70 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης
1
Βαθμός Δυσκολίας
Συστατικά
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 200 γρ. μέλι
- 250 γρ. ηλιέλαιο
- 275 γρ. νερό
- 300 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
- ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη
- 2 κ.σ. κόκκινο κρασί
- 1 κ.γ. σόδα
- 4 μέτρια αυγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την γκανάζ
- 170 γρ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα
- 110 γρ. κρέμα γάλακτος
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το ηλιέλαιο και το νερό και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να φτάσουν σε σημείο βρασμού, να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει ένα σιρόπι. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το κρασί, τη σόδα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η σόδα στο κρασί. Αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάμε για 2-3 λεπτά με το σύρμα στην μεσαία ταχύτητα.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι μας και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού εναλλάξ με το μείγμα κρασιού στον κάδο και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.
- Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα το μοιράζουμε σε φορμάκια για μίνι κέικ 8 εκ με τρύπα.
- Γεμίζουμε τις φόρμες στα 2/3 του ύψους τους.
- Ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα για 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε και αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά να κρυώσουν εντελώς.
Για την γκανάζ
- Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
- Σε ενα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά και λίγο πριν βράσει την ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα.
- Ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια λεία γκανάζ.
- Περιχύνουμε πάνω από τα κέικ μας και σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com