Μεϊμαράκης: Παραιτούμαι από μεταβατικός πρόεδρος

Μεϊμαράκης: Παραιτούμαι από μεταβατικός πρόεδρος

Φουντώνουν το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στη Νέα Δημοκρατία οι εκρηκτικές δηλώσεις με τις οποίες συνόδευσε την παραίτησή του από τη θέση του μεταβατικού αρχηγού ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης κι ενώ η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή συνεδριάζει για να επιχειρήσει την επανεκκίνηση της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου.

Τώρα πώς θα μπορέσει να επιλύσει το πρόβλημα που προέκυψε και να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που με την στάση, τους χειρισμούς και τις επιλογές της ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το μπάχαλο είναι ένα άλλο ερώτημα.

Σύμφωνα με το protothema.gr, η εσωκομματική ένταση κορυφώθηκε με τις βολές κατά πάντων που εξαπέλυσε ο κ. Μεϊμαράκης και πολύ περισσότερο με τα όσα είπε για τον προκάτοχό του πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τόσο σε ό,τι αφορά τις δουλειές που έπαιρνε επί των ημερών του στο Μαξίμου η εταιρία που οδήγησε σε φιάσκο την εκλογική διαδικασία της Κυριακής όσο και το γεγονός ότι τα πρόσωπα που στελεχώνουν την ΚΕΦΕ έχουν οριστεί από τον ίδιο.

Επιχειρώντας να αντικρούσει την κριτική ότι φέρει ευθύνες για την ματαίωση της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας υποστήριξε ότι «ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρεία». Ο κ. Μεϊμαράκης προχώρησε ακόμη ένα βήμα παραπέρα κατηγορώντας τον Αντώνη Σαμαρά ότι επί πρωθυπουργίας του το Μέγαρο Μαξίμου είχε συνεργαστεί με την εταιρεία info-solutions, θέλοντας να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η εταιρεία που δεν κατάφερε να φέρει σε πέρας την διαδικασία εκλογής προέδρου επιβλήθηκε… άνωθεν.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά μέσω διαρροών. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά υποστηρίζουν πως αυτά που λέει ο κ. Μεϊμαράκης είναι κουτοπονηριές, ανοησίες και ψέματα. Και προσθέτουν οι «κύκλοι» του κ. Σαμαρά: «Γιατί το κάνουν; Γιατί εμπλέκουν τον Αντώνη Σαμαρά με μια εταιρεία πληροφορικής που συνεργάζεται με τη ΝΔ ήδη από την εποχή που ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήταν γραμματέας του κόμματος; Τι εξυπηρετεί η εμπλοκή και συνεργατών του κ. Σαμαρά οι οποίοι δεν είχαν ποτέ την παραμικρή σχέση με αυτή την εταιρεία;».

«Ο λαός της ΝΔ ένιωσε χθες πρωτοφανή προσβολή και απογοήτευση. Όσοι έχουν ευθύνες για ό,τι συνέβη οφείλουν να τις αναλάβουν και όχι να τις μεταθέτουν αλλού. Ο Αντώνης Σαμαράς καμία απολύτως εμπλοκή δεν έχει σε όλα αυτά. Κάνουν λάθος όσοι προσπαθούν να τον εμπλέξουν με κουτοπονηριές, ανοησίες και ψέματα. Τι εξυπηρετούν; Γιατί το κάνουν; Γιατί εμπλέκουν τον Αντώνη Σαμαρά με μια εταιρεία πληροφορικής που συνεργάζεται με τη ΝΔ ήδη από την εποχή που ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήταν γραμματέας του κόμματος; Τι εξυπηρετεί η εμπλοκή και συνεργατών του κ. Σαμαρά οι οποίοι δεν είχαν ποτέ την παραμικρή σχέση με αυτή την εταιρεία; Τι εξυπηρετούν όλα αυτά τα ψέματα; Όμως, αυτή τη στιγμή προέχει η ενότητα του κόμματος και η ομαλή ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών. Να μην ξεχνάει κανείς, ότι ο αντίπαλος είναι αλλού».

Μάλιστα, «κύκλοι» του πρώην προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά έκαναν και νέα διαρροή για το θέμα της info-solutions και το κάτα πόσον ήταν ο πρώην πρωθυπουργός αυτός που επέβαλε στον κ.Μεϊμαράκη την εταιρεία για την διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών.

Οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού έκαναν λόγο για δήθεν σχέσεις του κ. Σαμαρά με την εταιρία που ανέλαβε τις εκλογές της ΝΔ και εκπροσωπείται από τον κ. Κλωνάρη.

