Διακοπή βομβαρδισμών στο Χαλέπι λόγω ανθρωπιστικής εκεχειρίας

Διακοπή βομβαρδισμών στο Χαλέπι λόγω ανθρωπιστικής εκεχειρίας

Η ρωσική και η συριακή Πολεμική Αεροπορία σταμάτησαν τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενόψει της «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Οκτωβρίου.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου  εξήγησε ότι η διακοπή των βομβαρδισμών είναι «απαραίτητη για την εφαρμογή της ανθρωπιστικής εκεχειρίας», η οποία έχει στόχο να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν το Χαλέπι και είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.

Της διακοπής των αεροπορικών επιδρομών προηγήθηκαν σφοδρότατοι βομβαρδισμοί τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη σε πολλές συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού». Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ένα ζευγάρι με τα τρία του παιδιά, σκοτώθηκαν από ρωσικές βόμβες ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε διπλωματικό επίπεδο η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία δέχθηκαν να συμμετάσχουν σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία προκειμένου να καταβληθούν προσπάθειες να ξεχωρίσει η μετριοπαθής αντιπολίτευση από τους εξτρεμιστές αντάρτες που δρουν στο Χαλέπι και να προωθηθεί η εκεχειρία, δήλωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Βιτάλι Τσούρκιν, η ιδέα αυτή, την οποία προωθεί εδώ και καιρό η Ρωσία, προέκυψε μέσα από τις διπλωματικές συνομιλίες που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο στη Λωζάνη. Πρόσθεσε  μάλιστα ότι για να διασφαλιστεί μια συνέχεια στις συζητήσεις στη Λωζάνη χθες συναντήθηκαν στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία με θέμα τη Συρία.

Οι μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα, του συριακού παρακλαδιού της αλ Κάιντα, που έχουν καταλάβει ένα μέρος του Χαλεπιού και βομβαρδίζονται συνεχώς από τη συριακή και τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, θα πρέπει να φύγουν από το Χαλέπι «ή να ηττηθούν», υπογράμμισε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Επικαλούμενος τα στοιχεία που παρουσίασε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ο Τσούρκιν υπογράμμισε ότι η σχέση των δυνάμεων είναι «ένας προς δέκα» μεταξύ των μετριοπαθών μαχητών (περίπου 10.000) και αυτών του Μετώπου αλ Νόσρα (περίπου 900) στην ίδια περιοχή του Χαλεπιού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.