«Το πρώτο χρωματολόγιο στην ιστορία»

Το 1692 ένας δανός καλλιτέχνης με το όνομα “A.Boogert” έγραψε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau» (μετ. «Η θεωρία των χρωμάτων για ζωγραφική με νερό»), που προοριζόταν για εκπαιδευτικό εγχειρίδιο.
Το βιβλίο ξεκινά με κάποιες πληροφορίες για τη χρήση του χρώματος στην ζωγραφική και συνεχίζει με αναλυτικές και επεξηγηματικές οδηγίες για το πως να δημιουργήσει κανείς συγκεκριμένες αποχρώσεις και να αλλάζει τόνους στο χρώμα, προσθέτοντας ένα, δύο ή τρία μέρη νερό. Το εγχείρημα ακούγεται αρκετά απλό, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν απίστευτο σε λεπτομέρεια και έκταση. Εκτείνεται σε περίπου 800 σελίδες γραμμένες και ζωγραφισμένες εξ ολοκλήρου στο χέρι, και αποτελεί τον πιο περιεκτικό οδηγό για την ζωγραφική και το χρώμα της εποχής του, και σίγουρα το πρώτο χρωματολόγιο στην παγκόσμια ιστορία.
Είναι αδύνατο να μην συγκρίνει κανείς τις εκατοντάδες σελίδες χρωμάτων με το σύγχρονο αντίστοιχο του, τον οδηγό χρώματος Pantone, ο οποίος εκδόθηκε μόλις το 1963 και είχε σκοπό να λύσει το πρόβλημα της διαφορετικής αντίληψης του χρώματος από τον καθένα που εργαζόταν στο πεδίο του χρώματος, δημιουργώντας το PANTONE MATCHING SYSTEM, έναν βιβλίο τυποποιημένων χρωμάτων σε μορφή βεντάλιας.
Το βιβλίο μπορεί να δει κανείς σε υψηλή ανάλυση εδώ. Το πρωτότυπο φυλάσσεται αυτή τη στιγμή στη βιβλιοθήκη Méjanes στην πόλη Aix-en-Provence στη Γαλλία.

4 3 2

 

Και η βεντάλια της PANTONE

Pantone

Leave a Reply

Your email address will not be published.