Αποκλείει πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση, αισιοδοξεί για κλείσιμο της αξιολόγησης

Αποκλείει πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση, αισιοδοξεί για κλείσιμο της αξιολόγησης

Δεν υπάρχει θέμα εκλογών λέει το Μαξίμου απορρίπτοντας την ερμηνεία της ΝΔ πως στην χθεσινή ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας υπονόησε ότι αποτυχία στην δεύτερη αξιολόγηση ενδεχομένως να οδηγήσει σε εκλογές.

Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν πως κανείς στην κυβέρνηση και το κόμμα δεν συζητά για την πιθανότητα εκλογών «γιατί θα ήταν καταστροφικές» και επιμένουν πως αυτή είναι η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου εφόσον αποτύχει η διαπραγμάτευση να υπογράψει εκείνος 4ο μνημόνιο φέρνοντας την οικονομία στην απόλυτη καταστροφή.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήγε χθες το απόγευμα στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μολονότι έγινε ενδελεχής ενημέρωση από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Έφη Αχτσιόγλου για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με την κυπριακή ηγεσία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ το Μαξίμου ανακοίνωσε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τραμπ εμφανίστηκε ενθουσιασμένος με την Ελλάδα, είπε στον πρωθυπουργό πως παρακολούθησε την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα και αναγνώρισε τις προσπάθειες που γίνονται στην χώρα μας για οικονομική ανάκαμψη. Ο Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν έκρυψε την επιθυμία του να συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό αφότου παραλάβει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου ενώ επισήμανε στον Αλέξη Τσίπρα πως τον ψήφισε η πλειονότητα των ελλήνων ομογενών που ζουν στις ΗΠΑ.

Τα σενάρια της αξιολόγησης

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλούσε με Λευκωσία και Ουάσιγκτον στην Πολιτική Γραμματεία οι δύο υπουργοί ενημέρωναν τα μέλη του οργάνου για τις εξελίξεις περί την διαπραγμάτευση παρουσιάζοντας σύμφωνα με πληροφορίες τρία πιθανά σενάρια για την έκβασή της. Το καλό, το μέτριο και το κακό. Οι Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου φαίνεται πάντως πως προέκριναν το θετικό σενάριο εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι στις 5 Δεκεμβρίου στο Eurogroup οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συναινέσουν στην πολιτική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση. Η ενημέρωση θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα παρουσία του πρωθυπουργού καθώς τότε η κυβέρνηση θα έχει στην διάθεσή της και περισσότερα στοιχεία για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι εφικτό το κλείσιμο της συμφωνίας στο προγραμματισμένο Eurogroup επανέλαβε ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει υποχωρήσεις αρχών ούτε θα δεχτεί νέα μέτρα λιτότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι ακολουθεί μία υπονομευτική στρατηγική η οποία δεν προκαλεί ζημιά μόνο στην κυβέρνηση αλλά λειτουργεί υπονομευτικά για την ίδια την χώρα. Τον κατηγόρησε ανοιχτά ότι συντάσσεται με τους σκληρούς δανειστές ευχόμενος να αποτύχει η διαπραγμάτευση για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και να υπογράψει ο ίδιος 4ο μνημόνιο λιτότητας και άγριων μέτρων.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.