Διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ: Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τα οφέλη της λύσης του Κυπριακού

Διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ: Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τα οφέλη της λύσης του Κυπριακού

Η εκτίμηση του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν είναι ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν για την ίδια μέσα από τη λύση του Κυπριακού, ιδιαίτερα στον πολιτικό και στον οικονομικό τομέα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος πληροφόρησε τον κ. Αναστασιάδη, μετά τις συνομιλίες του στην Αγκυρα με την Τουρκική κυβέρνηση, ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι χωρίς την επίλυση του Κυπριακού πολλά οφέλη στον ενεργειακό τομέα δεν μπορούν καν να διερευνηθούν για την ίδια.

Το σχόλιο του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον κ. Μπάιντεν, πρόσθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ήταν ότι «τα ψέματα έχουν τελειώσει». «Του επισήμανε, ότι στο πλαίσιο των έξι συναντήσεων που ακολουθούν θα ξεκαθαρίσουν πολλές θέσεις και προθέσεις και κατά πόσον η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι ο Τζο Μπάιντεν μετέφερε την θέση της Λευκωσίας στο θέμα των εγγυήσεων, προσθέτοντας ότι αποτελεί και δική του εκτίμηση ότι είναι δυνατόν να βρεθεί εκείνος ο μηχανισμός εγγυήσεων που να προσφέρει ασφάλεια στο σύνολο του Κυπριακού λαού.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είπε ότι αν πραγματοποιηθεί τέτοια συνάντησης, δεν θα γίνει πριν από τις 24 Σεπτεμβρίου και εν όσο συνεχίζονται οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Επισήμανε παράλληλα ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης, καθότι έχει ξεκάθαρες θέσεις. Αντίθετα, είπε, τέτοιες συναντήσεις δίνουν την ευκαιρία να ξεκαθαριστούν τα πραγματικά δεδομένα.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.