Σαν σήμερα τo 1994 αυτοκτονεί στο Σιάτλ ο Kurt Cobain

Το 1933 αναφέρεται ως το έτος που ο Lead Belly, αμερικανός folk ‘n’ blues μουσικός, σκαρώνει με τη δωδεκάχορδη κιθάρα του το “Where Did You Sleep Last Night?”. Είναι ένα τραγούδι από αυτά που συνηθίζει να φτιάχνει, μπανοβγαίνοντας στις φυλακές: για άπιστες γυναίκες, για φυλετικές διακρίσεις, για προβλήματα με τον νόμο.


To 1993, ο Κερτ Κομπέιν, με το τσιγάρο στο στόμα, σε μία θρυλική πλέον εμφάνιση του στο MTV, προλογίζει την επανεκτέλεση του τραγουδιού του αγαπημένου του performer και με αυτήν καταφέρνει να «σβήσει» από τον χάρτη το όνομα του φερόμενου ως δημιουργού.


Περίπου έναν χρόνο αργότερα, θα βρεθεί νεκρός, από μία σφαίρα στο κεφάλι. Ο ιατροδικαστής θα αποφανθεί ότι ήταν αυτοκτονία και ότι ο θάνατος του “καταραμένου” καλλιτέχνη επήλθε στις 5 Απριλίου.   Πολλά χρόνια μετά, οι επόμενες γενιές θαυμαστών των “Nirvana” θα μιλούν για εκείνο το τραγούδι που ο αυτόχειρας δημιουργός έγραψε για τη θυελλώδη σχέση του με την Courtney Love (!), ενώ στα μουσικά περιοδικά θα γράφονται ύμνοι για τη δεύτερη ζωή που έδωσε στο τραγούδι ο Κομπέιν.

Για την ιστορία, το τραγούδι δεν γράφτηκε καν από τον Hudy William Ledbetter, τον απροσάρμοστο Lead Belly, που θαύμαζε ο Κομπέιν. Πρόκειται για παραδοσιακό φολκ τραγούδι αγνώστου δημιουργού με ρίζες στη δεκαετία του 1870. Σε κάθε περίπτωση και οι δύο συνέβαλαν στον μύθο της μελωδίας και το ίδιο το τραγούδι στον μύθο του Κομπέιν, καθώς «σφράγισε» μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του.

ΠΗΓΕΣ: Nirvana-Legacy.com., SongFacts.Com

www.lifo.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.