Αύριο η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν

Αύριο η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να επωφεληθεί της τηλεφωνικής εποικοινωνίας του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο, για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του και για να ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση των διμερών σχέσεων, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ερωτηθείς αν θα συζητήσουν το ζήτημα της Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι είναι απίθανο να έχουν ουσιαστικές συνομιλίες για ολόκληρο το φάσμα των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους, καθώς πρόκειται για την πρώτη επαφή τους μετά την ορκωμοσία του Τραμπ.

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο Τραμπ ετοιμάζεται να άρει ή να χαλαρώσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Δεν γνωρίζω τίποτε γι’ αυτό».

Ο Πεσκόφ διευκρίνισε πως η τηλεφωνική επικοινωνία θα λάβει χώρα αύριο το βράδυ ώρα Μόσχας.

Την ίδια ημέρα ο Τραμπ θα έχει επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και το τηλεφώνημα αυτό αναμένεται να επικεντρωθεί στη Ρωσία, έκανε γνωστό πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι, στο πλαίσιο της προσέγγισης που επιδιώκει με τη Μόσχα, είναι έτοιμος να επανεξετάσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στη Ρωσία σε σχέση με την προσάρτηση εκ μέρους της το 2014 της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Μια τέτοια κίνηση είναι πιθανό να συναντήσει αντίσταση τόσο από σημαντικές προσωπικότητες στην Ουάσινγκτον όσο και από ξένους ηγέτες –μεταξύ των οποίων η Μέρκελ– που υποστηρίζουν πως οι κυρώσεις θα πρέπει απλώς να χαλαρώσουν, εφόσον η Μόσχα συμμορφωθεί με τους όρους της Δύσης για την Ουκρανία.

Οι κινήσεις του Τραμπ παρακολουθούνται στενά στη χώρα του από επικριτές που υποστηρίζουν ότι εξελέγη με τη βοήθεια ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών –μια κατηγορία την οποία ο ίδιος απορρίπτει– και ότι είναι υπερβολικά πρόθυμος να συνάψει συμφωνίες με μια χώρα για την οποία πολλοί από τους ίδιους τους αξιωματούχους του υποστηρίζουν πως αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ και ο Πούτιν συνομίλησαν για τελευταία φορά τον Νοέμβριο, όταν ο Πούτιν τηλεφώνησε στον Τραμπ για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Αν οι Πούτιν και Τραμπ μπορέσουν να αποκαταστήσουν κάποια επαφή, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνίες σχετικά με την Ουκρανία και τη Συρία, που αποτελούσαν πηγές τριβών στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.