Ένα χρόνο μετά το μακελειό, το επετειακό Charlie Hebdo κυκλοφορεί με το Θεό στο εξώφυλλο

Στις 7 Ιανουαρίου του 2015, τα αδέλφια Σαΐντ και Σερίφ Κουασί εισέβαλαν στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι και εκτέλεσαν 12 ανθρώπους. Ανάμεσα στους νεκρούς, οι οκτώ ήταν μέλη της συντακτικής ομάδας του περιοδικού, πολλοί τραυματίστηκαν και το Παρίσι τέθηκε σε συναγερμό. Αυτό το χτύπημα, ήταν το πρώτο της χρονιάς που μεγάλωσε την ανησυχία για την τρομοκρατία στην Ευρώπη.
Σήμερα, λίγα μόλις 24ωρα πριν την αιματηρή επέτειο του μακελειού, το Charlie Hebdo έδωσε στη δημοσιότητα το εξώφυλλο του περιοδικού που θα κυκλοφορήσει με αφορμή το χτύπημα και σχολιάζει με αιχμηρό τρόπο τα γεγονότα. «Ένα χρόνο μετά, ο δολοφόνος συνεχίζει να είναι εκεί έξω» γράφει η λεζάντα που συνοδεύει το σκίτσο του Θεού ο οποίος τρέχει με ένα καλάσνικοφ στον ώμο και τον χιτώνα του να είναι λερωμένος με αίμα.
Το σατυρικό περιοδικό κυκλοφορεί την Τετάρτη σε ένα εκατομμύριο αντίτυπα στη Γαλλία και μερικές χιλιάδες επιπλέον τεύχη θα σταλούν στο εξωτερικό. Η συλλεκτική αυτή έκδοση 32 σελίδων, θα περιλαμβάνει μερικά αδημοσίευτα σκίτσα των πέντε σκιτσογράφων που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση. Το γεμάτο οργή εντιτόριαλ, υπογράφει ο Laurent Sourisseau, γνωστός ως Riss, o οποίος φιλοτέχνησε και το εξώφυλλο.
Στη Γαλλία είναι προγραμματισμένες να γίνουν αρκετές τελετές και εκδηλώσεις στη μνήμη του μακελειού, για να τιμήσουν τα θύματα και την επέτειο της τραγωδίας, στη σκιά και των πρόσφατων επιθέσεων.

"Un anno dopo, l'assassino è ancora in libertà". Mitraglietta sulle spalle, vestiti pieni di sangue, sguardo tra l'aggressivo e lo spaventato, dio (un dio generico, di tutte le religioni), dopo avere ucciso giornalisti e vignettisti di Charlie Hebdo ai primi di gennaio, non è stato ancora arrestato. E' questa la copertina di Charlie Hebdo disegnata da Riss, in edicola il 6 gennaio, distribuita dal settimanale a un anno dall'attacco terroristico. Roma, 3 gennaio 2016. ANSA/ CHARLIE HEBDO +++EDITORIAL USE ONLY - NO SALES+++

Leave a Reply

Your email address will not be published.