Αρχίζουν οι απολύσεις για εκπαιδευτικούς «φαντάσματα»

Αρχίζουν οι απολύσεις για εκπαιδευτικούς «φαντάσματα»

Υπεγράφησαν οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις για οριστική παύση καθηγητών και δασκάλων που απουσίαζαν αδικαιολόγητα από τα καθήκοντά τους. Εκτός και πανεπιστημιακός που ήταν άφαντος επί έξι χρόνια και τον κατήγγειλαν οι φοιτητές του. Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι

Σύμφωνα με το «Έθνος» σκασιαρχείο από έναν μήνα μέχρι έξι… χρόνια έκαναν εκπαιδευτικοί σε σχολεία αλλά και πανεπιστημιακός δάσκαλος, που έστω και με καθυστέρηση τιμωρήθηκαν με οριστική απόλυση ή με διακοπή της μισθοδοσίας τους.

Αρμόδιες υπηρεσίες, υπουργείο Παιδείας και πανεπιστήμια έδωσαν μάχη με το τέρας της γραφειοκρατίας, μέχρις ότου ανακαλύψουν και τελικά αποπέμψουν τους «εκπαιδευτικούς-φαντάσματα», οι οποίοι αντί να βρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας ως όφειλαν, ήταν εξαφανισμένοι και μάλιστα ελάμβαναν και τον μισθό τους ολόκληρο ή ένα μέρος αυτού.

Το φαινόμενο αυτό -που σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζει τον κόσμο της εκπαίδευσης που εργάζεται σκληρά κάτω από δύσκολες συνθήκες- ήρθε στην επιφάνεια για άλλη μια φορά όταν πριν από μερικές ημέρες η πρύτανις του Πανεπιστημίου της Πάτρας έκοψε τον μισθό σε καθηγητή, ο οποίος δεν πήγαινε ποτέ στο αμφιθέατρο, φέρνοντας σε απόγνωση και τους φοιτητές, οι οποίοι τον κατήγγειλαν τελικά. Επίσης όταν ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης υπέγραψε τις απολύσεις τεσσάρων εκπαιδευτικών για πειθαρχικά παραπτώματα, όλες οι αποφάσεις αφορούσαν το πειθαρχικό παράπτωμα της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο για το παράπτωμα αυτό απολύθηκαν δύο εκπαιδευτικοί από την Κεντρική Μακεδονία, ένας εκπαιδευτικός από την Κρήτη και ένας από το Νότιο Αιγαίο. Στους εκπαιδευτικούς είχε επιβληθεί από τα Πειθαρχικά Συμβούλια η ποινή της οριστικής παύσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από αυτούς εξαφανίστηκε για 8 μήνες, άλλος για 5 μήνες και οι άλλοι δύο από 32 έως 37 εργάσιμες ημέρες.

Η διαδικασία που απαιτείται από τη στιγμή που θα αποκαλυφθεί ότι ένας εκπαιδευτικός απουσιάζει αδικαιολόγητα από τη δουλειά του είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, καθώς μπορεί να ξεκινά από μία καταγγελία και να συνεχίζεται με τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), τη συνεδρίαση πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων και την οριστική παύση με την υπογραφή του υπουργού ή των πρυτανικών Αρχών αντίστοιχα.

Πάρα το γεγονός ότι τόσο ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας όσο και η σχετική νομοθεσία είναι σαφείς, οι διαδικασίες έως ότου τέτοιες περιπτώσεις κριθούν οριστικά κινούνται με ρυθμό χελώνας. «Μπορεί να περάσουν δύο και παραπάνω χρόνια έως ότου συνεδριάσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Υπάρχει φόρτος και η κατάσταση είναι κάπως όπως στα δικαστήρια», τόνισε χαρακτηριστικά στο «Έθνος» μέλος πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Αθήνας.

