Βρετανία: Έντονες αντιδράσεις για τη μείωση του αριθμού υποδοχής ανήλικων προσφύγων

Βρετανία: Έντονες αντιδράσεις για τη μείωση του αριθμού υποδοχής ανήλικων προσφύγων

Έντονες επικρίσεις δέχεται η βρετανική κυβέρνηση από υπερασπιστές των προσφύγων μετά την ανακοίνωσή της ότι μειώνεται σε 350 ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που θα υποδεχθεί από την Ευρώπη, εκ των οποίων τα 200 έχουν ήδη φθάσει.

Ο αριθμός αυτός απέχει πολύ από τα 3.000 παιδιά για τα οποία γινόταν λόγος όταν άρχιζε ένα πρόγραμμα υποδοχής, την πρωτοβουλία για το οποίο είχε ο λόρδος Αλφ Νταμπς, κοινοβουλευτικός των Εργατικών. Η κυβέρνηση, πάντως, δεν είχε αναφερθεί σε αριθμούς, εν μέσω της κορύφωσης της κρίσης του προσφυγικού στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο υφυπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Γκούντγουιλ, ανακοίνωσε στη Βουλή ότι το σύνολο θα ανέλθει σε 350 παιδιά, συμπεριλαμβανομένων «200 και πλέον παιδιών που ήδη μεταφέρθηκαν από τη Γαλλία, «δυνάμει του άρθρου 671 του νόμου για τη Μετανάστευση».

Πρόκειται για παιδιά τα οποία προέρχονται από τη λεγόμενη «Ζούγκλα του Καλέ», τον τεράστιο καταυλισμό που διέλυσαν πρόσφατα οι γαλλικές Αρχές.

«Θα ανακοινώσουμε έγκαιρα σε ποια βάση θα μεταφέρονται τα παιδιά από την Ευρώπη στο Ηνωμένο Βασίλειο», συνέχισε ο Γκούντγουιλ.

Ο Αλφ Νταμπς, από την πλευρά του, αντέδρασε έντονα: «τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ απαγορεύει τους πρόσφυγες, θα ήταν επαίσχυντο το Ηνωμένο Βασίλειο να μιμηθεί την κίνηση και να κλείσει την οδό προς ένα ασφαλές καταφύγιο για τους ασυνόδευτους ανήλικους, μερικούς μήνες αφότου άνοιξε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζοντας πως και ο ίδιος είχε την ευκαιρία να σωθεί από τους ναζιστικούς διωγμούς χάρη σε ένα πρόγραμμα αυτού του τύπου, ο Νταμπς, βρετανός εβραϊκής καταγωγής, έκανε λόγο για μια «φρικτή προδοσία της Βρετανίας προς αυτήν την κληρονομιά εάν το Λονδίνο αποδειχθεί ανίκανο να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει μια νέα γενιά προσφυγόπουλων».

Ο Γκούντγουιλ από την πλευρά του επεσήμανε πως η Βρετανία θα συνεχίσει να υποδέχεται πρόσφυγες, ανάμεσά τους 3.000 παιδιά και τις οικογένειές τους από καταυλισμούς σε χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία, ως το 2020.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.