Απαισιόδοξες οι προβλέψεις για τις θερμοκρασίες της Γης στο μέλλον

Απαισιόδοξες οι προβλέψεις για τις θερμοκρασίες της Γης στο μέλλον

Ένα -κατ’ εκτίμηση- συνεχόμενο αρχείο των μεταβολών της θερμοκρασίας του πλανήτη έχουν στα χέρια τους, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες, το οποίο ανατρέχει μέχρι και δύο εκατομμύρια έτη πίσω στο χρόνο. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτό, το ιδιαίτερο τεκμήριο, οι επιστήμονες μπορούν να κάνουν προβλέψεις για τις μελλοντικές αλλαγές της θερμοκρασίας στη Γη. Και αυτά τα μελλοντικά προμηνύματα είναι μάλλον δυσοίωνα για εμάς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Καρολάιν Σνάιντερ της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν διάφορα στοιχεία, όπως γεωτρήσεις πυρήνων από βυθούς ωκεανών, καθώς και διάφορα κλιματολογικά μοντέλα, για να κάνουν διαχρονικές εκτιμήσεις σχετικά με τις παρελθούσες μεταβολές της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.

-Πρόκειται απλώς για ένα «σημείο εκκίνησης», είπε η Σνάιντερ και το θερμοκρασιακό αρχείο στο μέλλον θα βελτιωθεί περαιτέρω με τη συνεχή προσθήκη νέων στοιχείων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το μέλλον, όπως προκύπτουν από τη μελέτη, φαίνεται ότι, ακόμη κι αν το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα, η μέση θερμοκρασία έχει ήδη μπει σε τροχιά για να αυξηθεί κατά τρεις έως επτά βαθμούς Κελσίου μέσα στις επόμενες λίγες χιλιετίες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, η σημερινή θερμοκρασία στη Γη είναι η υψηλότερη εδώ και περίπου 120.000 χρόνια, ενώ θεωρούν ότι η υψηλότερη θερμοκρασία θα σημειωθεί σε περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια από τώρα.

Οι πιο αισιόδοξοι πάντως, ενώ θεωρούν ότι είναι σπουδαία η δημιουργία ενός αρχείου θερμοκρασιών που καλύπτει ένα τόσο ευρύ φάσμα του χρόνου, εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι προβλέψεις για το μέλλον παρά είναι απαισιόδοξες ως προς την αύξηση της θερμοκρασίας, τονίζοντας πώς ο πλανήτης θα αντιδράσει στο αυξημένο διοξείδιο σε βάθος χρόνου, ενώ υπενθύμισαν ότι στο παρελθόν πολλές εποχές πάγων ήλθαν και παρήλθαν. Σχεδόν κανείς από τους ειδικούς πάντως δεν αμφιβάλλει ότι βραχυπρόθεσμα, μέσα στα επόμενα 100 έως 200 χρόνια, η ανθρωπογενής αύξηση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου θα ωθήσει σε αύξηση θερμοκρασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.