Διήμερο Πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Κορομηλιά

Ο Ποντιακός Πολιτιστικός σύλλογος Κορομηλιάς ” Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ” διοργανώνει διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις Ύψωσης του Τίμιου Σταυρού (13-14/9/15).

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

13/9/15:

18:00: Μέγας Εσπερινός και ακολουθεί Ιερά Λιτανεία.

 

21:00: Ποντιακό και δημοτικό πρόγραμμα με Χρήστο Καλιοτζίδη λύρα-τραγούδι και την ορχήστρα του Ντίμτσιου Παναγιώτη. Μαζί  θα είναι και το χορευτικό Κρανοχωρίου “ΝΕΑ ΠΝΩΗ”.

 

14/9/15

07:00: Όρθρος και στην συνέχεια ακολουθία του Μέγα Βασιλείου χοροστατούν τος του Σεβασμιότατου κ.κ. Σεραφείμ. Μετά την θεία λειτουργεία ο σύλλογος φιλόπτωχων θα μοιράσει ποντιακά εδέσματα. 21:00 Ποντιακό γλέντι με Αλέξη Παρχαρίδη στο τραγουδι, Γιάννη Σανίδη στην λύρα και Αλέξανδρο Αντωνιάδη στο νταούλι. Θα χορέψει το χορευτικό Κορομηλιάς “¨Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ”.

 

 

One Response to "Διήμερο Πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Κορομηλιά"

 1. omiro   1 Νοεμβρίου, 2015 at 11:47 πμ

  Λίγη από τους πολλούς έλληνες Παντοίους φιλοσόφους που μας άφησαν; να γνωρίζουμε,αλα μας επιβάλουν να ξεχνάμε !!

  Σημαντικές πνευματικές μορφές της αρχαιότητας που κατάγονταν από τον Πόντο.

  • Διογένης(Σινώπη) ο Σινωπεύς (Κυνικός φιλόσοφος του 4ου π. χ. αι.)
  • Δίφιλος (Σινώπη) ο Σινωπεύς (Κωμικός ποιητής του 4ου π. χ. αι.)
  • Διονυσόδωρος (Αμισό) από την Αμισό (μαθηματικός του 2ου π.χ. αι.)
  • Τυραννίων (Αμισό) από την Αμισό (λόγιος και γραμματικός του 1ου π.χ. αι.)
  • Στράβων(Αμάσεια) από την Αμάσεια (Ιστορικός-Γεωγράφος του 1ου π. χ. αι.)
  • Βάττων (Σινώπη) από τη Σινώπη (Ιστοριογράφος)
  .
  Στην καστορια και ιδυκα ολοι την ελλδα και κοσμο εμεις η ποντοιοι εχουμε χρος να μαθουμε στα παιδια μας τηεν δικη μας ιστορια??????

  (Κατά τον Ησίοδο (700 π.χ.)

  Ο Πόντος θεότητα ανθρώπων της θάλασσας είχε 5 παιδία και πολλά εγγόνια δίνοντας το όνομα του σε όλου μας από πότε Ε!! , σαν ( άτομο) συγκαταλέγετε στα πρώτα άτομα της ελληνικής δημιουργίας, κάποιοι κρατούν τα ελληνικά βιβλία στα ‘μπαούλα’ τους !! αναφέροντας τον σαν ‘μυθολογία’. Συγκεκριμένα ο Καύκασος και το τέλος τα όρη του ‘Άτλαντα σε αυτούς τους δυο πόλους του οριζόντιου άξονα του τότε γνωστού κόσμου, συμβολικά εξέτειαν την ποινή τους οι δύο Τιτάνες ο Προμηθέας και ο ‘Ατλαντας αντίστοιχα.
  Μερικούς αιώνες αργότερα, καθώς ο κόσμος επεκτεινόταν μόνο ανατολικά, ο Πόντος (περιοχη που πήρε το όνομα του ) από αρχή του κόσμου έγινε το κέντρο του.
  Στo NOVOSIBIRSK Ρωσία κατοικούν πόντιοι .. δεν είναι μετανάστες από τη Τουρκία ? είναι αυτόχθονες κάτοικοι 100.000 + χρόνων περίπου στην σημερινή Ουκρανία

  Απάντηση

Leave a Reply

Your email address will not be published.