M. Aντωνίου: Ερώτηση για το στρατόπεδο Μαθιουδάκη

M. Aντωνίου: Ερώτηση για το στρατόπεδο Μαθιουδάκη

Ερώτηση της Μαρίας Αντωνίου, προς τους αρμόδιους Υπουργούς, έπειτα από  την αιφνίδια και ριζική αλλαγή απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Κ.Σ.Ν.Μ.), για το κτίριο του στρατοπέδου “Μαθιουδάκη” του Δήμου Καστοριάς.

Προς:

  1. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά
  2. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

ΘΕΜΑ: «Αιφνίδια και ριζική αλλαγή απόφασης του Κ.Σ.Ν.Μ. για το κτίριο του στρατοπέδου “Μαθιουδάκη” του Δήμου Καστοριάς»

 Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Κ.Σ.Ν.Μ.) στην από 18-2-2016 συνεδρίασή του αποφάσισε το χαρακτηρισμό ως μνημείου και κατά συνέπεια διατηρητέου του κτιρίου στρατωνισμού – διοίκησης στο πρώην στρατόπεδο “Μαθιουδάκη” του Δήμου Καστοριάς, Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου.

Στη θέση του στρατοπέδου επρόκειτο να ανεγερθεί το νέο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς. Για το σκοπό αυτό είχαν εκδοθεί 1) η ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΝΣΑΚ/40784/5998/492/29.3.2013 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα τον μη χαρακτηρισμό ως μνημείο του ως άνω κτιρίου 2) η 2/2013 έγκριση δόμησης της Υπηρεσίας Δόμησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων Α.Ε. για την κατεδάφιση του κτιρίου στο πλαίσιο του έργου και 3) η 757/2013 άδεια δόμησης με την οποία επιτράπηκε η κατεδάφιση του κτιρίου.

Κατά των ως άνω προσέφυγε το Σωματείο “Σπασμένο Ρόδι” στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο με την υπ. αρ. 3176/2015 απόφαση του ακύρωσε τη σχετική Υπουργική Απόφαση και τις ως άνω άδειες δόμησης λόγω πλημμελούς αιτιολογίας και ανέπεμψε την υπόθεση στη Διοίκηση για νέα νόμιμη κρίση.

Προκαλεί σαφώς εντύπωση το γεγονός ότι μόλις δύο χρόνια μετά το Κ.Σ.Ν.Μ. αλλάζει άρδην την απόφαση του και αποφασίζει ακριβώς τα αντίθετα από όσα περιλαμβάνονται στο με αριθμό 7/21-3-2013 πρακτικό του.

Σας υπενθυμίζω ότι το Μάρτιο του 2013 το Κ.Σ.Ν.Μ. είχε γνωμοδοτήσει κατά του χαρακτηρισμού του συγκεκριμένου κτιρίου ως μνημείου, έπειτα μάλιστα από αυτοψία των μελών του, με το σκεπτικό ότι δε διαθέτει σημαντικά αρχιτεκτονικά, ιστορικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά.

Τα μέλη του Κ.Σ.Ν.Μ. που συμμετείχαν στην αυτοψία είχαν επισημάνει σε υπόμνημα τους το λιτό χαρακτήρα του κτιρίου, την έλλειψη ιστορικής σημασίας συνυφασμένης με τον ελληνικό χώρο, το γεγονός ότι δεν αποτελεί τοπόσημο ή σημείο αναφοράς για τους πολίτες της περιοχής καθώς και τη ρητή και εκπεφρασμένη επιθυμία των πολιτών της Καστοριάς για την ανέγερση στο χώρο αυτό του νέου αστυνομικού μεγάρου σε συνδυασμό με το προχωρημένο της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας και την οικονομική αδυναμία του Δημοσίου να συντηρήσει το κτίριο.

Κατά της προηγούμενης απόφασης του Κ.Σ.Ν.Μ. είχαν στραφεί τότε 7 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σε σχετική ερώτηση τους προς τον Αρμόδιο Υπουργό ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι “Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) απέδειξε, όπως πολλές φορές έχει πράξει και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ότι οι αποφάσεις τους δεν λαμβάνονται με γνώμονα την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη μνήμη και το μέλλον των πόλεων, αλλά υπόκεινται και σε πολιτικές πιέσεις και σκοπιμότητες”. 

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου στις 18 Ιανουαρίου 2016 κατά τη διάρκεια της κοπής της Βασιλόπιτας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς είχε προδικάσει και προαναγγείλει ουσιαστικά την νέα απόφαση του Κ.Σ.Ν.Μ. δηλώνοντας χαρακτηριστικά επί λέξει ότι “το κτίριο το επίμαχο δεν θα γκρεμιστεί”.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 Το Κ.Σ.Ν.Μ. στην αιφνίδια και ριζική αλλαγή της απόφασης του λειτούργησε ως ανεξάρτητη και αντικειμενική αρχή ή η απόφαση του ήταν αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων και σκοπιμοτήτων, όπως οι Βουλευτές του Κόμματος σας ισχυρίζονταν έως τώρα;

  1. Σε άμεση σύνδεση με την ανωτέρω ερώτηση πώς αιτιολογείτε την προαναγγελία της απόφασης του Κ.Σ.Ν.Μ. ένα μήνα πριν τη λήψη της από τη Βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ ;
  2. Τι προτίθεστε να κάνετε για τη στέγαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς, η οποία κρίνεται κάτι παραπάνω από επείγουσα, δεδομένου ότι η νέα απόφαση του Κ.Σ.Ν.Μ. ακυρώνει εκ των πραγμάτων το διαγωνισμό του έργου και οδηγεί ακόμα ένα σημαντικό έργο υποδομής στις καλένδες;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Β. Αντωνίου

Leave a Reply

Your email address will not be published.