ΕΕΛΛΑΚ: Σημαντική βελτίωση της ασφάλειας στο ΤΑΧΙSnet

ΕΕΛΛΑΚ: Σημαντική βελτίωση της ασφάλειας στο ΤΑΧΙSnet

Οι αλλαγές στα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης του συστήματος TAXIS αποτελούν θετική εξέλιξη, αναφέρει ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ).

Όπως επισημαίνει, τα οικονομικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών αποτελούν κρίσιμα προσωπικά δεδομένα και πρέπει να προστατεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι, η μετάπτωση σε αλγόριθμο κρυπτογράφησης TLS1.2 για την ασφαλή επικοινωνία των χρηστών με τους διακομιστές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) κρίνεται απαραίτητη.

Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος TLS1.2 αντιμετωπίζει πλήθος κενών ασφάλειας, τα οποία εντοπίστηκαν σε παλαιότερους αλγορίθμους που πλέον αντικαθιστά, ώστε να αποτραπεί η ενδεχόμενη υποκλοπή δεδομένων από και προς το TAXIS.

Όλα τα δημοφιλή προγράμματα πλοήγησης (browsers) υποστηρίζουν το νέο αλγόριθμο κρυπτογράφησης TLS1.2. Ενδεχόμενη ασυμβατότητα μπορεί να προκύψει μόνο από προγράμματα πλοήγησης παλαιότερης τεχνολογίας που δεν υποστηρίζονται πλέον ούτε από τους κατασκευαστές τους. Η χρήση απαρχαιωμένων προγραμμάτων, που έχουν σημαντικά κενά ασφάλειας, δεν συνιστάται, επειδή μπορεί να οδηγήσει στην υποκλοπή προσωπικών δεδομένων των χρηστών τους.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών προτείνει:

– Την άμεση υιοθέτηση του πρωτοκόλλου TLS1.2 σε όλες τις διαδικτυακές επικοινωνίες του δημοσίου τομέα.

– Οι χρήστες που διαθέτουν παλαιότερα προγράμματα πλοήγησης, να τα αναβαθμίσουν το συντομότερο δυνατό.

– Την αντικατάσταση όλων των πληροφοριακών συστημάτων που δεν υποστηρίζονται πλέον από τους κατασκευαστές τους, με ισοδύναμες σύγχρονες εφαρμογές ανοικτού λογισμικού.

– Οι χρήστες να χρησιμοποιούν επικαιροποιημένα προγράμματα λογισμικού, να εγκαθιστούν όλες τις διαθέσιμες ενημερώσεις που παρέχουν οι κατασκευαστές λογισμικού, καθώς επίσης να ενεργοποιούν τις υπάρχουσες εφαρμογές ασφαλείας, ιδίως προγράμματα anti-virus και firewall.

– Τη χρήση ψηφιακών υπογραφών από όλους τους πολίτες για όλες τις συναλλαγές με το δημόσιο τομέα και τις τράπεζες.

– Τη χρήση από το δημόσιο τομέα και την εκπαιδευτική κοινότητα ανοικτού λογισμικού, που αναβαθμίζεται διαρκώς χωρίς επιπλέον κόστος και είναι πάντα συμβατό με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικό/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛΛΑΚ) ιδρύθηκε το 2008 και σήμερα αποτελείται από 30 πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: http://www.dikaiologitika.gr/ 

Leave a Reply

Your email address will not be published.