Η διαδικασία
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι αρμόδιες Αρχές στις περιπτώσεις που κάποιος εκπαιδευτικός απέχει αδικαιολόγητα από τα καθήκοντά του είναι η εξής: Οταν ο εργαζόμενος απουσιάσει 22 συνεχόμενες εργάσιμες μέρες αδικαιολόγητα από τη δουλειά του (ή τριάντα μέρες μέσα σε έναν χρόνο) παραπέμπεται σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ). Για να γίνει αυτό, ο διευθυντής του σχολείου (ή ο προϊστάμενος, αν πρόκειται για άλλη θέση) πρέπει να ενημερώσει τον εκάστοτε διευθυντή Εκπαίδευσης και αυτός να κινήσει τη σχετική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της ΕΔΕ διαπιστώνεται το παράπτωμα και στη συνέχεια η υπόθεση παραπέμπεται στα Πειθαρχικά Συμβούλια, τα οποία επιβάλλουν την ποινή της οριστικής παύσης του υπαλλήλου. Η απόφαση αυτή για να οριστικοποιηθεί πρέπει να υπογραφεί στη συνέχεια και από τον υπουργό Παιδείας.

Εως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση, ο εργαζόμενος συνήθως βρίσκεται σε αργία και σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνει το 1/3 των αποδοχών του. Τα ζητήματα αυτά ρυθμίζονται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα 3528/2007, που είναι σε ισχύ και σήμερα αλλά με τροποποιήσεις που έγιναν το 2012 και το 2015.

Την περασμένη εβδομάδα οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου της Πάτρας προχώρησαν στη διακοπή της μισθοδοσίας καθηγητή του Πανεπιστημίου, ύστερα από καταγγελίες που είχαν γίνει ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής δεν εμφανιζόταν στα μαθήματά του. Οι καταγγελίες έγιναν τόσο από τον πρόεδρο του τμήματος όσο και από τους ίδιους τους φοιτητές, οι οποίοι και ανέφεραν ότι δεν τον έχουν δει ποτέ στο μάθημα.

Το πρόβλημα με τον συγκεκριμένο καθηγητή έχει ιστορία 6 ετών, αφού από το 2010 του έγιναν οι πρώτες συστάσεις από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του ιδρύματος, αλλά και από την προηγούμενη διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο ίδιος όμως, όπως καταγγέλλει το ίδρυμα, δεν υπάκουσε στις συστάσεις και έτσι η πρύτανις του Πανεπιστημίου της Πάτρας, κυρία Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, αποφάσισε, ως όφειλε, να του διακόψει τη μισθοδοσία.

Όπως τόνισε στο «Έθνος» η κυρία Κυριαζοπούλου, «για να φτάσει στο σημείο να αποφασίσει η διοίκηση του ιδρύματος την παύση πληρωμής, πρέπει να προηγηθούν χρονοβόρες διαδικασίες, καθώς οι κατηγορίες σε βάρος κάποιου πρέπει να είναι αποδεδειγμένες. Συνεπώς χρειάζονται προσεκτικά βήματα, τα οποία καθορίζουν οι νομικές μας υπηρεσίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μας βοήθησε η αξιολόγηση των φοιτητών.

Τώρα όσον αφορά το προηγούμενο διάστημα κατά το οποίο πληρωνόταν χωρίς να εργάζεται, είναι κάτι που θα εξεταστεί, καθώς υπάρχει και η δυνατότητα αναδρομικής στέρησης μισθού. Η υπόθεση αυτή βασάνιζε το πανεπιστήμιο εδώ και πολλά χρόνια. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν διενεργηθεί ΕΔΕ και νωρίτερα είχαν γίνει συστάσεις, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ετσι αποφάσισα να εκμεταλλευθώ τις δυνατότητες που μου δίνει ο νόμος και ξεκινήσαμε από την περικοπή του μισθού».

Σύμφωνος με την απόφαση αυτή είναι και ο κ. Δημοσθένης Πολύζος, αναπληρωτής αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας, ο οποίος τόνισε με χαρακτηριστικό τρόπο στο «Εθνος»: «Πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις για τα θέματα αυτά και να είναι το παράδειγμα με το οποίο θα πορευτούμε όλοι. Διαφορετικά όταν οι εργαζόμενος βρίσκεται σε περιβάλλον αυθαιρεσίας, τότε γίνεται δυνάστης. Οι νόμοι που έχουμε για τα θέματα αυτά είναι μια χαρά. Αρκεί να εφαρμόζονται».

 

Πηγή: Έθνος

Leave a Reply

Your email address will not be published.