Μάλιστα η πλευρά του κ. Σαμαρά κατηγορεί τον κ.Μεϊμαράκη ότι εκείνος επέβαλε την εταιρεία info-solutions που προκάλεσε το φιάσκο της Κυριακής. «Θυμίζουμε ότι για τις εκλογές της ΝΔ. είχε αρχικά επιλεγεί από την διεύθυνση πληροφορικής και την διεύθυνση προμηθειών της Ν.Δ. αλλη εταιρία, απόφαση που άλλαξε μετά τις γνωστές θορυβώδεις αντιδράσεις του κ. Βαγγέλη Μειμαράκη» λένε οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά και αφήνουν έναν βαρύ υπαινιγμό ότι «ο κ. Κλωνάρης συνεργάζεται με τη Νεα Δημοκρατία είτε ως υπάλληλος, είτε ως μέτοχος είτε ως ιδιοκτήτης εταιρίας πληροφορικής, ήδη από την εποχή όπου ο  κ. Μειμαράκης ήταν γραμματέας του κόμματος».

Όπως επισημαίνει το περιβάλλον Σαμαρά:

«Πρώτον, η επιλογή της εταιρίας έγινε με ομόφωνη απόφαση της ΚΕΦΕ και τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων και των τεσσάρων υποψηφίων.

Δεύτερον, θυμίζουμε ότι για τις εκλογές της ΝΔ. είχε αρχικά επιλεγεί από την διεύθυνση πληροφορικής και την διεύθυνση προμηθειών της Ν.Δ. αλλη εταιρία, απόφαση που άλλαξε μετά τις γνωστές θορυβώδεις αντιδράσεις του κ. Βαγγέλη Μειμαράκη. Με αποτέλεσμα, να γίνει η διαδικασία από την αρχή, και να επιλεγεί η  info-solutions, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε ο ίδιος ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης

Τρίτον, ο κ. Κλωνάρης που εκπροσωπεί την εταιρία που ανέλαβε το έργο, είναι παντελώς άγνωστος στον κ. Αντώνη Σαμαρά. Αντίθετα, ο κ. Κλωνάρης συνεργάζεται με τη Νεα Δημοκρατία είτε ως υπάλληλος, είτε ως μέτοχος είτε ως ιδιοκτήτης εταιρίας πληροφορικής, ήδη από την εποχή όπου ο  κ. Μειμαράκης ήταν γραμματέας του κόμματος.

Τέταρτον, ελέχθη ότι επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, η εταιρία αυτή ανέλαβε έργο της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού. Η αλήθεια είναι ότι η info-solutions (με αυτό ή με άλλο όνομα) είχε ήδη από δεκαετίας  επιλεγεί  από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, για τη συντήρηση δικτύων, έχοντας αντίστοιχη σύμβαση με τους συντηρητές του ασανσέρ, τους απολυμαντές ή τους καθαριστές των εγκαταστάσεων. Η σύμβαση ήταν αξίας 562 Ε/μήνα και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Πέμπτον, ο κ. Πτωχός στον οποίο ονομαστικά αναφέρθηκε ο κ. Μειμαράκης, θέλει να δηλώσει ότι δεν είχε ποτέ σχέση με τον κ. Κλωνάρη και τις εταιρίες του, τον οποίο ούτε καν γνωρίζει. Και λυπάται που υποχρεώνεται δημόσια να διαψεύδει τον κ. Μειμαράκη.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας».

Συνεργάτες Κυρ.Μητσοτάκη: Ο Μεϊμαράκης γνώριζε την εταιρεία που προκάλεσε το φιάσκο

Από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνουν πως ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης γνώριζε την εταιρεία που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών, ενισχύοντας εμμέσως την επιχειρηματολογία συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά για σχέσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με την info-solutions. Μάλιστα υπογραμμίζουν πως όταν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ζήτησαν την σύμβαση με την εταιρεία, η ΚΕΦΕ δεν την είχε καν στην διάθεσή της και, τελικά, την πήραν από το γραφείο του προέδρου και μάλιστα από τον στενό συνεργάτη του κ. Μεϊμαράκη, τον κ. Αμπατζόγλου.

Επιπλέον από τον περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη τονίζουν πως άλλο είναι η ΚΕΦΕ και άλλο η Νέα Δημοκρατία και πως η σύμβαση είχε την υπογραφή του γενικού διευθυντή της ΝΔ του κ. Τσιμάρα.

Σημειώνεται πως στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Μεϊμαράκη, δεν πήρε απάντηση.

