμεσο πρόβλημα για το τι μέλλει γενέσθαι με τον βιολογικό καθαρισμό του Άργους. Μιλάω για την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, που υδρεύεται από τον Αλιάκμονα. Η πίεση ασκήθηκε και υπήρξαν αποτελέσματα.

Θεωρείτε ότι υπάρχει μια στοχευμένη επίθεση από μερίδα του τοπικού τύπου στο πρόσωπό σας;
Δεν μπαίνω σε τέτοιες διαδικασίες. Προσπαθώ πρώτα να είμαι εντάξει με τον εαυτό μου και από εκεί και πέρα δεν με ενδιαφέρει τίποτα. Αν κάποιοι ονειρεύονται κάποια πράγματα, ότι θα αντιδράσω, ότι θα τσιμπήσω σε τέτοιου είδους ενέργειες και δράσεις είναι βαθιά νυχτωμένοι. Προφανώς ακολουθούν την πεπατημένη που ακολουθούσαν και παλιότερα. Όποιος θέλει, η πόρτα μου είναι ανοιχτή, ας έρθει να κουβεντιάσουμε. Δεν με ενδιαφέρει να μπω σε διαδικασία να απαντώ σε προκλήσεις μέσω του έντυπου ή ηλεκτρονικού τύπου. Έχω ένα κανόνα. Κάνε αυτό που είναι να κάνεις και ο κόσμος θα σε κρίνει. Άλλωστε και η αρνητική, η κίτρινη διαφήμιση δεν παύει να είναι διαφήμιση. Αν μπορούν να το καταλάβουν οι συγκεκριμένοι παλαιομοδίτες, ας το καταλάβουν.

 Πως προέκυψε η διαμάχη για τα αδέσποτα;
Δεν ξέρω αν μπορώ να χαρακτηριστώ φιλόζωος, πάντως ευαισθησίες έχω. Σπίτι μου κυκλοφορούν επτά γάτες. Αλλά όταν φτάνουμε στην άλλη άκρη, και υπάρχει ένα υπέρμετρο ενδιαφέρον και υπέρμετρος ζήλος από κάποιους  αυτό αρχίζει να με προβληματίζει. Και έχω πει ότι θα προσέξω πρώτα τους δημότες και μετά τα «δημοτικά ζώα» και τα κατοικίδια. Δεν υπάρχει από το δήμο, όπως μας κατηγορούν, σχέδιο επίθεσης στα αδέσποτα και το λέω κατηγορηματικά. Και το θέμα δεν θα μείνει έτσι. Είμαι άμεση μομφή κατά του Δήμου και ήδη έχω δώσει εντολή σε δύο νομικούς από την πλευρά του Δήμου να κατατεθούν μηνύσεις. Και θα το τραβήξω όσο πάει. Στο πρακτικό ζήτημα συνεργαζόμαστε με τους άλλους δήμους ώστε να δημιουργηθεί ένα κυνοκομείο από κοινού στο Νομό.

Η παιδική χαρά στο πάρκο είναι σε κακή κατάσταση. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη;
Η ανάθεση για την επισκευή έχει γίνει πριν από τα capital controls και μέσα στην επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι εργασίες για την επισκευή τόσο στα όργανα όσο και στο δάπεδο. Την μια μέρα τα φτιάχνουμε και την επόμενη ρημάζει. Έχω ζητήσει τη συνδρομή της Αστυνομίας και της ομάδας ΔΙΑΣ για την προστασία της παιδικής χαράς.

Για τις εκλογές έτοιμοι;
Πανέτοιμοι. Παρά το πανηγύρι και το άνοιγμα των σχολείων όλα είναι έτοιμα.

 

 

 

3 Responses to "Π. Κεπαπτσόγλου: «Δεν τσιμπάω σε προσωπικές επιθέσεις»"

 1. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ   15 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:43 πμ

  Τ οτι δεν τσιμπάς φαίνεται.Διατί να το κρύψωμεν κύριοι,τα κιλά είναι δικά μας.

