24 μοναδικά κλικ από το διαγωνισμό υποβρύχιας φωτογραφίας 2016

24 μοναδικά κλικ από το διαγωνισμό υποβρύχιας φωτογραφίας 2016

Ο Ντέιβιντ Λοπρέστι θριάμβευσε στον διαγωνισμό Υποβρύχιας Φωτογραφίας του 2016 με ένα μικρό ιππόκαμπο που τον ονόμασε “χρυσάφι”. Προβάλλοντας μερικές από τις πιο συναρπαστικές εικόνες που συλλαμβάνονται στα βάθη του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και σε όλο τον κόσμο, ο ετήσιος διαγωνισμός υποβρύχιας φωτογραφίας δέχεται χιλιάδες συμμετοχές από ταλαντούχους φωτογράφους.

Επιμέλεια: Κατερίνα Παπαδωροθέου, με πληροφορίες από τον Guardian

Το πρώτο βραβείο στον… χρυσό ιππόκαμπο

«Χρυσός»: Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των ιππόκαμπων που ζουν στη Μεσόγειο έχει μειωθεί δραματικά. Ο αριθμός τους έχει ανακτηθεί μόνο χάρη στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στην σημαντική θέσπιση μέτρων που έχουν θεσπισθεί εναντίον παράνομων και καταστροφικών μεθόδων αλιείας. Για τη λήψη χρησιμοποίησα χαμηλή ταχύτητα και παράλληλη κίνηση της μηχανής ώστε να προσθέσω στο πλάνο δυναμισμό. Χρησιμοποίησα επίσης μια εστιασμένη δέσμη φωτός από το φακό μου ώστε να αποτυπώσω και τις πιο μικρές λεπτομέρειες του θέματός μου. Επιδίωξα να δώσω μια αίσθηση χάρης και δύναμης ταυτοχρόνως. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στη Σιστιάνα της Ιταλίας».

«Σκυλόψαρο Σουπερνόβα». Ο βρετανός Dan Bolt υποβρύχιος φωτογράφος της χρονιάς, νικητής και στην κατηγορία Βρετανική Μάκρο. Η φωτογραφία δείχνει τη σιλουέτα ενός καρχαρία που «κουβαλάει» ένα αβγό και τραβήχτηκε στο Ντέβον της Βρετανίας.

“Τρεις πυλώνες – Πρακτική , υπομονή και τύχη “ ή αλλίως η φωτογραφία του καρχαρία η οποία τραβήχτηκε απο τον Pier Μane στις Μπαχάμες και κέρδισε το βραβείο “ανερχόμενος υποβρύχιος φωτογράφος”.

Ο πολλά υποσχόμενος βρετανός φωτογράφος για το έτος 2016  Marty Engels Dunmore με το έργο «Fired up and almost ready to go». Η λήψη έγινε σε 18 μέτρα βαθος στη τοποθεσια USS Kittiwake, Grand Cayman.

«Υποβρύχιος θηρευτής»: Νικητής στην κατηγορία Διεθνής Ευρυγώνιος είναι ο Ρώσος Mike Korostelev Η φωτογραφία δείχνει τη συμπεριφορά μίας άγριας αρκούδας τη στιγμή που «ψαρεύει». Η λήψη πραγματοποιήθηκε στο ποταμό στις Κουρίλες Νήσους, στη χερσόνησο Καμτσάτκα της Ρωσίας.

Η δεύτερη νικητήρια υποβρύχια φωτογραφία με τίτλο “Mangrove sunset”  στην κατηγορία Διεθνής Ευρυγώνιος ανήκει στον ιταλό Fabio Galbiati και η λήψη έγινε στο Νησί Μπάνγκα, Ινδονησία.

Την τρίτη θέση στην κατηγόρια Διεθνής Ευρυγώνιος κατεκτησε ο γάλλος Greg Lecoeur με τη φωτογραφία “Λιμνοθάλλασα” η οποία πραγματοποιήθηκε στη λιμνοθάλασσα της Moorea.

