41η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς: Προσπάθειες να ξαναζεσταθεί η αγορά της γούνας

Το ίδιο αντίξοο όπως το 2015 χαρακτηρίζει το 2016 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», Ιωάννης Κορεντσίδης, με αφορμή την 41η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς που ανοίγει σήμερα 5 Μαΐου τις πύλες της στην Καστοριά και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 8 του μήνα. «Μιλάμε για τρομακτική μείωση, η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή, οι εξαγωγές έχουν κάνει ελεύθερη πτώση σε ποσοστό 80% το 2015 και η φετινή χρονιά συνεχίζει να κινείται σε αυτούς τους ρυθμούς» επισημαίνει στα dikaiologitika.gr ο Ι. Κορεντσίδης.

Της Ξανθής Γούναρη

Ωστόσο, σημειώνει πως «υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία, όπως η σταθεροποίηση των τιμών τις πρώτης ύλης, αλλά και η πώληση του 100% των δερμάτων στις πρόσφατες δημοπρασίες». Ο πρόεδρος του Προφήτη Ηλία, διοργανώτριας αρχής της έκθεσης, ανέφερε πάντως ότι η καλοκαιρινή σεζόν θα καθορίσει τη συνολική πορεία του κλάδου για εφέτος.

giannis korentsidisΑναφορικά με την 41η Διεθνή Έκθεση ο Ι. Κορεντσίδης τόνισε πως «τα μηνύματα είναι θετικά, υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από τους συμμετέχοντες (φέτος οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν ανέρχονται σε 103, ενώ στο καθιερωμένο gala θα λάβουν μέρος 12 γουνοποιοί), όσο και αυξημένη κίνηση εμπορικών επισκεπτών». «Να μην ήμαστε με σκυμμένο το κεφάλι. Ας γίνει η έκθεση εφαλτήριο για να ξεκινήσει η ανάκαμψη έπειτα από δύο χρόνια μεγάλης πίεσης στον κλάδο», επεσήμανε.

Ιδιαίτερα σημαντική, για την ελληνική γουνοποιία είναι, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, η στήριξή της και από πλευράς πολιτείας, κυρίως μέσω του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ), για το οποίο οι επιχειρήσεις του κλάδου ζητούν να γίνει πιο ευέλικτο, με λιγότερη γραφειοκρατία ώστε να αποτελέσει πραγματικά εργαλείο ανάπτυξης.

Την έκθεση που θα αναδείξει την πιο fashion μορφή της γούνας, αναμένεται να επισκεφθούν εκπρόσωποι του κλάδου από όλο τον κόσμο ενώ ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή και φθάνουν σήμερα στην Καστοριά 250 εμπορικοί επισκέπτες από τη Ρωσία. Επιπλέον αναμένεται μεγάλος αριθμός επισκεπτών και από την Ουκρανία, το Καζακστάν, τις μεγάλες γουνοποιητικές επιχειρήσεις της Κορέας σε συνεργασία με το Enterprise Greece, μία ομάδα 40 Τούρκων αγοραστών, καθώς και αντιπροσωπείες από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, την Αμερική και τον Καναδά.

gouna 2016 2

Δραματική πτώση στις εξαγωγές
Αν και οι διάσημοι σχεδιαστές μόδας αποθεώνουν πλέον τη γούνα σε κάθε πιθανή μορφή, τα είδη από γουνοδέρματα ήταν τα προϊόντα που σημείωσαν την 3η μεγαλύτερη πτώση σε ότι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές το 2015, χάνοντας σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων 73,3 εκατ. ευρώ έναντι του 2014. Ήδη η προηγούμενη διετία της δραματικής πτώσης έχει βγάλει την ελληνική γούνα όχι μόνο από το top10 των κύριων εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων, αλλά ακόμη και από τα πρώτα είκοσι.  

Η πτώση του 2015 έρχεται να προστεθεί στην εξίσου μεγάλη πτώση του 2014 χρονιά κατά την οποία τα είδη από γουνοδέρματα είχαν πέσει στην 16η θέση της κατατάξης των κύριων εξαγώγιμων προϊόντων από τη 12η το 2013. Εκτός από την ρωσο-ουκρανική κρίση και την υποτίμηση του ρουβλιού, στους λόγους που η ελληνική γουνοποιία βιώνει συνθήκες πανωλεθρίας πρέπει να προστεθούν, τόσο η επιβολή των capital controls, όσο και η έλλειψη ρευστότητας που έχουν σφίξει τον κλοιό γύρω από τις επιχειρήσεις του νομού Καστοριάς και της Σιάτιστας Κοζάνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% των επιχειρήσεων στην Καστοριά και τη Σιάτιστα ειναι γουνοποιητικές επιχειρήσεις (περίπου 3.000 επιχειρήσεις) όπου απασχολούνται άμεσα και έμμεσα περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι. Η γουνοποιία, ένας κλάδος απόλυτα εξαγωγικός (εξάγεται το 99% των προϊόντων, είτε άμεσα είτε μέσω των πωλήσεων σε τουρίστες) είναι, ίσως, από τους ελάχιστους κλάδους που έχουν απομείνει στη χώρα μας εντάσεως εργασίας, καθώς το 85% της επεξεργασίας του προϊόντος κατασκευάζεται στο χέρι.

Ας σημειωθεί ότι η Δυτική Μακεδονία ακολουθώντας την παράδοση αιώνων είναι το μοναδικό παραγωγικό κέντρο γουνοποιητικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος σε ότι αφορά τους κύριους προορισμούς των ελληνικών  προϊόντων γούνας, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνέχισαν και το 2015 να καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στις εξαγωγές.

www.dikaiologitika.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.