Διατροφή: Φάτε νωρίτερα για να αδυνατίσετε

Διατροφή: Φάτε νωρίτερα για να αδυνατίσετε

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί είναι αυτοί που ακολουθούν τη διαλειμματική διατροφή για να χάσουν γρήγορα βάρος. Αυτό σημαίνει διατροφή στην οποία συγκεκριμένα γεύματα μεσολαβούν ανάμεσα σε μεγάλες περιόδους νηστείας που διαρκούν από 12 ώρες έως και περισσότερο.

Μία μορφής διατροφή σύμφωνα με τα πρότυπα της διαλειμματικής νηστείας είναι η κατανάλωση φαγητού νωρίς το πρωί μέχρι και νωρίς το απόγευμα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, η κατανάλωση των γευμάτων νωρίτερα μπορεί να ενισχύσει την καύση του λίπους και να περιορίσει το αίσθημα της πείνας.

«Πριν από αυτήν την έρευνα, είχαμε ενδείξεις ότι η διαλειμματική νηστεία και γενικά η κατανάλωση γευμάτων νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά δεν ξέραμε το γιατί» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, Courtney Peterson.

«Ο κύριος στόχος αυτής της έρευνας είναι να μάθουμε εάν τέτοιου είδους στρατηγικές βοηθούν όσους τις ακολουθούν να χάσουν βάρος καίγοντας περισσότερες θερμίδες ή περιορίζοντας την όρεξή τους ή και τα δύο» αναφέρει.

Τρώγοντας νωρίτερα, μειώνεται την όρεξη για φαγητό

Στην έρευνα συμμετείχε μία ομάδα 11 ανθρώπων των οποίων η κατάσταση υγείας ήταν καλή, αλλά αντιμετώπιζαν προβλήματα παχυσαρκίας με τον δείκτη μάζας σώματός τους να κυμαίνεται από 25 έως 35.

Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες ακολούθησε δύο διαφορετικά προγράμματα διατροφής για τέσσερις μέρες το κάθε ένα και όλοι έτρωγαν ακριβώς την ίδια ποσότητα και τύπους φαγητού.

Στο πρώτο πρόγραμμα διατροφής, οι συμμετέχοντες έτρωγαν όλα τα γεύματά τους μεταξύ 8 π.μ. και 2 μ.μ. και στο δεύτερο μεταξύ 8 π.μ. και 8 μ.μ..

Στην πρώτη περίπτωση οι ερευνητές παρατήρησαν ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά στον αριθμό των θερμίδων που έκαψαν, ωστόσο φαίνεται μειώθηκε η όρεξή τους.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης ήταν πιο χαμηλά το πρωί και το ίδιο ίσχυε και για το απόγευμα» αναφέρει η Peterson.

«Βρήκαμε επίσης ότι η επιθυμία για φαγητό ήταν μικρότερη στην πρώτη περίπτωση και η μόνη στιγμή που αισθάνθηκαν πιο έντονα την πείνα ήταν λίγο πριν τον ύπνο γύρω στις 10.30 το βράδυ»

Η κατανάλωση φαγητού νωρίτερα μέσα μέρα φαίνεται επίσης να αυξάνει το λίπος που έκαψαν οι συμμετέχοντες σε διάρκεια 24 ωρών. Αν και πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα, τέτοια ευρήματα υποδεικνύουν ότι εναρμονίζοντας τις ώρες του γεύματος με τον κιρκάδιο ρυθμό μπορεί να επιτευχθεί πιο εύκολα η απώλεια βάρους.

Σε κάθε περίπτωση, αν και η κατανάλωση γευμάτων νωρίτερα φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην απώλεια βάρους, η διαλειμματική νηστεία είναι μία τακτική για απώλεια βάρους που ακόμα ερευνάται και χρειάζεται προσοχή. Καλό είναι πριν την ακολουθήσετε να μιλήσετε με έναν ειδικό διατροφολόγος που γνωρίζει τις ανάγκες του οργανισμού σας και τους στόχους σας.

Πηγή: healthline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.