10 βασικά σημεία για το διαβήτη από τον ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε την παγκόσμια έκθεση για το διαβήτη, μέσω της οποίας καλεί όλους μας στην ανάληψη δράσης για να συμβάλουμε στην μείωση του κινδύνου προσβολής από τη νόσο, μέσα από την προφύλαξη της υγείας μας από ήδη γνωστούς παράγοντες που προκαλούν το διαβήτη τύπου 2.

Η 7η Απριλίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Η συγκεκριμένη ημέρα για το 2016 ήταν αφιερωμένη στο διαβήτη και με αφορμή το γεγονός αυτό, ο ΠΟΥ δημοσίευσε την παγκόσμια έκθεση για το διαβήτη, μέσω της οποίας καλεί όλους μας στην ανάληψη δράσης για να συμβάλουμε στην μείωση του κινδύνου προσβολής από τη νόσο, μέσα από την προφύλαξη της υγείας μας από ήδη γνωστούς παράγοντες που προκαλούν το διαβήτη τύπου 2. Επίσης αποτελεί ένα κάλεσμα για τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες αλλά για την αναβάθμιση της ποιότητας της φροντίδας προς τα άτομα που πάσχουν από όλες τις μορφές διαβήτη.
Η πρόσκληση ευαισθητοποίησης από τον ΠΟΥ, βασίζεται στις διατάσεις μάστιγας που λαμβάνει συνεχώς ο διαβήτης, μια διαπίστωση  που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο αριθμός των ατόμων που νοσούν έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από το 1980. Οι αιτίες είναι σύνθετες, αλλά το σίγουρο είναι ότι η αύξηση οφείλεται εν μέρει στην αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, αλλά και στην απουσία σωματικής δραστηριότητας.
Για μια ακόμη φορά, ο ΠΟΥ τονίζει ότι σε μεγάλο ποσοστό διαβήτης και οι επιπλοκές του μπορούν να προληφθούν με την υγιεινή διατροφή, την τακτική σωματική δραστηριότητα, τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και την αποφυγή του καπνίσματος.

Για το λόγο αυτό η έκθεση του ΠΟΥ περιλαμβάνει δέκα βασικά σημεία που μας αφορούν όλους:
1:Περίπου 422 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν διαβήτη. Η εξάπλωση του  σακχαρώδη διαβήτη έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία 3 χρόνια, αντανακλώντας την αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας και των υπέρβαρων ανθρώπων.
2: Ο διαβήτης είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο και μάλιστα το 2012 ήταν η άμεση αιτία 1,5 εκατομμυρίων θανάτων. Επιπλέον τον ίδιο χρόνο, 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα υψηλότερα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα..
3: Υπάρχουν 2 κύριες μορφές διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου 1 που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης και ο διαβήτης τύπου 2 που αφορά στην αναποτελεσματική χρήση της ινσουλίνης από τον οργανισμό. Ενώ ο διαβήτης τύπου 2 δυνητικά μπορεί να προληφθεί, οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 1 παραμένουν άγνωστες
4: Ένας τρίτος τύπος διαβήτη, είναι ο διαβήτης της κύησης. Ο διαβήτης κύησης χαρακτηρίζεται από αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, με τιμές πάνω από το φυσιολογικό, αλλά κάτω από τα όρια για διάγνωση της ασθένειας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
5: Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ πιο συχνός από  το διαβήτης τύπου 1. Μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και υψηλός δείκτης μάζας σώματος συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αν και η σχέση μπορεί να ποικίλλει σε διαφορετικούς πληθυσμούς.
6: Οι άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να ζήσουν μακρά και υγιή ζωή όταν ο διαβήτης τους διαγιγνώσκεται νωρίς και γίνεται σωστή διαχείριση. Μια σειρά από αποδοτικές παρεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που διαγνώστηκαν με διαβήτη να διαχειριστούν την ασθένεια. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν: έλεγχο της γλυκόζης του αίματος μέσω ενός συνδυασμού διατροφής, σωματικής δραστηριότητα και, εάν είναι αναγκαίο, φαρμακευτική αγωγή. Τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Τον τακτικό έλεγχο για βλάβη στα μάτια, τα νεφρά και τα πόδια.
7: Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση είναι η αφετηρία για να ζει κανείς καλά με το διαβήτη. Όσο περισσότερο ένα άτομο ζει με αδιάγνωστο και χωρίς θεραπεία διαβήτη, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα για πιο άσχημες επιπτώσεις  στην υγεία του.
8: Η πλειοψηφία των θανάτων από διαβήτη σημειώνονται σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο μεσαίου εισόδημα.
9: Ο διαβήτης αποτελεί σημαντική αιτία τύφλωσης, ακρωτηριασμού και νεφρικής ανεπάρκειας.
10: Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί. Τριάντα λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα τις περισσότερες μέρες και υγιεινή διατροφή μπορούν να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Πηγή: http://www.skai.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.