COP21, «η τελευταία ευκαιρία να σωθεί ο πλανήτης»: Η 21η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι

COP21, «η τελευταία ευκαιρία να σωθεί ο πλανήτης»: Η 21η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι

Διαπραγματευτές από 195 χώρες θα προσπαθήσουν να φτάσουν σε συμφωνία μέσα σε δύο εβδομάδες, με στόχο την αντιμετώπιση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο της 21ης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, που αρχίζει στο Παρίσι.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, στη διάσκεψη (γνωστή ως COP21), θα παραστούν ηγέτες από 147 χώρες, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν πρωτοβουλίες για την υποστήριξη/ ενίσχυση «καθαρών» τεχνολογιών. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, πολλές από τις φτωχότερες χώρες φοβούνται μήπως «μείνουν πίσω»/ παραγκωνιστούν στην κούρσα για μια νέα συνθήκη.

Πέρα από πολιτικούς στη διάσκεψη- που πολλοί θεωρούν ως μια από τις τελευταίες ευκαιρίες να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής- θα παραστούν κορυφαίοι επιστήμονες. Ομιλίες θα δώσουν κάποιοι από τους ηγέτες των μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών/ ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Ναρέντρα Μόντι. Σημειώνεται ότι το 2014 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, ενώ παράλληλα οι πάγοι λιώνουν στους ταχύτερους ρυθμούς που έχουν παρατηρηθεί ποτέ. Επίσης, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι απειλούνται λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της HuffPost US, στόχος θα είναι η συμφωνία σε μια βιώσιμη στρατηγική για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου με στόχο ένα συγκεκριμένο όριο θερμοκρασίας (2 βαθμοί Κελσίου πάνω από τις προ-βιομηχανικές θερμοκρασίες), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι χειρότερες απειλές.
Η γαλλική κυβέρνηση έχει αναλάβει τη διεξαγωγή των συνομιλιών, ενώ δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στο συνεδριακό κέντρο στο Le Bourget.

Τι αναμένεται

Σύμφωνα με το BBC, μεταξύ των ανακοινώσεων που αναμένονται περιλαμβάνεται το «Mission Innovation», με 20 χώρες (περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ινδίας) να επιδιώκουν τον διπλασιασμό των επενδύσεών τους στην έρευνα πάνω στην «καθαρή» ενέργεια σε διάστημα πέντε ετών. Επίσης, σε επενδύσεις σε προγράμματα «καθαρής» ενέργειας χαμηλού κόστους αναμένεται να προβούν ο Μπιλ Γκέιτς (που θεωρείται ότι ίσως να βάλει ένα δισ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία) και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook.

Επίσης, η Γαλλία και η Ινδία θα ανακοινώσουν μια «συμμαχία» για τη συνεργασία 100 χωρών πάνω στην ηλιακή ενέργεια, ενώ ευρωπαϊκές χώρες, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, έχουν ανακοινώσει ένα fund ύψους 500 εκατ. δολαρίων με στόχο την παροχή βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να μειώσουν τις εκπομπές αερίων τους.

Σύμφωνα με το Reuters, ελπίζεται πως η διάσκεψη θα τελειώσει στις 11 Δεκεμβρίου με μια συμφωνία η οποία θα σημάνει τη μετατόπιση από την ολοένα και αυξανόμενη (από τη Βιομηχανική Επανάσταση και μετά) εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα προς «καθαρότερες» μορφές ενέργειας (ηλιακή, αιολική). Στο μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο την Παρασκευή, υπενθυμίζοντας ότι «δεν υπάρχει “Planet B”» όσον αφορά στη μάχη κατά της αύξησης της θερμοκρασίας.

Η COP21 θα φιλοξενήσει 10.000 αντιπροσώπους, παρατηρητές και δημοσιογράφους: είναι η μεγαλύτερη διάσκεψη για το κλίμα, η μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχηγών κρατών υπό τον ΟΗΕ εκτός Γενικής Συνέλευσης, και η μεγαλύτερη διπλωματική συνάντηση που οργανώθηκε ποτέ στο Παρίσι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.