  Απάντηση
 2. vanis nikos   12 Μαΐου, 2017 at 9:01 μμ

  «Σκάνδαλο η απόφαση».Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ που ακυρώνει Επιβολή προστίμου 98.000 ευρώ είναι το τελικό στο Δήμο Άργους για την μόλυνση Ορεστικού Αλιάκμονα

  12 Μαΐου 2017ΘΕΜΑ: Εξέταση της προσφυγής του ΟΤΑ Α΄ βαθµού µε την επωνυµία «∆ήµος Άργους Ορεστικού», που εδρεύει στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς, κατά της µε αριθµ. πρωτ. 13736/215/26-1-2017 απόφασης του Περιφερειάρχη ∆υτικής Μακεδονίας, περί επιβολής συνολικού προστίµου 98.800 €. Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο Γενικός Γραµµατέας Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Ηπείρου-∆υτικής Μακεδονίας Έχοντας υπόψη : 1. Την από 13-2-2017 προσφυγή του ΟΤΑ Α΄ βαθµού µε την επωνυµία «∆ήµος Άργους Ορεστικού», που εδρεύει στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς, κατά της µε αριθµ. πρωτ. 13736/215/26-1-2017 απόφασης του Περιφερειάρχη ∆υτικής Μακεδονίας, που κατατέθηκε στην Υπηρεσία µας στις 14-2-2017 και µε την οποία ζητήθηκε η ακύρωση της προσβαλλόµενης απόφασης, για τους λόγους που αναφέρονται σ’ αυτήν. 2. Την προαναφερθείσα – προσβαλλόµενη απόφαση του Περιφερειάρχη ∆υτικής Μακεδονίας, µε την οποία επιβλήθηκε στον προσφεύγοντα ∆ήµο πρόστιµο ενενήντα οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων (98.800) ευρώ, για ανεξέλεγκτη διάθεση υγρών αποβλήτων στο ποταµό Αλιάκµονα, σύµφωνα µε τα αναφερόµενα σε αυτή. 3. …..20 φεβρουαρίουτο Πρωτοδικείο Καστοριάς. κήρυξε Ομόφωνα αθώους των κατηγορούμενων της ΔΕΥΑΚ Καστοριάς Για μόλυνση του Αλιάκμονα https://youtu.be/aHZykQG7ric

  Απάντηση
 3. vanis nikos   3 Οκτωβρίου, 2017 at 2:20 μμ

  Αντεισαγγελέας Εφετών της Κοζάνης Κωνσταντίνος Σαμαράς, διέταξε Έρευνα για την μόλυνση του Αλιάκμονα ποταμού Αντεισαγγελέας Εφετών της Κοζάνης Κωνσταντίνος Σαμαράς, διέταξε Έρευνα για την μόλυνση του Αλιάκμονα ποταμού Εν τω μεταξύ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας Elliniko-Fenomeno News, & elliniko-fenomeno.gr, και webradio elliniko-fenomeno.com, δια του δημοσιογράφου Νίκο Βάνη Τον δρόμο της Δικαιοσύνης έχει πάρει πλέον η πολύκροτη υπόθεση της ρύπανσης του Αλιάκμονα. αποχέτευση του Δήμου Άργους

  Ορεστικού,. Ήδη την υπόθεση έχει αναλάβει εισαγγελικός λειτουργός ο οποίος καλεί να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, τόσο για την ρύπανση του Αλιάκμονα από τα λύματα της πόλης του Άργους Ορεστικού, όσο και για την διαγραφή του προστίμου, που είχε επιβάλλει η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, από τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Β. Μιχελάκη. ποινικές – πειθαρχικές ευθύνες σε εργολάβους,τα λύματα κι άλλων δήμων του νομού Κοζάνης (Τσοτύλι, Εράτυρα, Σιάτιστα Νεάπολης Βοΐου και Σερβίων) καταλήγουν στον Αλιάκμονα επειδή οι βιολογικοί καθαρισμοί είτε βρίσκονται υπό κατασκευή.και των βυρσοδεψείων της περιοχής, για την μόλυνση του Αλιάκμονα…οργανώσεις της Θεσσαλονίκης η Εθελοντική
  Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece” (aliakmongreece.blogspot.gr),η υπόθεση έχει ως εξής: Το Άργος Ορεστικό διοχετεύει στο ποτάμι αστικά λύματα με «καμουφλαρισμένους» αγωγούς αντί να τα στείλει στο Βιολογικό καθαρισμό της Καστοριάς, όπως πρόβλεπε η σχετική μελέτη.