Ο Γερμανός Thomas Heckmann με τη φωτογραφία “A family Affair” από ένα ναυάγιο με το νησί Curacao να φαίνεται στο φόντο βραβέυτηκε στην κατηγορία “Ναυάγιο”.

“Pelagic Octopus at Night”. Αυτό το χταποδάκι χάρισε τον έπαινο στην κατηγορία Διεθνής Μάκρο στην βρετατανίδα φωτογράφο Helen Brierley στη Kona της Χαβάης.

“Πώς να αλλάξεις ένα λάστιχο” απο το Σουηδό φωτογράφο Anders Nyberg. Έπαινος στην κατηγορία Ναυάγια. Το ναυάγιο βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στις ακτές της Αιγύπτου.

«Το παράδοξο ζευγάρι». Κέρδισε την τρίτη θέση στην κατηγορία Διεθνής Μάκρο απο τον ιταλό φωτογράφο Gianni Colucci. Η φωτογραφία πάρθηκε στη θάλασσα του Ιονίου, κοντά στον Τάραντα της Ιταλίας.

Το έργο “Beaufighter” κέρδισε την τρίτη θέση στην κατηγορία Διεθνής Μάκρο. Το φανταστικό κλίκ απο τον βρετανό φωτογράφο Gianni Colucci. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Near St Julians της Μάλτας.

“Χελώνα τρώει μέδουσες” του Ταϊλανδού Richard Carey. Κέρδισε στην κατηγορία της «Συμπεριφοράς» και απεικονίζει μια πράσινη χελώνα να τρώει μία μέδουσα.

Το “What Feed Beneath” από τον μεξικανό φωτογράφο Alejandro Prieto κατέκτησε την δεύτερη θέση στη κατηγορία “Συμπεριφορά”.

“Εκατομμύρια καβούρια” και τρίτη θέση στην κατηγορία “Συμπεριφορά” για τον πορτογάλο φωτογράφο Rui Guerra  στην Μπερλενγκα της Πορτογαλίας.

“Το μάτι της πεταλούδας” από τον βρετανό φωτογράφο Spencer Burrows. Κατέκτησε την τρίτη θέση στην κατηγορία ”Ανερχομενος Φωτογραφος”. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Sharks Bay House Reef στην Αίγυπτο.

Το “Part of the Illusion” βραβεύτηκε στη κατηγορία “Ευρυγωνεία” και η φωτογραφία ανήκει στον βρετανό Marcus Blatchford και η ληψη έγινε στο εθνικό κέντρο καταδύσεων και δραστηριότητας “Chepstow” Ουαλία.

 

“Σοκαρισμένος Καρχαρίας” του βρετανού Will Clark βραβευμένος στην κατηγορία “Βρετανικά Ύδατα ευρυγωνία”στη τοποθεσία  Penzance, Cornwall της Μεγάλης Βρετανίας.

“Elan valley trout in winter” του βρετανού Trevor Rees κατεκτησε την τρίτη θέση στην κατηγοία “Ευρυγωνία”.

“Ο εξολοθρευτής του πλαγκτόν”. Επαινος στις κατηγορίες Ανερχόμενος Φωτογράφος και Βρετανική Μάκρο η φωτογραφία ανήκει στον βρετάνο George Stoyle η λήψη πραγματοποιήθηκε στο νεά της Νότιας Ρόνας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Ασφαλές καταφύγιο”: Κέρδισε την τρίτη θέση στην κατηγορία Βρετανική Μάκρο από την βρετανίδα φωτογράφο Cathy Lewis στην τοποθεσία Plymouth του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Hello Ducky!”Η φωτογραφία της πάπιας και της πέστροφας κέρδισε την κατηγορία «British Waters Compact» του βρετανού Paul Colley.

Το “Tompot looking out” κέρδισε την δεύτερη θέση στην κατηγορία «British Waters Compact» του βρετανού Trevor Rees στην τοποθεσία Trefor Pier, north Wales.

“British native crayfish” κέρδισε την δεύτερη θέση στην κατηγορία «British Waters Compact» του βρετανού Trevor Rees στην τοποθεσία Stoney Cove, Leicestershire, της Αγγλίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.