Τέλος από την πλευρά των συνεργατών του  ο κ. Μητσοτάκη εκτιμούν πως η διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στις αρχές Δεκεμβρίου ειναι εφικτή, ενώ έχουν προτείνει τη Μαριέττα Γιαννάκου ως μεταβατική πρόεδρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα δέχονταν να συζητήσουν κάποια άλλη περίπτωση.

Η ΚΕΦΕ προχωρά στις διαδικασίες για τον ορισμό νέας ημερομηνίας εκλογών

Χωρίς την επίσημη ανακοίνωση ημερομηνιών διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών ολοκληρώθηκε -έπειτα από τρεις ώρες -η συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας θέλουν πρώτα να εξασφαλίσουν ότι η εταιρεία που θα επιλεγεί έχει την ικανότητα να φέρει εις πέρας την «αποστολή» της και να αποφευχθεί η επανάληψη ενός νέου φιάσκου.

Η διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών ξεκινά από το μηδέν, με την επιλογή νέας εταιρείας, ενώ οι τεχνικοί σύμβουλοι συνεδριάζουν από απόψε για τις λεπτομέρειες που θα καθορίσουν τις προδιαγραφές για την επιλογή της νέας εταιρείας, μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Σκοπός είναι να γίνουν οι εκλογές εντός του Δεκεμβρίου, με ανώτατο όριο την 20ή του μηνός, άρα ως ημερομηνία για το πρώτο γύρο εκλογών θα είναι ή 5η ή πιθανότητα η 13η Δεκεμβρίου, επειδή στις 5 Δεκεμβρίου ψηφίζεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή.

Στην ΚΕΦΕ αποφάσισαν να κινηθούν με γοργούς ρυθμούς και να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις, ώστε να προλάβουν την οργάνωση των εκλογών, αποφεύγοντας παράλληλα μια νέα γελοιοποίηση.

«Να γίνει γρήγορα η εκλογή προέδρου, αλλά σωστά» αναφέρουν πηγές, ενώ προσθέτουν ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση συζητήθηκαν όλα τα θέματα, κατέθεσαν όλοι τις απόψεις τους και ακολούθως τα μέλη ξεκίνησαν την κύρια συζήτηση για τις εκλογές.

Διαπιστώθηκαν αδυναμίες, γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση κάποιων υπηρεσιών, όπως στη μηχανογράφηση. Παράλληλα, ενισχύθηκαν με άλλα πρόσωπα, όπως ένας καθηγητής-τεχνικός σύμβουλος, ενώ αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπών παρακολούθησης της εξέλιξης του έργου, που, με βάση τα χρονοδιαγράμματα, θα αναφέρονται συνεχώς στην ΚΕΦΕ.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα συνεδριάσει πάλι αύριο, στις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την ΚΕΦΕ, καθοριστικό εμπόδιο στη διεξαγωγή των εκλογών ήταν τα τεχνικά προβλήματα, που οφείλονταν στην εταιρεία, η οποία, παρά τις διαβεβαιώσεις προς την ΚΕΦΕ, δεν ανταποκρίθηκε.

Σύμφωνα με μέλη, υπήρξε διαβεβαίωση της εταιρείας το Σάββατο, αλλά στις 11 το βράδυ ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι μέχρι το πρωί θα έχουν αντιμετωπιστεί.

Αν και οι υποψήφιοι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας αμφισβήτησαν ανοιχτά την ικανότητα των μελών της ΚΕΦΕ να κινήσει εκ νέου διαδικασίες, σήμερα την εξουσιοδότησαν… για να βρει εταιρεία και τη συντομότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΦΕ, οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ, δια των εκπροσώπων τους, δήλωσαν ότι αποδέχονται το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής, που ξεκίνησε περί τις 2.30 το μεσημέρι, διεκόπη ύστερα από μία ώρα, καθώς τα μέλη της ζητούσαν να λάβουν, δια των εκπροσώπων των υποψηφίων, που συμμετέχουν, δήλωση εμπιστοσύνης προς την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ούτως ώστε να συνεχίσουν την προσπάθεια επανεκκίνησης της εσωκομματικής διαδικασίας.

Μάλιστα, δύο εκ των μελών, οι κ.κ. Κόλλιας και Τσιμάρας, έθεταν θέμα παραίτησης, αν δεν λάμβαναν δήλωση εμπιστοσύνης.

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και επικεφαλής της ΚΕΦΕ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, αν και δεν έχει τοποθετηθεί ανοιχτά, προτίθεται να παραμείνει στη θέση του και να κινήσει τις διαδικασίες για τις εσωκομματικές εκλογές, όπως του ζήτησαν εξάλλου και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ.