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρωσε 4,5 εκ. € προ οχταετίας για να κατασκευαστεί ολοκληρωμένο αποχετευτικό σύστημα στον οικισμό, αλλά φευ χωρίς αντίκρισμα.Μεγάλες ποσότητες λυμάτων πάνε στο ποτάμι γιατί δεν λειτουργεί το σύστημα μεταφοράς τους στον Βιολογικό της Καστοριάς, ο οποίος είναι σχεδόν δίπλα στο Άργος ! Υιοθετήθηκε λοιπόν η «λύση» της φυσικής ροής με τελικό αποδέκτη (και θύμα) τον Αλιάκμονα. Όπως προσθέτει της εφημερίδας Elliniko-Fenomeno News, & elliniko-fenomeno.gr, και webradio elliniko-fenomeno.com, δια του δημοσιογράφου Νίκο Βάνη, η περιοχή στην οποία εκβάλουν οι αγωγοί των λυμάτων αποτελεί αξιόλογο βιότοπο που προστατεύεται από την Οδηγία Natura 2000…..υπόθεση όζει.

  Ξεκινά το 1996 (μελέτες, χρηματοδότηση από ΕΕ, κατασκευή) και τελικά, 20 χρόνια μετά, το αποτέλεσμα είναι μηδέν : τα λύματα πάνε «ζωντανά» στο ποτάμι. Πέρσι υιοθετήθηκε η λύση (και η αντίστοιχη μελέτη της ΑΝΚΟ) να γίνει νέος βιολογικός, μόνο για το Άργος, με δαπάνη 6,5 εκ από το ΕΣΠΑ – ΠΕΠ. Το κύριο επιχείρημα είναι ότι η μεταφορά των λυμάτων στο Βιολογικό της Καστοριάς είναι πανάκριβη κι ότι η κατασκευή του αγωγού σύνδεσης είχε αστοχίες. Υπάρχει τεχνική έκθεση που το αποδεικνύει αυτό; Αν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί παραλήφθηκε η αρχική μελέτη κι ο προβληματικός αγωγόςΟ εισαγγελέας Καστοριάς τον Ιούλιο του 2014 είχε παραλάβει την δικογραφία της μήνυσης που κατέθεσαν οι κάτοικοι της περιοχής Αμπελοκήπων ( Γκιόλι) για την μόλυνση του παραποτάμου από τα απόβλητα των Δήμων Καστοριάς ,του Δήμου Ορεστίδος, και των βυρσοδεψείων της περιοχής, για την μόλυνση του παραποτάμου Γκιόλι, περιοχή Αμπελοκήπων , που εκχύνεται στον ποταμό Αλιάκμονα., κατά συνέπεια εκτός την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και οι δυσάρεστες οσμές στον αέρα που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανυπόφορες με πολύπλευρες αρνητικές συνέπειες ,τόσο που το ρέμα Γκιόλι από ζωντανό ποταμάκι με ψάρια, καβούρια, βατράχια κλπ , μετατρέπεται σε έναν επικίνδυνο οχετό που δεν ζει τίποτα πια ότι υπάρχει πρόβλημα με τον Αλιάκμονα. Ο οποίος είναι ό,τι πολυτιμότερο έχει η χώρα και εμείς έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά να προστατεύσουμε τα δημοσια αγαθά του τόπου μας.

  ΝΙΚΟΣ ΒΑΝΗΣ – ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 19-04-2016 https://youtu.be/UU1jqgIR6t0οργανώσεις της Θεσσαλονίκης η Εθελοντική Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece” (aliakmongreece.blogspot.gr)οργανώσεις της Θεσσαλονίκης η Εθελοντική Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece” (aliakmongreece.blogspot.gr),η υπόθεση έχει ως εξής: Το Άργος Ορεστικό διοχετεύει στο ποτάμι αστικά λύματα με «καμουφλαρισμένους» αγωγούς αντί να τα στείλει στο Βιολογικό καθαρισμό της Καστοριάς, όπως πρόβλεπε η σχετική μελέτη.

