Η ατζέντα στο πρώτο τετ α τετ Τσίπρα – Μητσοτάκη

Το κατώφλι του Μαξίμου πέρασε στις 3 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, υπό την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης οι άξονες πάνω στους οποίους θα επενδύσει για αντιπαράθεση με τον αρχηγό της ΝΔ – εφόσον εκείνος εμφανίζεται διατεθειμένος να κοντράρει την κυβέρνηση και να μην παράσχει συναίνεση αλά καρτ, όπως είπε- αφορούν στο ασφαλιστικό, την διοικητική μεταρρύθμιση, τη συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία περιλαμβάνει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, και βεβαίως το θέμα του διορισμού του ΔΣ του ΕΣΡ προκειμένου να ξεκολλήσει  η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στο Μαξίμου, εκτιμούν ότι ο ενθουσιασμός που κυριαρχεί εδώ και λίγες μέρες με την εκλογή Μητσοτάκη (και αποτυπώνεται στις πρώτες δημοσκοπήσεις), υποδαυλιζόμενος εν πολλοίς από το εγχώριο μιντιακό σύστημα θα υποχωρεί όταν αρχίσει να τοποθετείται για τα φλέγοντα ζητήματα της συγκυρίας με πρώτο και κύριο το ασφαλιστικό.

Εκεί η κυβέρνηση θα τον πιέσει να πάρει θέση ως προς την κυβερνητική πρόταση και για τον λόγο αυτό προσανατολίζεται στη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό που πιστεύουν στο Μαξίμου είναι ότι με δεδομένο το νεοφιλελεύθερο ιδεολογικό στίγμα του νέου Προέδρου της ΝΔ, θα δυσκολευτεί να αποστασιοποιηθεί από λογικές υπέρ της περικοπής συντάξεων που ζητά μερίδα των δανειστών. Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση πιέζεται απ’ έξω για το θέμα του ασφαλιστικού, τυχόν διαφοροποίηση του Μητσοτάκη θα παρουσιαστεί ως ευθυγράμμιση με τους δανειστές και απόρριψη της εθνικής συνεννόησης.

Επιπλέον,  η κυβέρνηση ποντάρει πολύ στο πεδίο της διοικητικής μεταρρύθμισης από το οποίο πέρασε ως υπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήδη του αποδίδει το στίγμα του «υπουργού των απολύσεων» στο Δημόσιο και απέναντι στο προφίλ του μεταρρυθμιστή που προωθεί την αξιοκρατία η κυβέρνηση απαντά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την Αξιολόγηση (παρουσιάζεται σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Χριστόφορο Βερναρδάκη) το οποίο προωθεί την «αποπολιτικοποίηση» της δημόσιας διοίκησης (πάγια επιταγή των δανειστών) η οποία ωστόσο δεν προωθήθηκε επί των ημερών του.

Επίσης, στο θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ) όπου η ΝΔ καλείται να συναινέσει στην επιλογή προσώπων στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να ζητήσει «σκληρά» ανταλλάγματα όπως αφαίρεση αρμοδιοτήτων του αρμόδιου υπουργού, η μεν κυβέρνηση είναι πιθανό να του προσάψει ότι η απροθυμία του να συμβάλει στην υλοποίηση του νόμου εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα και ο νοών νοείτω.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει θέμα χειρισμών στην υλοποίηση του μνημονίου, που οδηγούν σε καθυστερήσεις και κατά συνέπεια σε οικονομική αβεβαιότητα.

Βέβαια, ως προς τα παραπάνω η σημερινή συζήτηση θα αποτελέσει μια πρώτη ευκαιρία ανίχνευσης διαθέσεων και προθέσεων εκατέρωθεν, η όποια μάχη αναμένεται να δοθεί  από εκεί και πέρα με κορύφωση την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Η συνάντηση
Κλίμα άνεσης με καρφιά εκατέρωθεν και την αμηχανία της υποβόσκουσας πόλιτικής έντασης κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός από την πρώτη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον νέο Πρόεδρο της ΝΔ.
Ο Πρωθυπουργός με την γνωστή του άνεση υπερθεμάτισε υπέρ μιας κανονικότητας στις επαφές του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καρφώνοντας τον προκάτοχό του Αντώνη Σαμαρά, που αρνείτο πεισματικά οποιαδήποτε θεσμική επαφή μαζί του, όταν αυτός ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι νωπές άλλωστε οι αστείες δικαιολογίες του Σαμαρά, ότι δεν συνομιλεί με τον υβριστή του. Γελαστός και άνετος ο Τσίπρας, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι είναι ανοιχτός ανά πάσα στιγμή για ενημέρωση σε όλα τα κυβερνητικά θέματα και πως διαχωρίζει την πολιτική αντιπαράθεση από την επικοινωνία των πολιτικών δυνάμεων.

Δασκαλεμένος και προετοιμασμένος να μην πέσει στην παγίδα της άνεσης ο Μητσοτάκης, κράτησε αποστάσεις, τονίζοντας στην πρώτη κιόλας φράση του, τις μεγάλες πολιτικές διαφωνίες του με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, υπερθεματίζοντας ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρχουν διαβουλεύσεις και συζητήσεις. Γελαστός ο Τσίπρας, αρκούντως σοβαρός και συγκρατημένος ο Μητσοτάκης.  Ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ, επιδιώκει να εμπεδώσει στοιχεία ηγετικότητας και πολιτικής στρατηγικής απέναντι στον βασικό του αντίπαλο, ήταν περισσότερο στημένος από όσο τον έχουμε συνηθίσει. Θέλοντας μάλιστα να προλάβει την πλημμυρίδα θεμάτων τα οποία το ρεπορτάζ έλεγε ότι θα του θέσει ο πρωθυπουργός (Ασφαλιστικό, διοικητική μεταρρύθμιση, εκλογικός νόμος κ.ά) έσπευσε να “κατοχυρώσει” ως θέμα που υπάρχει ανάγκη συνεννόησης τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση. Η σωματική, εκφραστική και λεκτική απόσταση από το οικείο στυλ Τσίπρα, έδειξε ότι ο Μητσοτάκης δεν επιθυμεί μεγάλες οικειότητες ή μια ζεστή ατμόσφαιρα. Ήθελε να δείξει ότι ξεκινάει τον αντι-τσιπρικό αγώνα μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Τσίπρας από την άλλη ήθελε να δείξει, ότι έχει πάρει τον αέρα του πρωθυπουργικού ρόλου και ήρεμος και χαλαρός μπορεί να αντιμετωπίσει τον καθένα.

Με ένα τρόπο και οι δύο απευθύνονταν στο κοινό τους, μέσα από τις δηλώσεις τους. Το ζήτημα είναι να επανέλθει μια φυσιολογική πολιτική σχέση μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών και στοιχειώδης επικοινωνία  για το αυτονόητο…


topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.