Αυθεντική συνταγή για κρεατόπιτα Κεφαλονιάς

Υλικά

• 1 πακέτο φύλλα σφολιάτας
• 1/2 κιλό αρνί κομμένο σε μπουκιές (κατά προτίμηση από μπούτι)
• 1/2 κιλό χοιρινό κομμένο σε μπουκιές (κατά προτίμηση από σπάλα)
• 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
• 2 ξερά κρεμμύδια
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 4 κ.σ. δυόσμο
• 4 κ.σ. μαϊντανό
• 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 1/2 φλ. Ρομπόλα (λευκό ξηρό κρασί Κεφαλονιάς)
• 1/2 φλ. νερό
• 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
• 1 αυγό
• 1 φλ. κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς τριμμένο
• αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε φαρδιά κατσαρόλα ροδίζουμε (θωρακίζουμε) το ψιλοκομμένο κρέας σε ελαιόλαδο για 5-6′. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, και τα αφήνουμε να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο, ψιλοκομμένο, και ανακατεύουμε. Με κουτάλι τρίβουμε τον πελτέ ντομάτας στη βάση της κατσαρόλας για να βγάλει τα αρώματά του. Σβήνουμε με τη Ρομπόλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να πιει η γέμιση τα υγρά της. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ψιλοκομμένα, και το αυγό. Ανακατεύουμε καλά.

Βγάζουμε τη σφολιάτα τελευταία στιγμή από το ψυγείο. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί στις διαστάσεις της σφολιάτας. Φροντίζουμε όταν απλώσουμε τη σφολιάτα να προεξέχει στα πλαϊνά, ώστε να κρατηθεί μέσα η γέμιση. Απλώνουμε σε λεπτή στρώση την κρύα γέμιση. Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι. Καλύπτουμε με τη δεύτερη σφολιάτα. Τσιμπάμε με τα δάχτυλα τις άκρες ώστε να σφραγίσουμε την πίτα. Με κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε τη σφολιάτα ώστε να εξατμίζονται τα υγρά της πίτας στο ψήσιμο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC με αέρα, στη μεσαία σχάρα. Μετά από τα πρώτα 10′ ψησίματος χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160οC. Ψήνουμε συνολικά γύρω στη μια ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της σφολιάτας και να ξεκολλήσει από το ταψί.

Η κρεατόπιτα Κεφαλονιάς είναι έτοιμη για το τραπέζι σας!

Αν δεν βαριόμαστε ανοίγουμε δικό μας φύλλο:

Για το φύλλο:
• 300γρ. αλεύρι κίτρινο (σκληρό)
• 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 σφην. ξύδι
• 1 φλ. ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Νερό (όσο πάρει η ζύμη μας)
• Αλεύρι (για το άνοιγμα)

Για να ετοιμάσουμε τη ζύμη, βάζουμε τα αλεύρια, το ξύδι, το λάδι, το αλάτι σε ένα μπολ και προσθέτουμε νερό ζυμώνοντας παράλληλα όσο να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μπαλάκια – το ένα να είναι μεγαλύτερο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγο πριν την ανοίξουμε. Ανοίγουμε το μεγαλύτερο και το στρώνουμε στο ταψί που το έχουμε λαδώσει καλά. Ρίχνουμε την γέμιση και την στρώνουμε καλά. Ανοίγουμε τα άλλα δυο φύλλα, τα στρώνουμε από πάνω και τα λαδώνουμε. Ραντίζουμε με λίγο νερό, ή ρομπόλα, βάζουμε το ταψί στο φούρνο αρχικά στους 200 0C και μετά από 10΄τους 1600C για μία ώρα περίπου, έως να ροδίσει καλά το φύλλο.

Μερίδες: 12
Χρόνος Προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά

pitta
pitta
pitta
pitta
pitta
pitta

Πηγή: huffingtonpost.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.