Διεθνής Αμνηστία: Χιλιάδες εκτελέσεις και βασανιστήρια από την κυβέρνηση στη Συρία

Διεθνής Αμνηστία: Χιλιάδες εκτελέσεις και βασανιστήρια από την κυβέρνηση στη Συρία

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει χιλιάδες εκτελέσεις κρατουμένων δια απαγχονισμού και συστηματικά βασανιστήρια από κυβερνητικές δυνάμεις σε μια στρατιωτική φυλακή κοντά στη Δαμασκό.

Οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2011 και του 2015 αλλά φαίνεται να συνεχίζονταν ακόμα, και αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Η οργάνωση κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διερευνήσει το θέμα.

Η κυβέρνηση της Συρίας και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν απορρίψει παρόμοιες αναφορές στο παρελθόν σε βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις κατά τον εμφύλιο, ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες άτομα.

Σύμφωνα με την αναφορά της Αμνηστίας, 20-50 άτομα κατά μέσον όρο απαγχονίζονταν κάθε εβδομάδα στη στρατιωτική φυλακή Σεντνάγια, βόρεια της Δαμασκού. Μεταξύ 5.000 και 13.000 άτομα εκτελέστηκαν στη Σεντνάγια στα τέσσερα χρόνια όπου η λαϊκή εξέγερση στη Συρία μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο, είπε.

«Τα θύματα είναι κατά κύριο μέρος πολίτες που θεωρείται ότι αντιτάχθηκαν στην κυβέρνηση», έγραφε η αναφορά. «Πολλοί από τους κρατούμενους στη στρατιωτική φυλακή της Σεντνάγια έχουν θανατωθεί μετά από επαναλαμβανόμενα βασανιστήρια και από τη συστηματική αποστέρηση τροφής, νερού, φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης».

Οι κρατούμενοι, που περιελάμβαναν πρώην μέλη του στρατού που θεωρούνταν ύποπτα για απιστία στην κυβέρνηση και άτομα που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, πέρασαν από δίκες-μαϊμού σε στρατιωτικά δικαστήρια και μερικές φορές εξαναγκάστηκαν σε ομολογίες μετά από βασανιστήρια, δήλωσε η Αμνηστία.

Οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν κρυφά και όσοι θανατώθηκαν θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους έξω από την πρωτεύουσα, ενώ οι οικογένειές τους δεν ειδοποιήθηκαν για την τύχη τους, πρόσθεσε η οργάνωση.

Η αναφορά βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 84 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και πρώην φύλακες και αξιωματικοί, κρατούμενοι, δικαστές και δικηγόροι, καθώς και ειδικοί φυλακών στη Συρία.

«Οι υποστηρικτές της Συρίας, ειδικά η Ρωσία, με τη μόνιμη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ), και το Ιράν, θα πρέπει να καταδικάσουν τις εξωδικαστικές εκτελέσεις και τις πολιτικές εξολόθρευσης που ασκεί το συριακό κράτος και να πράξουν ό,τι είναι στο χέρι τους για να θέσουν τέλος σε αυτές», ανέφερε η Αμνηστία.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.