Νέες απειλές για καταθέσεις παρά τα stress tests

Νέες απειλές για καταθέσεις παρά τα stress tests

Το χαρτί του νέου εκβιασμού με τις τράπεζες και τις καταθέσεις επιμένουν να παίζουν οι «σκληροί» του Eurogroup δια του – συνήθους – εκπροσώπου τους Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε μια καθαρά πολιτική παρέμβαση, και αδειάζοντας ουσιαστικά την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο επικεφαλής του Eurogroup παρέκαμψε σήμερα τα αποτελέσματα των stress tests και διαμήνυσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – και ως εκ τούτου η αποτροπή του κουρέματος των καταθέσεων – παραμένει συνδεδεμένη με την αξιολόγηση του προγράμματος και εξαρτάται από την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει κι ελπίζω ότι θα την έχει ολοκληρώσει πριν από το τέλος του χρόνου», δήλωσε από τη Χάγη ο ΓερούνΝτάισελμπλουμ δείχνοντας ευθέως τον κομβικό χρονικό σταθμό της 1ης Ιανουαρίου του 2016: Είναι η ημερομηνία στην οποία τίθεται σε ισχύ η νέα κοινοτική νομοθεσία περί bail in κι εάν έως τότε δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ και η πρόβλεψη για κούρεμα καταθέσεων.

Με δεδομένο ότι τα stress tests έδειξαν πως το βασικό σενάριο επιβάλλει πρόσθετα κεφάλαια 4,5 δις ευρώ για τις τράπεζες και το δυσμενές σενάριο ανεβάζει αυτό το ποσό στα 14,5 δις, η ανακεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να προχωρήσει άμεσα και πολύ πριν από το τέλος του 2015.

Και τούτο διότι τα μεν 4,5 δις του βασικού σεναρίου αναμένεται να καλυφθούν άνετα από ιδιώτες μετόχους, τα δε επιπλέον 10 δις που απαιτεί το δυσμενές σενάριο υπάρχουν ήδη και είναι δεσμευμένα σε ειδικό λογαριασμό στο Λουξεμβούργο έτοιμα να εκταμιευθούν.

Άρα, και από τη στιγμή που δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετων πόρων και εκταμιεύσεων από τις χώρες της ευρωζώνης, δεν υπάρχει και καμία ανάγκη πολιτικής έγκρισης της ανακεφαλαιοποίησης από το Eurogroup – θέση, την οποία έχει υποστηρίξει ανοιχτά και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο, διαμήνυσε σήμερα ότι τα 10 δισ. ευρώ δεν θα εκταμιευθούν πριν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα του πακέτου των προαπαιτούμενων και θα είναι διαθέσιμα για τις ελληνικές τράπεζες μόνον μετά την αξιολόγηση του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η παρέμβαση αυτή ήρθε μετά τις ενστάσεις που εξέφρασε η σκληρή πτέρυγα του Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι εάν αρθεί η απειλή του bail in η Ελλάδα δεν θα δεσμεύεται να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, πάντως, με την επίσης συνήθη τακτική του «μαστιγίου και του καρότου» δεν παρέλειψε να ανοίξει παράθυρο για την ελάφρυνση του χρέους λέγοντας πως η «εξυπηρέτησή του πρέπει να είναι διαχειρίσιμη», ενώ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει υπόψη της τις συνέπειες της κρίσης των προσφύγων στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.