Αισιοδοξία για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης

Αισιοδοξία για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η ολονύχτια διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε σημαντική πρόοδος στα φορολογικά ζητήματα. Ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης τόνισε ότι  «σχεδόν συμφωνήσαμε στα φορολογικά, μένουν να ρυθμιστεί να ένα δύο θέματα αλλά είναι μικρά». Ξεκαθάρισε επίσης ότι το υπουργείο δεν συζητά τον δεδομένο μείωσης του αφορολόγητου στα 8.180 ευρώ που ζητούν οι δανειστές.«δεν συζητάμε καμμία μείωση του αφορολόγητου» είπε ο υπουργός οικονομικών.

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα “κόκκινα δάνεια” αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ο υπουργός ανέφερε ότι το ραντεβού με τους θεσμούς ανανεώθηκε για τις 15:00 και επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σήμερα, καθώς αύριο Τρίτη αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς. «’Εχουμε φτάσει κοντά» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αποχώρησε γύρω στις 3 το πρωί αφήνοντας να φανεί ότι θα υπάρξει και νέος γύρος για το θέμα εντός της ημέρας.

Σε ό,τι αφορά την διαπραγματευση πηγή του υπουργείου οικονομικών τόνιζε ότι το διακυβευμα στην παρούσα φάση είναι να συμφωνηθεί ένα κοινό πακέτο μέτρων με ΕΕ και ΔΝΤ.σε ότι αφορά την απόδοση των μέτρων θα πρέπει να συμφωνηθεί με την ΕΕ ότι φτάνει τα 5,4 δις ευρώ. Έτσι θα υπάρχει συμφωνία στις 22 Απριλίου συμφωνία ότι η Ελλάδα μπορεί με τα μέτρα που έχει συμφωνήσει. Μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%ρου ΑΕΠ ως το 2018ολοκληρωμοντας την αξιολόγηση.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Σε σχέση με την απόδοση των μέτρων είναι σημαντικά χαμηλότερα. Σε σχέση με αυτές της Αθήνας. Τόνισε πάντως ότι το ταμείο μπορεί να μπει στο πρόγραμμα όταν θα δοθεί λύση για το χρεος.

Στην συνάντηση που θα ξεκινήσει στις τρεις εκτός από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα συμμετέχουν ο υπουργός περιβάλλοντος. Πάνος Σκουρλέτης παιδείας κ.Νικος Φίλης και ο υπουργός δικαιοσύνης .

Παππάς: Εκταμίευση δόσης πριν ή λίγο μετά το Πάσχα

Η συμφωνία με τους δανειστές και η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει πριν -ή ελάχιστα μετά- το ορθόδοξο Πάσχα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Bloomberg, στο πλαίσιο δημοσιεύματος του διεθνούς πρακτορείου με τίτλο «Η Ελλάδα “δείχνει” το ΔΝΤ για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες».

Αναφερόμενος στη στάση του ΔΝΤ, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι το Ταμείο κωλυσιεργεί, την ώρα που «με την Κομισιόν έχουμε σχεδόν ταυτόσημες θέσεις και αυτό που πρέπει να γίνει τις επόμενες ώρες είναι να μετατρέψουμε το “σχεδόν ταυτόσημες” σε “ταυτόσημες”», προσθέτοντας ότι οι εναπομείνασες διαφωνίες εστιάζονται στα «κόκκινα δάνεια», ενώ οι θέσεις είναι πολύ πιο κοντά στο ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των εισοδημάτων.

Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ περί ελάφρυνσης του χρέους, η οποία συμπίπτει με το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι το Ταμείο συνοδεύει την τοποθέτησή του για το χρέος με επιπλέον σκληρά μέτρα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη Συμφωνία του Ιουλίου και τα οποία θα λειτουργούσαν καταστρεπτικά για την ελληνική οικονομία, ενώ σημείωσε ότι το χρέος που το ΔΝΤ ζητά να ελαφρυνθεί δεν του ανήκει καν.

«Είναι σα να μας ζητούν να πηδήξουμε από τον 5ο όροφο και να μας υπόσχονται ότι… κάποιος άλλος θα μας πάρει παγωτό», είπε ενώ επισήμανε ότι «το ΔΝΤ λέει διαρκώς ότι πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα- αλλά τα νούμερα του ΔΝΤ σχεδόν ποτέ δεν βγαίνουν». «Δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τα στοιχεία, όχι απλά για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνουν, αλλά και για το σημείο εκκίνησης της ελληνικής οικονομίας», προσέθεσε.

Το Bloomberg επικαλείται, επίσης, σημείωμα του στρατηγικού αναλυτή της Bank of America Merrill Lynch, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή έγραψε ότι «η Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ θα πρέπει πραγματικά να τα κάνουν θάλασσα για να στραβώσουν τα πράγματα αυτή τη φορά».

Ακόμη, το διεθνές πρακτορείο σημειώνει ότι τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν κέρδη λόγω των προσδοκιών για συμφωνία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.