Απαγωγή Λεμπιδάκη: Τα λάθη της συμμορίας και οι εκτιμήσεις για τον «εγκέφαλο»

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Τα λάθη της συμμορίας και οι εκτιμήσεις για τον «εγκέφαλο»

Ένας επιχειρηματίας από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το Ρέθυμνο, που ασχολείται με την εκμετάλλευση αγροτικών προϊόντων, εκτιμούν οι Αρχές ότι ήταν ο «εγκέφαλος» της συμμορίας των απαγωγέων του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Ο κλοιός γύρω από τον αρχηγό του διευθυντηρίου της απαγωγής θα σφίξει ακόμα περισσότερο όταν ανοίξουν τα στόματα των υπόλοιπων κατηγορουμένων. Πάντως οι Αρχές κάνουν λόγο για απαγωγείς χωρίς σοβαρό ποινικό παρελθόν (αν και κάποιοι είχαν απασχολήσει τις Αρχές με επεισόδια και πυροβολισμούς) και ψάχνουν μήπως έχουν συνεργούς «βαριά χαρτιά της εγκληματικότητας» χωρίς όμως ακόμη να έχουν εντοπίσει κάποιο στοιχείο.

Μετά από 186 ημέρες ομηρίας ο Μιχάλης Λεμπιδάκης περιέγραψε στους αστυνομικούς τις ημέρες που έφεραν στην ψυχολογική εξόντωση τον ίδιο και την οικογένειά του αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι οι απαγωγείς τον είχαν δεμένο με αλυσίδα συνεχώς.

«…. Πάντα με έδεναν με την αλυσίδα ή στο χέρι ή στο πόδι λες και ήμουν σκυλί. Στο δωμάτιο που με κρατούσαν έμπαιναν δυο άτομα που δεν μπορώ να τα αναγνωρίσω γιατί φορούσαν πάντα κουκούλες και ο σωματότυπός τους δεν μου είναι γνωστός. Μπορεί να μην μου είχαν ασκήσει βία αλλά μου έλεγαν ότι δεν θα έχω καλό τέλος αν δεν πάρουν τα λεφτά. Μου άλλαξαν 5 κρησφύγετα. Μου έδεναν τα μάτια και καταλάβαινα ότι με έβαζαν σε ένα αυτοκίνητο όμως ποτέ δεν μπορούσα να καταλάβω από που έβγαινα και που έμπαινα. Έχουν περάσει τόσες μέρες τώρα δεν μπορώ να σκεφτώ αν άκουγα κάποιους ήχους από το περιβάλλον που να μου έχουν μείνει. Θυμάμαι όμως και τις δυο φορές που γυρίσαμε το βίντεο που στείλανε οι απαγωγείς στην οικογένειά μου σαν ένδειξη ζωής. Γυρίστηκε μέσα στο κρησφύγετο και ο απαγωγέας μου έλεγε τι να πω κρατούσε την κάμερα και είχε καλυμμένο το κεφάλι εκτός λίγο από τα μάτια…»

Ο κρητικός επιχειρηματίας ξέσπασε σε λυγμούς όταν χθες το πρωί είδε μπροστά του τους αστυνομικούς που τον απελευθέρωσαν. «… Σας ευχαριστώ … σας ευχαριστώ …δεν πίστευα ότι θα σωθώ …» είπε στους πρώτους αστυνομικούς που του είπαν ότι η ομηρία του έλαβε τέλος.

Αξιωματικός που χειρίστηκε την υπόθεση της απαγωγής μας είπε ότι δυο ήταν τα μεγάλα λάθη της συμμορίας.

«…. Ζήτησαν πολλά χρήματα, άρα η υπόθεση θα τραβούσε για αυτούς, και το δεύτερο ότι κράτησαν στα χέρια τους το θύμα έξι μήνες με αποτέλεσμα να δώσουν χρόνο στους αστυνομικούς να ψάξουν να τους βρουν από τη στιγμή που δεν είχαν φύγει από το νησί…»

Πάντως ο υπέρ-κοριός της ΕΛΑΣ και ο σχεδιασμός του προφίλ των δραστών έφερε το αποτέλεσμα.

Για πάνω από τέσσερις μήνες οι αστυνομικοί της Κρήτης είχαν γίνει η σκιά των απαγωγέων του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Γνώριζαν τις κινήσεις τους, τις επαφές τους, τα μέτρα αυτοπροστασίας που έπαιρναν αλλά και το πού έκαναν τις συναντήσεις τους για να εκτιμούν τη κατάσταση. Όμως το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να βρουν το κρησφύγετο που κρατούσαν όμηρο τον κρητικό επιχειρηματία, έκανε τους αστυνομικούς να έχουν δεμένα τα χέρια τους.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε όταν σε έναν τυχαίο αστυνομικό έλεγχο στα Σφακιά οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι οι τρεις που επέβαιναν στο ΙΧ πέταξαν τα κινητά τους λίγο πριν τους σταματήσουν στο μπλόκο. Αυτό έβαλε σε σκέψεις τις Αρχές και τους τρεις άνδρες σε κλοιό παρακολούθησης.

Όταν το μεσημέρι της Κυριακής οι αστυνομικοί σιγουρεύτηκαν ότι μέσα στο κτίριο της μάντρας ήταν ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ενημέρωσαν τον αρχηγό της ΕΛΑΣ και εκείνος έδωσε το «πράσινο φως» να γίνει η επιχείρηση.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και η κόρη βασικού κατηγορουμένου, μόλις 17 ετών την οποία χρησιμοποιούσε ο απαγωγές ως «ταχυδρόμο» και η ανήλικη έστελνε μηνύματα αλλά και το τελευταίο βίντεο ζωής του απαχθέντα στην οικογένειά του. Όμως όλα δείχνουν ότι το κορίτσι τα έκανε όλα εν άγνοια του καθώς εκτελούσε εντολές του πατέρα της. Πάντως ο βαθμός εμπλοκής της ακόμα ερευνάται. Όπως ερευνάται ακόμα και το ενδεχόμενο να έδωσε «συμβουλές» για τον τρόπο δράσης της συμμορίας, παλιός κακοποιός που έχει κατηγορηθεί για απαγωγή επιχειρηματία.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.