Για πολλούς, όμως, είναι ερώτημα κατά πόσο η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, τα μέλη της οποίας σε μεγάλο βαθμό ελέγχονται για το χθεσινό φιάσκο, θα μπορέσουν να βρουν τις λύσεις στο αδιέξοδο. Ωστόσο, σε μεγάλο ερώτημα παραμένει αν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις προτάσεις που θα καταθέσουν τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τα ίδια πρόσωπα δηλαδή που αποδείχθηκαν ανεπαρκή να αποτρέψουν το φιάσκο και να διοργανώσουν με επιτυχία την διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του από τα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού, ο κ. Μεϊμαράκης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του κ.  Παπαμιμίκου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν του έχει εμπιστοσύνη, γιατί «αυτός και οι άλλοι είναι άνθρωποι του Σαμαρά».

Αλλά και ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε νωρίς το πρωί της Δευτέρας ότι οι υπεύθυνοι για την αναβολή της διεξαγωγή των εκλογών για τον νέο πρόεδρο της ΝΔ έχουν ονοματεπώνυμο, στοχοποιώντας, κυρίως, τον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Ανδρέα Παπαμιμίκο.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ζήτησε από την ΚΕΦΕ, «παρά τις προφανείς αδυναμίες της», να δώσει μια λύση, ώστε η εκλογή να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν «δίχως το κόμμα να υποστεί περαιτέρω φθορά».

Αύριο αναμένεται να συγκληθεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Τυπικώς, το θέμα της συνεδρίασης είναι η στάση του κόμματος κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016. Υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται όμως βέβαιο ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα συνομιλήσουν για το φιάσκο στην εκλογή προέδρου του κόμματος, την «αστοχία» στη διαδικασία και θα αναζητήσουν τρόπους προκειμένου να επουλώσουν τις πληγές που προκλήθηκαν στο κόμμα της ΝΔ.

Κικίλιας: Οι 4 υποψήφιοι, οι πατριάρχες του κόμματος και η κομματική νομενκλατούρα οδήγησαν τη ΝΔ στη χθεσινή γελοιοποίηση

«Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν σχετικά με την διαδικασία εκλογής Προέδρου, το Συνέδριο και την ηγεσία του κόμματος μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από κανέναν, εάν είναι αποτέλεσμα κονκλαβίων και καμαρίλας μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, των πατριαρχών του κόμματος και της κομματικής νομενκλατούρας, όσων δηλαδή οδήγησαν την Νέα Δημοκρατία στη χθεσινή γελοιοποίηση και εξακολουθούν να σφάζονται για προσωπικά οφέλη πάνω στην ενότητα του κόμματος» επισημαίνει σε δήλωσή του ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.

«Τα όσα θλιβερά συνέβησαν χθες και εξακολουθούν να συμβαίνουν σήμερα, κατέστησαν άκυρη όλη τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας» προσθέτει ο κ. Κικίλιας που εκτιμά ότι «καμιά εμβαλωματική λύση δεν μπορεί να προκριθεί γιατί μειώνει το κόμμα και ευτελίζει το θεσμικό του ρόλο».

Κατά την άποψη του βουλευτή της ΝΔ «η διαδικασία εκλογής Προέδρου επιβάλλεται να τεθεί σε άλλη βάση, εκ νέου».

«Εάν συνεχισθεί η ίδια διαδικασία ως να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα, να μην παραιτείται κανείς, παρά μόνο να αγωνίζονται οι υποψήφιοι να ρίξουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον, κινδυνεύει πλέον ουσιαστικά αυτή η ίδια η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας» υποστηρίζει ο Βασίλης Κικίλιας και σημειώνει: «Χρειάζεται να ληφθούν με απόλυτα ανοικτές διαδικασίες και θεσμικά, όπως απαιτεί η βάση του κόμματος και η ευρύτερη κοινωνία των πολιτών, αφού προηγηθεί ειλικρινής και ενδελεχής διάλογος».

«Είχα επισημάνει επανειλημμένα ότι προέχει η ανακατασκευή του κόμματος προτού τεθούν άλλοι στόχοι. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι το κόμμα, στην κατάσταση που περιήλθε από τους παρασιτικούς μηχανισμούς που αναπτύχθηκαν εντός του, αδυνατεί να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη, διαψεύδοντας τις προσδοκίες σημαντικού μέρους της κοινωνίας» καταλήγει ο κ. Κικίλιας και ζητά «την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων του κόμματος, ώστε η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου να οργανωθεί και να διεξαχθεί με τρόπο που θα τιμά τους πολίτες αυτής της χώρας και θα δίνει πρακτική λύση στα προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας».

Leave a Reply

Your email address will not be published.