Αιχμές για «πολιτικό σαμποτάζ» στις διακοπές συνδέσεων της ΔΕΗ

Αιχμές για «πολιτικό σαμποτάζ» στις διακοπές συνδέσεων της ΔΕΗ

«Πολιτικό σαμποτάζ» μπορεί να υποκρύπτει η διακοπή των συνδέσεων της ΔΕΗ για ποσά των 300 ή 400 ευρώ. Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιφερειακοί διευθυντές της επιχείρησης που προχωρούν σε αποκοπές συνδέσεων μικροοφειλετών θα αντιμετωπίζονται με πλεόνασμα αυστηρότητας.

Για τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του από τη ΔΕΗ, οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς εστιάζουν στη μορφή που θα έχει η νέα εταιρεία, στην οποία θα περάσουν και τα πάγια.
Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος θα έχει τη διαχείριση της νέας εταιρείας -προοπτική που στηρίζουν οι θεσμοί-, δεν συμπεριλαμβάνεται στις επιδιώξεις του υπουργείου. Εκκρεμεί επίσης το ζήτημα της χρηματοδότησης για την απόκτηση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο (ίσως μέσω swap μετοχών ή με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου). Πάντως, τον έλεγχο στην εταιρεία θα έχει το ελληνικό Δημόσιο με 51%.
Για το θέμα της διακοψιμότητας, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, είναι θέμα ημερών η υπογραφή της σχετικής απόφασης. Αφήνουν μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά το ύψος των συντελεστών επιβάρυνσης ανά τεχνολογία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Να σημειωθεί ότι οι ΑΠΕ είναι οι τεχνολογίες που θα επιβαρυνθούν με σχετικό τέλος προκειμένου να καλυφθεί το κόστος ενίσχυσης της βιομηχανίας.
Σχετικά με τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), πηγές του υπουργείου ανέφεραν σήμερα, Δευτέρα, ότι δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. Όσον αφορά τα αποτελέσματα για τους διαγωνισμούς των υδρογονανθράκων για τα οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας, επεσήμαναν ότι αναμένονται σύντομα τα αποτελέσματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.