Γερμανία: Google, Facebook και Twitter συμφώνησαν στη διαγραφή ρατσιστικών σχoλίων εντός 24ωρου

Γερμανία: Google, Facebook και Twitter συμφώνησαν στη διαγραφή ρατσιστικών σχoλίων εντός 24ωρου

Όπως μεταδίδει με δημοσίευμά του το Reuters, οι τρείς μεγάλοι του internet, Google, Facebook και Twitter, δεσμεύτηκαν απέναντι στην Γερμανική Κυβέρνηση ότι θα διαγράφουν κάθε σχόλιο που περιέχει ρητορική μίσους εντός 24ώρου από τον εντoπισμό του, σε μια κίνηση για την εξάλειψη του φαινομένου του online ρατσισμού που ξέσπασε μετά την προσφυγική κρίση.   Η συμφωνία έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της κυβέρνησης της χώρας να πατάξει το φαινόμενο της εμφάνισης ρατσιστικών σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα, ιδίως κατά των προσφύγων, το οποίο είχε πάρει ανησυχητικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα και είχε προκαλέσει έναν δημόσιο διάλογο στα γερμανικά media όπου πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και άλλες προσωπικότητες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους.
Μάλιστα, στο μικροσκόπιο των γερμανικών αρχών είχε βρεθεί και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού παραρτήματος του Facebook, του οποίου η έδρα στο Αμβούργο έγινε στόχος βανδαλισμών, με την κατηγορία της μη έγκαιρης διαγραφής ρατσιστικών σχολίων παρά τα αλλεπάλληλα reports χιλιάδων χρηστών.
Η νέα συμφωνία, θα κάνει πιο εύκολο τον εντοπισμό και την αναφορά των σχολίων ρητορικής μίσους από χρήστες και αντιρατσιστικές οργανώσεις στα σάιτ των τριών εταιρειών, δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Δικαιοσύνης, Heiko Maas.
O κύριος Maas διευκρίνισε ότι “όταν τα όρια της ελευθερίας του λόγου καταπατώνται, όταν εμφανίζονται εγκληματικές εκφράσεις, που υποκινούν τη διενέργεια ποινικών αδικημάτων και απειλούν ανθρώπινες ζωές, αυτό το περιεχόμενο θα πρέπει να διαγράφεται από το διαδίκτυο. Στα πλαίσια της συμφωνίας μας, αυτό θα πρέπει να γίνεται μέσα σε 24 ώρες”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.