Απούσες Γαλλία-Βρετανία-Ουγγαρία από την έκτακτη συνεδρίαση των «28»

Απούσες Γαλλία-Βρετανία-Ουγγαρία από την έκτακτη συνεδρίαση των «28»

Ηχηρή ήταν η απουσία των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ουγγαρίας στην έκτακτη συνεδρίαση των «28» στις Βρυξέλλες, με αποκλειστικό θέμα την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και το νέο πλαίσιο των σχέσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Σήμερα, είναι προγραμματισμένο σύμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας τίθεται επί τάπητος, στον απόηχο της δέσμευσης Τραμπ ότι «θα απελαθούν τρία εκατομμύρια μετανάστες από τις ΗΠΑ».

«Κατανοούμε ότι θα υπάρξει εντατικότερη επαγγελματική- επιχειρηματική προσέγγιση με τις ΗΠΑ κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει επίσης να υπάρξει περισσότερη Ευρώπη από την πλευρά μας», δήλωσε ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

«Αλλά κανείς δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ το αποτέλεσμα των εκλογών ή την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε ο Σλοβάκος αξιωματούχος.

«Η Ευρώπη έχει πολλαπλά προβλήματα, αλλά σε αυτά δεν συγκαταλέγεται η Αμερική», δήλωσε Πολωνίας υπουργός Εξωτερικών Witold Waszczykowski. «Οι Αμερικανοί επέλεξαν έναν άνθρωπο που δεν είναι άγγελος, αλλά δεν είναι και παιδί που απαιτεί ειδική μεταχείριση».

«Νομίζω ότι η συζήτηση αυτή τη στιγμή είναι να δούμε πώς η Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει τη φωνή της στον κόσμο. Έχουμε ήδη μιλήσει για θέματα ασφάλειας και άμυνας», δήλωσε ο Βελγίου Didier Reynders επισημαίνοντας ότι το ίδιο ισχύει σε θέματα του εμπορίου, μετανάστευσης και κλιματικής αλλαγής.»

Τη χθεσινή «ad hoc» συνεδρίαση – άτυπο δείπνο συγκάλεσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει την απουσία των ΥΠΕΞ της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ουγγαρίας, τη στιγμή που ευρωπαϊκά δημοσιεύματα επισημαίνουν ότι «βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ των 28″.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι η συνάντηση της Κυριακής δεν είναι «δείπνο κρίσης», προσθέτοντας: «Ας σταματήσουμε να μιλάμε για σύγχυση, δεν καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος είναι ταραγμένος. Δεν είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να αναδιοργανωθεί;»

Στο έκτακτο δείπνο της Κυριακής, η Γαλλία και η Βρετανία τελικά εκπροσωπήθηκαν από τους πρέσβεις τους στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, «δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτη συνεδρίαση. «Ελήφθη μια δημοκρατική απόφαση, υπάρχει η μεταβατική περίοδος και θα εργαστούμε με την νυν και την μελλοντική κυβέρνηση για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την Βρετανία» τόνισε.

ΠΗΓΗ:EURONEWS,REUTERS

Leave a Reply

Your email address will not be published.