Απογοητευμένοι οι Aφγανοί πρόσφυγες από τη Γερμανία

Πολλοί Αφγανοί πρόσφυγες επιστρέφουν από τη Γερμανία απογοητευμένοι, δηλώνει στην DW ο Γερμανός πρέσβης στην Καμπούλ Μάρκους Πότσελ, ο οποίος ξεκίνησε το 2015 την ενημερωτική εκστρατεία «Φυγή στην Ευρώπη; Ξανασκέψου το!».

Περίπου 154.000 Αφγανοί ήρθαν το 2015 στην Γερμανία, δηλώνει στην Deutsche Welle ο Γερμανός πρέσβης στο Αφγανιστάν Μάρκους Πότσερ και προσθέτει: «Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της γερμανικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης (BAMF), το πρώτο τρίμηνο του 2016 ήρθαν στη Γερμανία 32.000 πρόσφυγες. Σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός έχει περιοριστεί σημαντικά. Ας σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών».

Το 2015 ο γερμανός πρέσβης ξεκίνησε από κοινού με την αφγανική κυβέρνηση μια ενημερωτική εκστρατεία για να πείσει τους Αφγανούς να μην εγκαταλείψουν τη χώρα προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στην Ευρώπη: «Με την εκστρατεία προσπαθούμε να πληροφορήσουμε τους Αφγανούς τι τους περιμένει πραγματικά στη Γερμανία και να διαψεύσουμε τις όποιες φήμες για τη ζωή εκεί. Πολλοί πρόσφυγες επέστρεψαν στην πατρίδα τους απογοητευμένοι και μιλούν για τις εμπειρίες τους. Ανάλογες εκστρατείες ξεκίνησε και η Κοινωνία των Πολιτών στο Αφγανιστάν για να προστατέψει τους Αφγανούς από περιπέτειες. Και πηγαίνουν πολύ καλά γιατί αξιοποιούν και τα μέσα κοινωνικά δικτύωσης που είναι ιδιαίτερα αγαπητά στην νεολαία της χώρας».

Καθοριστικός ο ρόλος της αφγανικής κυβέρνησης

Δεν υπάρχει ωστόσο αμφιβολία ότι τόσο σε πολιτικό, όσο και οικονομικό επίπεδο η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρα. Κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για να πεισθούν κυρίως νεαροί Αφγανοί να παραμείνουν στην πατρίδα τους και να προσπαθήσουν για το καλύτερο.

«Το αίτημα αυτό απευθύνεται βέβαια κυρίως στην αφγανική κυβέρνηση, λέει ο Γερμανός πρέσβης. Στόχος της είναι να δώσει στους Αφγανούς προοπτική. Εμείς ως χώρα στηρίζουμε βέβαια οικονομικά τις προσπάθειες αυτές. Όμως είναι η αφγανική κυβέρνηση εκείνη που πρέπει να κάνει βήματα μπροστά, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην ταχύτερη ψήφιση και εφαρμογή νόμων και την τόνωση της οικονομίας. Στις αρχές Οκτωβρίου πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η επόμενη μεγάλη διάσκεψη δωρητριών χωρών για το Αφγανιστάν, όπου θα ανανεωθούν οι υποχρεώσεις της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη χώρα αυτή για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Και εκεί θα παίξουν ρόλο, οι όποιες επιτυχίες έχει να παρουσιάσει η Καμπούλ», καταλήγει ο Γερμανός πρέσβης.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.