Candy Crush: Η «χρυσή» συνταγή της πιο γλυκιάς εξάρτησης του Internet

Candy Crush: Η «χρυσή» συνταγή της πιο γλυκιάς εξάρτησης του Internet

Με περισσότερους από 365 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες τον μήνα, 195 τίτλους παιχνιδιών, δραστηριοποίηση σε 200 χώρες και περισσότερους από 650 εργαζόμενους, η King Digital Entertainment αποτελεί οδηγό επιτυχίας για τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Η αξία της σήμερα υπολογίζεται στα 7,6 δισ. δολάρια, ενώ αν σκεφτεί κανείς ότι 93 εκατ. άνθρωποι κάνουν τριάδες με τις πολύχρωμες καραμελίτσες του Candy Crush, τη ναυαρχίδα της εταιρείας, περισσότερο από 1 δισ. φορές την ημέρα, ο Ιταλός διευθύνων σύμβουλος της King, Ρικάρντο Ζακόνι, μπορεί αβίαστα να θεωρεί εαυτόν επιτυχημένο επιχειρηματία.

Πως γεννήθηκε όμως η ιδέα; Ο διευθύνων σύμβουλος Ρ. Ζακόνι, ο νυν πρόεδρος της εταιρείας Μέλβιν Μόρις, και ο συνιδρυτής της Τόμπι Ρόναλντ,  που όμως αποχώρησε το 2011 πουλώντας τις μετοχές του, γνωρίστηκαν και συνεργάστηκαν για πρώτη φορά για το site γνωριμιών uDate.com, μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από τον Μόρις. Όταν ο Μόρις πούλησε την ιστοσελίδα για 150 εκατ. δολάρια το 2003 ένωσαν τις δυνάμεις τους και μαζί με τον Σεμπάστιαν Κνάτσον διευθυντή του δημιουργικού και δημιουργό των μεγαλύτερων παιχνιδιών της εταιρείας, ίδρυσαν την King.com. Αρχικά, με έδρα στη Σουηδία, η King σχεδόν χρεοκόπησε πριν από τα Χριστούγεννα του 2003. Τότε η εταιρεία πούλησε ένα μεγάλο μερίδιο στα fund Apax και Ventures έναντι 43 εκατ. δολ. και το 2005 ήταν η πρώτη χρονιά με κέρδη.

Η πορεία ήταν συγκλονιστική. Το πρώτο τρίμηνο του 2012, η King είχε 30 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες, ενώ αναρριχήθηκαν στα 408 εκατ. μέχρι το τέλος του 2013. Την ίδια πορεία ακολούθησαν και οι πωλήσεις. Από 62 εκατ. δολάρια το 2011 εκτοξεύτηκαν σε 1,88  δισ. το 2013 και πάνω από 2,6 δισ. δολάρια το 2014 με το Candy Crush να είναι υπεύθυνο σχεδόν για το ήμισυ του ποσού αυτού. Στο 4ο τρίμηνο του 2014, η King είχε 356 εκατ. μοναδικούς χρήστες μηνιαίως, ενώ 8,3 εκατομμύρια από αυτούς ξοδεύουν χρήματα. Και ενώ το 97,7% των ανθρώπων που παίζουν τα παιχνίδια της εταιρείας δωρεάν, το 2,3% που πληρώνουν ξοδεύουν κατά μέσο όρο 23,42 δολάρια το μήνα για τα καλούδια των παιχνιδιών (ζωές, ειδικές καραμέλες κ.λπ.).

Ο 47χρονος πλέον Ρικάρντο Ζακόνι σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην Βρετανική Τelegraph αποκαλύπτει τα μυστικά του Candy Crush. «Η σωστή εξισορρόπηση των επιπέδων είναι πολύ σημαντική, έτσι ώστε να μην είναι πάρα πολύ εύκολο. Χρειάζεται μια αίσθηση της επιτυχίας» εξηγεί και συνεχίζει: «Έχουμε μια ομάδα από 60 αναλυτές που εξετάζουν τη συμπεριφορά των παικτών και προβαίνουν σε μικρές αλλαγές ώστε να είναι όσο το δυνατόν εθιστικό»… Μάλιστα ο ίδιος δαπανά περίπου τέσσερις ώρες την εβδομάδα παίζοντας και δοκιμάζοντας τα καινούρια στοιχεία του παιχνιδιού.

Το επόμενο στοίχημα για την King είναι η νέα εκδοχή του Candy crush, το παραπλήσιο παιχνίδι Candy Crush Soda, το οποίο και αυτό γνωρίζει τεράστια επιτυχία στους μόλις οκτώ μήνες κυκλοφορίας του, με τους χρήστες μόνο σε συσκευές με λειτουργικό android να ανέρχονται ήδη σε 2,8 εκατομμύρια.

Μάλιστα σε άρθρο της η Wall street Journal περιγράφει την πίεση των σχεδιαστών στα κεντρικά της εταιρείας στη Στοκχόλμη να δημιουργούν και να τεστάρουν 15 νέες πίστες ανά δύο εβδομάδες ώστε να ανταποκρίνονται στη ζήτηση των χρηστών… «Η King ξεκίνησε το sequel του παιχνιδιού, «Candy Crush Saga Soda», το Νοέμβριο. Οι παίκτες είχαν στην πρεμιέρα 135 επίπεδα (πίστες). Μερικοί από τους πιο προχωρημένους παίκτες τα ολοκλήρωσαν σε λιγότερο από μια εβδομάδα και άρχισαν να φωνάζουν για περισσότερο», σημειώνει ο σχεδιαστής Νταμίρ Μπούκο. Στα αξιοσημείωτα, το soundtrack του παιχνιδιού που ηχογραφήθηκε από την Συμφωνική ορχήστρα του Λονδίνου στα Abbey Road Studios. Τα έσοδα του τρέχοντος έτους από το παιχνίδι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. δολάρια το 2015, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας ερευνών eMarketer.

Μάλιστα, το Candy Crash, θα είναι προ-εγκατεστημένο στο λειτουργικό σύστημα  Windows 10 της Microsoft παρέα με τα all time classic Ναρκαλιευτή και Πασιέντζα. Οι χρήστες των συστημάτων που θα χρησιμοποιούν τα Windows 10, θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν το παιχνίδι με το ποντίκι του υπολογιστή ή το δάχτυλό τους στα συστήματα που διαθέτουν λειτουργίες αφής.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι ίσως μοιάζει ως περίεργη επιλογή για το λειτουργικό, ωστόσο αποτελεί μέρος της επιτυχούς συνεργασίας μεταξύ της Microsoft και της King, αναφέρει σε άρθρο του το βρετανικό περιοδικό Wired. «Το Candy Crash Saga ήταν το πρώτο παιχνίδι που διαθέσαμε τον Δεκέμβριο μαζί με το λειτουργικό σύστημα Windows Phone.Πρόσφατα, επεκτείναμε αυτή την εταιρική μας σχέση ώστε να περιλαμβάνεται και στα Windows 10. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με τη Microsoft και να φέρουμε στο κοινό το Candy Crash μαζί με τα Windows 10»., δήλωσε ο διευθυντής της King, Ρικάρντο Ζακόνι.

Πατήστε εδώ για να δείτε ένα διαφωτιστικό βίντεο της NASA που περιγράφει την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη από το  1885 έως το 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published.