Βενεζουέλα: Κλιμακώνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Βενεζουέλα: Κλιμακώνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Τους τέσσερις φτάνουν πλέον οι νεκροί στη Βενεζουέλα που πλήττεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εν μέσω οικονομικής κρίσης. Οι λεηλασίες στα καταστήματα συνεχίζονται ενώ και οι ταραχές μεταφέρονται αυτές τις μέρες και στις κατάμεστες εκκλησίες.

Ένας έφηβος 13 ετών και ένας άνδρας 36 ετών σκοτώθηκαν το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον του σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στο Μπαρκισιμέτο, στο δυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν χθες οι εισαγγελικές αρχές.

Δύο φοιτητές 19 ετών σκοτώθηκαν την περασμένη Πέμπτη και την περασμένη Τρίτη, αφού τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, σύμφωνα με τις αρχές.

Η εισαγγελία, η οποία ανέφερε ότι τα δύο νέα θύματα «συμμετείχαν σε διαδηλώσεις», δεν έδωσε διευκρινίσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες βρήκαν τον θάνατο. Ο αριθμός των νεκρών αφότου άρχισαν οι νέες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, την 1η Απριλίου, ανήλθε στους τέσσερις.

Λίγο νωρίτερα χθες, η αντιπολίτευση είχε ανακοινώσει τον θάνατο ενός εφήβου.

Ο Αλφόνσο Μαρκίνα, βουλευτής της αντιπολίτευσης, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «μόλις μου επιβεβαίωσαν τον θάνατο ενός εφήβου 14 ετών, του Μπραγιάν Πρινσιπάλ, ο οποίος τραυματίστηκε από σφαίρα στην κοιλιακή χώρα», στο Μπαρκισιμέτο. Ο ίδιος κατηγόρησε ομάδες ένοπλων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση για τον θάνατο του εφήβου.

Αν και η αντιπολίτευση δεν είχε καλέσει σε κινητοποιήσεις την Τρίτη, σποραδικές διαδηλώσεις —αποκλεισμοί δρόμων, συγκεντρώσεις— πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Οι αντιτσαβίστας, οι πολέμιοι της κυβέρνησης (από το όνομα του πρώην προέδρου Ούγο Τσάβες, 1999-2013) έχουν ξεσηκωθεί μετά την απόφαση στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για μια δεκαπενταετία σε βάρος ενός από τους ηγέτες τους, του Ενρίκε Καπρίλες, που είχε ηττηθεί από τον Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές του 2013.

Η κατάσταση είχε ήδη ενταθεί τις προηγούμενες μέρες όταν το Ανώτατο Δικαστήριο, που φέρεται να πρόσκειται στον Μαδούρο, ανέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα τις εξουσίες του κοινοβουλίου, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή πριν η απόφαση ακυρωθεί 48 ώρες αργότερα.

Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις τη 19η Απριλίου. Κατά τον Φρέντι Γκεβάρα, έναν από τους ηγέτες των αντιτσαβίστας, θα πρόκειται για την «μητέρα όλων των διαδηλώσεων».

Την ίδια ημέρα, οι τσαβίστας καλούν επίσης σε μια «μεγάλη κινητοποίηση» στο Καράκας.

Η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα —όπου από το 1992 έγιναν τρία αποτυχημένα στρατιωτικά πραξικοπήματα— κλιμακώνεται καθώς η χώρα σαρώνεται από μια οικονομική κρίση που χαρακτηρίζεται από ελλείψεις τροφίμων που αφορούν το 68% των βασικών προϊόντων και τον πληθωρισμό που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο (1.660%, κατά το ΔΝΤ).

Πηγή: ert.gr, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.