“Κόκκινα” σε ποσοστό 61,4% είναι τα δάνεια στον αγροτικό τομέα

“Κόκκινα” σε ποσοστό 61,4% είναι τα δάνεια στον αγροτικό τομέα

Σε ομηρεία βρίσκονται 320.000 νοικοκυριά με κόκκινα στεγαστικά δάνεια αλλά και τουλάχιστον 200.000 εργαζόμενοι σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, με στοιχεία του 2014, ο αγροτικός τομέας είναι από εκείνους που έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά κόκκινων δανείων. Συγκεκριμένα φτάνει στο 61,4%, ενώ πολύ ψηλά είναι τα ποσοστά στις ιχθυοκαλλιέργειες (82%), στην κλωστοϋφαντουργία (71%), αλλά και στον τομέα ξύλου – χάρτου (63%) και στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων (53,8%).

Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος των κόκκινων δανείων, αλλά η πιο προβεβλημένη λόγω της απειλής για την κοινωνική συνοχή είναι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και το πλαίσιο προστασίας των πιο ευάλωτων πολιτών. Από τη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα φαίνεται ότι τα όρια και τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα είναι κατώτερα των αρχικών προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των κόκκινων δανείων να μείνει εκτός ρύθμισης.

Βόμβα ανεξέλεγκτων διαστάσεων αποδεικνύονται και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, που έχουν φτάσει τα 42,5 δισ. ευρώ και μαζί με τα επισφαλή πλησιάζουν τα 60 δισ. ευρώ. Πλέον η κυβέρνηση έχει την πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί μετά και την παρουσίαση μέσα στην εβδομάδα σε «κλειστό κύκλο» των συμπερασμάτων της μεγάλης έκθεσης της Blackrock, που έγινε για λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στόχοι της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης είναι, αφενός, να υποστηριχτεί η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφετέρου, να τεθούν οι βάσεις για να ανακοπεί γρήγορα ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που μαζί με τα επισφαλή επιβαρύνουν με πάνω από 109 δισ. ευρώ το τραπεζικό σύστημα. Στο κάδρο μπαίνει δυναμικά η ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε συνεργασία με εξειδικευμένα ξένα funds, που εξετάζουν κατά προτεραιότητα 20 μεγάλα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια από κλάδους όπως υγείας, λιανεμπορίου και ξενοδοχείων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.