Δημοσκόποι για Brexit: Οι περισσότεροι Βρετανοί θέλουν να μείνουν στην ΕΕ

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, το μήνυμα των δημοσκοπήσεων είναι απλό: είναι αδύνατο να προβλέψουμε το πώς θα ψηφίσουν οι Βρετανοί στην κάλπη της 23ης Ιουνίου

Δημοσκόποι για Brexit: Οι περισσότεροι Βρετανοί θέλουν να μείνουν στην ΕΕ

Πέντε εβδομάδες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία για το αν θα παραμείνει η χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οι δημοσκόποι σηκώνουν τα χέρια ψηλά…

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, το μήνυμα των δημοσκοπήσεων είναι απλό: είναι αδύνατο να προβλέψουμε το πώς θα ψηφίσουν οι Βρετανοί στην κάλπη της 23ης Ιουνίου.

Το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν να προβλέψουν την θριαμβευτική νίκη του Ντέιβιντ για την πρωθυπουργία το Μάιο του 2015, έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους δημοσκόπους.

Τηλεφωνική δημοσκόπηση της «ORB» δίνει προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων στο «ναι» ενώ, λίγες ώρες αργότερα, δόθηκε στη δημοσιότητα διαδικτυακή δημοσκόπηση της εταιρείας «TNS», σύμφωνα με την οποία, οι Βρετανοί που τάσσονται υπέρ του Brexit προηγούνται με 3%.

«Είναι σαφές ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας τηλεφωνικής δημοσκόπησης και μιας online δημοσκόπησης», επισημαίνει ο Τζόνι Χελντ, διευθύνων σύμβουλος της ORB.

«Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν, πάντως, πως πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ, αν και δεν το λένε με ενθουσιασμό. Οι παθιασμένοι Βρετανοί είναι αυτοί που θέλουν να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια. Θεωρώ πως το “status quo” είναι λιγότερο προκλητικό, αλλά και λιγότερο επικίνδυνο», δήλωσε ο Tζόνι Χελντ.

«Μία έξοδος της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια -στην οποία εντάχθηκε το 1973 -θα ταράξει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει το Reuters. «H E.E ήδη έχει κλονιστεί από τις διαφορετικές θέσεις των χωρών για το μεταναστευτικό – προσφυγικό αλλά και το μέλλον της ζώνης του ευρώ.  Δεν είναι τυχαίο ότι, από τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ηγέτες και διεθνείς οργανώσεις σπεύδουν να προειδοποιήσουν τους Βρετανούς ψηφοφόρους σχετικά με τους κινδύνους ενός Brexit», προσθέτει το δημοσίευμα.

Δύο άλλες δημοσκοπήσεις, η μία τηλεφωνική και η άλλη online, που διεξήχθησαν από το ίδιο ινστιτούτο, έδειξαν πως το δημοψήφισμα αυτό είναι… μουγκό.

Σε τηλεφωνική δημοσκόπηση του ινστιτούτου «ICM», το «ναι» στην παραμονή της χώρας στην Ε.Ε ήταν 47% και λίγες ώρες αργότερα, σε διαδικτυακή δημοσκόπηση του ιδίου ινστιτούτου, το Brexit προηγείτο με το ίδιο ποσοστό.

«Σύγχυση; Έχετε κάθε δικαίωμα να αισθάνεστε έτσι», δηλώνει από την πλευρά του ο Μάρτιν Μπουν, διευθυντής του ινστιτούτου ICM, σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις. «Αν θέλετε να ρωτήσετε την άποψή μου, η απάντηση που θα λάβετε είναι: απλά δεν ξέρω….»

Πηγή: protothema.gr

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.