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρωσε 4,5 εκ. € προ οχταετίας για να κατασκευαστεί ολοκληρωμένο αποχετευτικό σύστημα στον οικισμό, αλλά φευ χωρίς αντίκρισμα.Μεγάλες ποσότητες λυμάτων πάνε στο ποτάμι γιατί δεν λειτουργεί το σύστημα μεταφοράς τους στον Βιολογικό της Καστοριάς, ο οποίος είναι σχεδόν δίπλα στο Άργος ! Υιοθετήθηκε λοιπόν η «λύση» της φυσικής ροής με τελικό αποδέκτη (και θύμα) τον Αλιάκμονα.

  Όπως προσθέτει της εφημερίδας Elliniko-Fenomeno News, & elliniko-fenomeno.gr, και webradio elliniko-fenomeno.com, δια του δημοσιογράφου Νίκο Βάνη, η περιοχή στην οποία εκβάλουν οι αγωγοί των λυμάτων αποτελεί αξιόλογο βιότοπο που προστατεύεται από την Οδηγία Natura 2000…..υπόθεση όζει.

  Ξεκινά το 1996 (μελέτες, χρηματοδότηση από ΕΕ, κατασκευή) και τελικά, 20 χρόνια μετά, το αποτέλεσμα είναι μηδέν : τα λύματα πάνε «ζωντανά» στο ποτάμι. Πέρσι υιοθετήθηκε η λύση (και η αντίστοιχη μελέτη της ΑΝΚΟ) να γίνει νέος βιολογικός, μόνο για το Άργος, με δαπάνη 6,5 εκ από το ΕΣΠΑ – ΠΕΠ. Το κύριο επιχείρημα είναι ότι η μεταφορά των λυμάτων στο Βιολογικό της Καστοριάς είναι πανάκριβη κι ότι η κατασκευή του αγωγού σύνδεσης είχε αστοχίες. Υπάρχει τεχνική έκθεση που το αποδεικνύει αυτό; Αν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί παραλήφθηκε η αρχική μελέτη κι ο προβληματικός αγωγός;

  Αποδόθηκαν ποινικές – πειθαρχικές ευθύνες σε εργολάβους,τα λύματα κι άλλων δήμων του νομού Κοζάνης (Τσοτύλι, Εράτυρα, Σιάτιστα Νεάπολης Βοΐου και Σερβίων) καταλήγουν στον Αλιάκμονα επειδή οι βιολογικοί καθαρισμοί είτε βρίσκονται υπό κατασκευή.και των βυρσοδεψείων της περιοχής, για την μόλυνση του Αλιάκμονα………… οργανώσεις της Θεσσαλονίκης η Εθελοντική Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece” (aliakmongreece.blogspot.gr)Εργαστηριακές έρευνες στο τμήμα του Αλιάκμονα ποταμού ειδικά μετά το σημείο σύγκλισης με την «Τάφρο 66» έδειξαν ιδιαίτερα υψηλά μικροβιακά φορτία. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ κ. Κ. Φυτιάνος και στα τρία ποτάμια (Αλιάκμονας, Λουδίας, Αξιός) έχουν μετρηθεί υψηλά μικροβιακά φορτία κυρίως τους θερινούς μήνες – επισημαίνεται ότι ο Αλιάκμονας είναι ο ποταμός από τα νερά του οποίου υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη. Πριν από την τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου ο ποταμός δέχεται μεγάλο όγκο από σκουπίδια, κτηνοτροφικά και αστικά απόβλητα. Με εξαίρεση τον νομό Κοζάνης όπου προβλέπεται να κατασκευαστούν 12 βιολογικοί σταθμοί, στους δήμους από τους οποίους διέρχεται ο Αλιάκμονας, σε καμία άλλη περιοχή της Μακεδονίας δεν εκτελούνται σήμερα έργα που θα βοηθούσαν στη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων elliniko fenomeno.gr

  Απάντηση

Leave a Reply

Your email address will not be published.