Αυξάνονται έως και 1 ευρώ οι τιμές στα τσιγάρα

Η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα αναμένεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 50 λεπτών έως και 1 ευρώ και θα ισχύσει με την αναδρομικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή από την κυβέρνηση μέχρι τις 24 Μαΐου 2016 και όχι από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, όπως ισχύει για τα άλλα προϊόντα που θα ανατιμηθούν από την 1η Ιουλίου 2016.

Εκτός όμως από τις αυξήσεις στα τσιγάρα  έρχονται νέες ρυθμίσεις  από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, για τα πακέτα των τσιγάρων και την κάλυψη τους με εικόνες των επιπτώσεων που έχει στο κάπνισμα στην υγεία των ανθρώπων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο από τις 20 Μαΐου 2016 αρχίζει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για να παραχθούν οι νέες συσκευασίες τσιγάρων που προστάζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Η κοινοτική οδηγία προβλέπει ότι έγχρωμες φωτογραφίες θα καλύπτουν το 65% της επιφάνειας του πακέτου με προειδοποιητικά μηνύματα υγείας που θα τις συνοδεύουν.

Επίσης, απαγορεύονται τα προϊόντα καπνού που έχουν χαρακτηριστικά αρώματα/γεύσεις, όπως φρούτων ή σοκολάτας. Θα επιτρέπεται μέχρι και το 2020 μόνο η γεύση μέντας. Δεν θα επιτρέπεται ακόμα η χρήση αρωματικών ουσιών στα φίλτρα, στα τσιγαρόχαρτα ή στις συσκευασίες, καθώς και η διάθεση στην αγορά προϊόντων καπνού με αυξημένη τοξικότητα ή εθιστικότητα. Το πρόβλημα για τις καπνοβιομηχανίες είναι ότι θα πρέπει να τυπώσουν τις νέες συσκευασίες, κάτι που αποτελεί σημαντικό κόστος, καθώς υπάρχουν μόλις 3 βιομηχανίες στην Ευρώπη για τη συγκεκριμένη παραγωγή. Οι νέες συσκευασίες θα κυκλοφορούν υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2017. Ταυτόχρονα η επιβολή νέου φόρου στα τσιγάρα θα οδηγήσει σε ζημίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, καθώς τα πακέτα που είναι ήδη στις αποθήκες των καπνοβιομηχανιών θα επανατιμολογηθούν, αφού δεν θα έχουν πωληθεί πριν από τις νέες αυξήσεις τιμών.

Πηγή: toponitki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.