Εξαιρούνται οι βουλευτές από το Ασφαλιστικό!

Εξαιρούνται οι βουλευτές από το Ασφαλιστικό!

​Έντονες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει ειδική διάταξη του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, που προβλέπει την εξαίρεση των βουλευτών από τους ενιαίους κανόνες που ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με το άρθρο 4, παράγραφος 3 του νομοσχεδίου οι διατάξεις του ασφαλιστικού δεν έχουν εφαρμογή:

– για όσους από τα ανωτέρω πρόσωπα υπάγονται στις διατάξεις των νόμων 1897/1990 (120 Α) και 1977/1991 (185 Α)
– για όσους δικαιούνται πολεμική σύνταξη ή σύνταξη αναπήρου οπλίτη ειρηνικής περιόδου ή σύνταξη Εθνικής Αντίστασης Ο.Γ.Α. ή ανασφάλιστου Αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 168/2007 (209 Α), του π.δ. 169/2007 (210 Α) και των άρθρων 22 και 27 του ν. 1813/1988 (243 Α)

– για τους λογοτέχνες – καλλιτέχνες που δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3075/2002 (297 Α)

– για τους βουλευτές και τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμίδας που δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 91/1943 (129 Α), του ν.δ. 99/1974 (295 Α) και του άρθρου 9 του ν. 2703/1999 (72 Α)

– για όσους λαμβάνουν προσωπική σύνταξη καθώς και

– για όσους δικαιούνται σύνταξη αναπηρίας, η οποία προήλθε εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 169/2007 σε συνδυασμό και με αυτές του π.δ. 168/2007.

Τα πρόσωπα αυτά θα εξακολουθούν να υπάγονται στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και οι συντάξεις τους θα κανονίζονται και θα καταβάλλονται από το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, από τους ενιαίους κανόνες του νέου ασφαλιστικού εξαιρούνται οι βουλευτές που εξελέγησαν πριν από το 2012, ενώ εργατολόγοι σημειώνουν ότι η αναφορά που γίνεται στο νομοσχέδιο είναι γενική και θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει διευκρινήσεις από τι ακριβώς εξαιρούνται οι βουλευτές.

Ο υπουργός Εργασίας, πάντως, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 για το θέμα είπε πως σε αντίθεση με όλες τις ανταποδοτικές συντάξεις που θα μπουν σε έναν ενιαίο φορέα, στο Λογιστήριο του Κράτους θα παραμείνουν οι συντάξεις που είχαν δοθεί χωρίς να υπάρξουν εισφορές, όπως των θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων, οι τιμητικές των καλλιτεχνών και των βουλευτών που εκλέχθηκαν πριν από το 2012! Να σημειώσουμε πως οι βουλετεύες του σημερινού κοινοβουλίου που έχουν εκλεγεί πριν από το 2012 ανέρχονται σε 200.

Υποστήριξε μάλιστα πως δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί πως οι βουλευτές υπόκεινται και πάλι σε ευνοϊκό καθεστώς, καθώς για τις συντάξεις αυτές δεν πληρώνονταν εισφορές και είναι εκτός του πεδίου του νέου νόμου.

«Οι συντάξεις αυτές παραμένουν όπως ήταν, αλλά αυτό δεν είναι ευνοϊκή ρύθμιση για κανέναν, γιατί πια δεν δίνονται τέτοιες συντάξεις. Κανείς δεν θα εξαιρείται λοιπόν από εδώ και πέρα», είπε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι βουλευτές που έπαιρναν τέτοιες συντάξεις συνεχίζουν και παίρνουν, αλλά όλοι όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά το 2012 θα πάρουν σύνταξη με βάσει τις νέες διατάξεις.

Πάντως ακόμα κι έτσι, ο αριθμός των βουλευτών αυτών που εξαιρούνται δεν είναι καθόλου μικρός, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι παραμένουν στο απυρόβλητο, ενώ δεν είχαν καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να υπόκεινται σε καμία μείωση στις συντάξεις τους, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι έχουν δει το εισόδημά τους να πετσοκόβεται ελέω κρίσης και μνημονίων.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. κατρούγκαλου στον ΑΝΤ1

Leave a Reply

Your email address will not be published.