Απώλεια βάρους και όρεξη: Γιατί ξαναπαίρνουμε τα χαμένα κιλά

Απώλεια βάρους και όρεξη: Γιατί ξαναπαίρνουμε τα χαμένα κιλά

Αν η απώλεια κιλών είναι δύσκολη υπόθεση, η διατήρηση του βάρους είναι πραγματικός άθλος και όσοι το έχουν καταφέρει το γνωρίζουν καλά.

Όταν το σώμα χάνει βάρος μπαίνει σε κατάσταση συναγερμού , γεγονός που αυξάνει την όρεξη και ωθεί τους ανθρώπους να καταναλώνουν επιπλέον θερμίδες.

Νέα έρευνα του National Institutes of Health βοηθά στην κατανόηση της αιτίας που η επαναπρόσληψη του χαμένου βάρους είναι τόσο δύσκολο να αποφευχθεί.

Digital Bathroom Scale Displaying a Sad Face

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η απώλεια βάρους βάζει τον οργανισμό σε κατάσταση μάχης και οδηγεί σε ισχυρή αύξηση της όρεξης, ωθώντας τους ανθρώπους να καταναλώνουν επιπλέον 100 θερμίδες για κάθε χαμένο κιλό.
Είναι η πρώτη φορά που ποσοτικοποιείται ο αριθμός των θερμίδων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η απώλεια βάρους οδηγεί σε πτώση του μεταβολισμού που συχνά οδηγεί στην αύξηση του βάρους.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αύξηση της όρεξης έχει επίδραση τρεις φορές μεγαλύτερη από την πτώση του μεταβολισμού και συνδυαστικά είναι πολύ δύσκολο να εμποδίσει κάποιος τη ζυγαριά να επανέλθει στο σημείο εκκίνησης.

Η έρευνα εξηγεί ότι δεν πρόκειται μόνο για λάθος αυτού που κάνει δίαιτα, καθώς ο οργανισμός πολεμά κατά της μακροπρόθεσμης διατήρησης αυτού του βάρους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Obesity.

Πηγή: http://www.onmed.gr/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.