Αυτός ο άνδρας δημιούργησε ένα AirBnB για πρόσφυγες για να τους προσφέρει δωρεάν στέγη

Αυτός ο άνδρας δημιούργησε ένα AirBnB για πρόσφυγες για να τους προσφέρει δωρεάν στέγη

Ο Amr Arafa «κλείνει» τα αυτιά του στην εμπρηστική ρητορική που έχει κεντρικό ρόλο στο εκλογικό τοπίο του 2016.

Για τον 34 Αιγύπτιο, η σωστή αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι πολύ πάνω από την πολιτική. Πιστεύει πως είναι καθήκον των πολιτών να κάνουν τους πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται σε μια ξένη χώρα και πολλές φορές είναι ευάλωτοι, να νιώσουν σαν στο σπίτι τους. Το βάρος αυτού του καθήκοντος δεν πέφτει στους ώμους των πολιτικών ή των νομοθετών αλλά στους πολίτες.

Εδώ και ένα χρόνο ο Amr Arafa έχει «ανοίξει» το συγκρότημα διαμερισμάτων που διαθέτει στην Washington των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλους όσους το έχουν ανάγκη. Μάλιστα, δεν έμεινε σε αυτό αλλά δημιούργησε μια ιστοσελίδα που δίνει τη δυνατότητα και σε άλλους Αμερικάνους να πράξουν αναλόγως. Το «EmergencyBnB» ακολουθεί το σκεπτικό του γνωστούς «AirBnB». Μόνου που, αντί να δέχεται πληρωμή κάποιος για το διαμέρισμα / δωμάτιο που προσφέρει, το κάνει δωρεάν προς όλους αυτούς που το έχουν ανάγκη.

«Η ιστοσελίδα δεν δημιουργήθηκε για να καταλάβουν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη πως η κυβέρνηση είναι εκεί για αυτούς. Φτιάχτηκε για να δεχθούν την αγάπη των ανθρώπων, για να καταλάβουν πως οι γείτονες τους νοιάζονται για αυτούς».

Ο Amr Arafa μετακόμισε στις ΗΠΑ το 2005 για τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Έκτοτε, παραμένει στη χώρα δουλεύοντας αλλά μόλις πέρυσι απέκτησε κάρτα υπηκοότητας και κατάφερε να επιστρέψει στην πατρίδα του και να επισκεφθεί την οικογένεια του. Όσο είχε προσωρινή βίζα, δεν το έκανε φοβούμενος επιπλοκές που μπορεί να μην τον άφηναν να ξαναμπεί στις ΗΠΑ.

Ο Amr Arafa νοίκιασε για πρώτη φορά το σπίτι του σε μια οικογένεια προσφύγων το 2015. Το έκανε ζητώντας τη μικρότερη αμοιβή που γίνεται στο AirBnB, 10 δολάρια, τα οποία και επέστρεψε στους ενοικιαστές του μόλις τους γνώρισε. Έκτοτε είχε πολλή ζήτηση για το διαμέρισμα του αλλά συνειδητοποίησε πως ήθελε μια άλλη πλατφόρμα καθώς το AirBnB τον επέπληττε γιατί αρνείτο τη διαμονή σε όσο κόσμο δεν είχε πραγματικά ανάγκη.

Κάπως έτσι γεννήθηκε μέσα του η ιδέα για το EmergencyBnB.

Όποτε έχει κάποιον που χρειάζεται να μείνει στο σπίτι του, ο Amr Arafa είτε φεύγει σε ταξίδι είτε μένει σε ξενοδοχείο.

Ένα πρόβλημα που εξακολουθεί να έχει ο Αιγύπτιος είναι πως δεν έχει τρόπο να επιβεβαιώνει τα λεγόμενα των ενοικιαστών του. Για την ώρα συνομιλεί με τον καθένα και μετά δίνει τα κλειδιά του σπιτιού του. Επειδή το «νοικιάζει» και σε θύματα κακοποίησης, δε δίνει τη διεύθυνση του αλλά την αποκαλύπτει μόνο μετά που θα έχει γνωρίσει τους ενοικιαστές και θα έχει συμφωνήσει να δώσει το σπίτι του.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.