Χαλαρώνουν από σήμερα τα μέτρα για την πανδημία – Τι ισχύει για εστίαση, ψυχαγωγία

Χαλαρώνουν από σήμερα τα μέτρα για την πανδημία – Τι ισχύει για εστίαση, ψυχαγωγία

Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα τα νέα μέτρα για την πρόληψη της διασποράς της πανδημίας, που θα έχουν ισχύ έως και την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου και προβλέπουν χαλάρωση σε ό,τι αφορά τη μουσική στη λειτουργία της εστίασης και της ψυχαγωγίας που επιστρέφει, αλλά και στο ωράριο που ελευθερώνεται. Τα μέτρα, που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο σε ΦΕΚ περιλαμβάνουν ρυθμίσεις για την είσοδο των πολιτών σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ

Ειδικότερα είναι υποχρεωτική η επίδειξη:

Σε δημόσιες υπηρεσίες, χώρους, λατρείας και εκκλησίες:

– πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

– πιστοποιητικού νόσησης ή

– βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

-Οι ανήλικοι ηλικίας 4- 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν εναλλακτικά δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Εξαιρέσεις προβλέπονται για κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα.

Η εργασία στο Δημόσιο

Αναφορικά με τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, προβλέπεται:

– Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται σε ποσοστό έως 50%, βάσει πλάνου εργασιών κάθε υπηρεσίας.

– Η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις οδηγίες του αρμόδιου Προϊσταμένου.

-Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Ιδιωτικές επιχειρήσεις

-Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό.

-Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.

-Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη, σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν. 4808/2021 (Α’ 101) και μέχρι ποσοστού 50%.

-Η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις εργασιακές ανάγκες και τις οδηγίες του εκάστοτε εργοδότη.

-Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού.

Εκπαίδευση

·Δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, πλην των περιοχών που λόγω των συνεπειών της κακοκαιρίας έχει αποφασισθεί να παραμείνουν κλειστά:

· Αναστέλλεται η πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών, διδακτικών επισκέψεων, σχολικών περιπάτων και εκπαιδευτικών επισκέψεων στην περίπτωση που για τη μετακίνηση απαιτείται η χρήση οποιουδήποτε μεταφορικού μέσου εντός και εκτός της Επικράτειας.

·Η διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο προγραμμάτων α΄, β΄ και γ΄ κύκλου σπουδών των Α.Ε.Ι., όπως η διδασκαλία μαθημάτων, η διενέργεια σεμιναρίων, η αυτοτελής διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών, οι εργαστηριακές ασκήσεις, οι κλινικές ασκήσεις και η πρακτική εξάσκηση φοιτητών πραγματοποιούνται υποχρεωτικά δια ζώσης.

Ζωντανά θεάματα – γήπεδα

Λειτουργία των κλειστών χώρων (περιλαμβανομένων των γηπέδων) μόνο για πρόσωπα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο.

·Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όσους δεν συμμετέχουν στη σκηνή του ζωντανού θεάματος/ακροάματος.

·Υποχρεωτική τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των μελών της χορωδίας.

·Ειδικώς οι μουσικοί των εγχόρδων τηρούν μεταξύ τους απόσταση ενός μέτρου, χρησιμοποιώντας ο καθένας το δικό του αναλόγιο.

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων μουσικών σκηνών και μπουάτ

-Λειτουργία αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο, με υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών: πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.

-Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

-Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.

– Οι μουσικοί τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός μέτρου.

-Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.

Εστίαση

Λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε εσωτερικό χώρο, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο, μόνο για καθήμενους. Επιπλέον, προβλέπεται:

-Μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι.

-Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.

-Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

Μέτρα για όλους

-Χρήση προστατευτικής μάσκας:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

 

Πηγή: skai.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.