Όλες οι αλλαγές στην ηγεσία της Αστυνομίας και η πρώτη γυναίκα υπ’ αριθμόν 3 της ΕΛ.ΑΣ. 

Με αλλαγή αρχηγού και συνολικά της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, απομάκρυνση δέκα στρατηγών (ανάμεσά τους και αρκετοί με  πολλές επιτυχίες), έντονο πολιτικό παρασκήνιο και για πρώτη φορά γυναικεία παρουσία στο νούμερο 3 της ιεραρχίας ξεκίνησαν οι κρίσεις στην Αστυνομία.
Αν τελικά επαναβεβαιωθούν οι πληροφορίες που “λένε”  ότι παραμένουν στις θέσεις τους: ο διοικητής Ασφαλείας Αττικής Χρήστος Παπαζαφείρης (έχει στο βιογραφικό του μεγάλες επιτυχίες), ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Αντώνης Μπάκας, της Οικονομικής Αστυνομίας Εμμανουήλ Πλουμής και των Εσωτερικών Υποθέσεων Αναστάσιος Αναστασάκος, τότε μιλάμε για τομές στην ηγεσία του Σώματος, αλλά παραμονή στα καίρια πόστα των προηγούμενων δοκιμασμένων αξιωματικών.

Έτσι με βάση ασφαλείς πληροφορίες ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας επιλέγει για την θέση του υπαρχηγού τον μέχρι πρότινος Αττικάρχη Γιάννη Διαμαντόπουλο (χειρίστηκε το θέμα των αγροτών με επιτυχία) και για τη θέση του επιτελάρχη την Ζαχαρούλα Τσιριγώτη (διαχειρίστηκε τους τελευταίους μήνες το θέμα των προσφύγων).

Αξίζει να επισημανθεί πως φαίνεται να επιλέγονται για τις θέσεις των επιθεωρητών Βορείου και Νοτίου Ελλάδας (νούμερο 4 και 5 στην ιεραρχία) δυο στρατηγοί με σημαντικές παρουσίες στην καταπολέμηση του εγκλήματος, αλλά από θέσεις της επαρχίας. Γιατί ο  Αριστείδης Ανδρικόπουλος ήταν περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και ο Μιχάλης Καραμαλάκης ήταν  περιφερειάρχης Κρήτης, όμως πολλές φορές και στο παρελθόν το υπουργείο επιλέγει να επιβραβεύσει πετυχημένους αξιωματικούς της επαρχίας.

Οι ίδιες πηγές λένε πως για Αττικάρχης προορίζεται ένας εκ των  Χρήστου Δραγατάκη και Αλκιβιάδη Ασημακόπουλου, ενώ για τη Διεύθυνση  Επισήμων μετακομίζει από την Άμεση Δράση ο Βασίλης Τσίγκος.

Στη θέση του φαίνεται πως παραμένει και ο υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης που έχει συνδέσει το όνομα του με τεράστιες επιτυχίες και γνωρίζει άριστα το θέμα του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Οι 10 στρατηγοί που αποστρατεύτηκαν
Έντονο πολιτικό παρασκήνιο κρύβεται πίσω από την απομάκρυνση κορυφαίων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ όπως για παράδειγμα του μέχρι χθες επιθεωρητή Βόρειας Ελλάδας Δημήτρη Σοφιού, ο οποίος φέρεται να είχε και την προτίμηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. Μάλιστα  μέχρι τελευταία στιγμή οι πληροφορίες μιλούσαν για αναβάθμισή του και τελικά η απομάκρυνση του προκάλεσε μια μίνι έκπληξη.

Εκτός Σώματος και ο μέχρι χθες επιτελάρχης  Μανώλης Κατριαδάκης (είχε “παίξει” το όνομα του και για τη θέση του αρχηγού) , που είχε τεράστιες γνώσεις σε θέματα μεταναστών και προσφύγων, ο οποίος πιθανότατα θα αναλάβει σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

Η αποστρατεία  του επιθεωρητή Νότιας Ελλάδας Κώστα Μιχαιρίνα θεωρούνταν «δεδομένη» λόγω των προσωπικών σχέσεων με πολιτικά πρόσωπα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τέλος εκτός Αστυνομίας τέθηκαν  ο  Δημήτρης Γεωργατζής, με συνδικαλιστική παρουσία και σημαντικές επιτυχίες στην προηγούμενη θητεία του στην Ασφάλεια Αττικής, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου  Κωσταντίνος Κυριακόπουλος, που είχε χειριστεί σοβαρές υποθέσεις και ο  προϊστάμενος των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων Δημήτρης Παπαναγιώτου, που έβγαλε  μεγάλες υποθέσεις, όπως το σχέδιο «Γοργοπόταμος»του Χριστόδουλου Ξηρού.

protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.