Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ υπουργείου πολιτισμού και μητρόπολης Θεσσαλονίκης

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ υπουργείου πολιτισμού και μητρόπολης Θεσσαλονίκης, μετά τις δηλώσεις Μπαλτά ότι η Ροτόντα είναι μνημείο πολυ-πολιτισμικό, όχι θρησκευτικός ναός και πως ο ίδιος δεν υπέγραψε ποτέ καμία απόφαση για την τοποθέτηση σταυρού.

Ο μητροπολίτης Άνθιμος αντέδρασε έντονα, ζητώντας μέχρι και δημοψήφισμα ενώ έριξε και τα βέλη του Αριστείδη Μπαλτά ότι «δεν θέλει τα ράσα»:

«Έρχονται και λένε, τώρα, να μη βάλουμε Σταυρό στη Ροτόντα. Κύριε ελέησον…Εμένα, ο δήμαρχος, που δεν έχει απόλυτη αρμοδιότητα αλλά είναι τοπικός άρχοντας, μου είπε να μπει ο Σταυρός. Έχει γίνει συμφωνία και αυτό θα ισχύσει. Γιατί να μαλώνουμε; Ο Σταυρός θα μπει και αν θέλουν να ρωτήσουμε τον κόσμο, να κάνουμε δημοψήφισμα. Ήρθε χθες στη Θεσσαλονίκη και επισκέφθηκε τη Ροτόντα ο υπουργός Παιδείας. Και όμως δεν κάλεσαν τη Μητρόπολη. Γιατί; Μάλλον δεν ήθελαν το ράσο”.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός πολιτισμού σε ερώτηση αν θα είχε αντίρρηση το μνημείο να λειτουργήσει και ως τζαμί, με βάση την ιστορία του μνημείου, δήλωσε πως «προσωπικά δεν θα είχα καμία αντίρρηση».

«Είναι το σημαντικότερο μνημείο της πόλης, περίτρανο δείγμα πολυ-πολιτισμικότητας» υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στις εργασίες και παρεμβάσεις που γίνονται στον εξωτερικό χώρο τόνισε πως: «Όλες οι εργασίες που έχουν γίνει κρατούν επί της ουσίας τον διαπολιτισμικό, διαθρησκευτικό και ιστορικό του χαρακτήρα και άρα κανείς δε θίγεται αν η Ροτόντα λειτουργήσει πολυπολιτισμικά με όλων των ειδών τις δράσεις στο εσωτερικό της».

Άνθιμος κατά και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Μεταξύ άλλων, στο κήρυγμά του ο  Άνθιμος αναφέρθηκε στην ίδρυση τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και ξεκαθάρισε σύμφωνα με το agioritikovima.gr: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ένα τμήμα ισλαμικών σπουδών. Κι αν αυτό ίσχυε πριν από τρία χρόνια, φανταστείτε τι ισχύει σήμερα με τις πληροφορίες που έχουμε από τη θρησκεία αυτή που έχει αναστατώσει τον κόσμο. Δεν μπορεί να ταιριάξει η Ορθόδοξη Θεολογία με το Ισλάμ. Έζησα έντονα την Θράκη επί 30 χρόνια, και οι Μουσουλμάνοι έχουν την καλύτερη ζωή. Αν δεν την είχαν, θα είχαν επαναστατήσει. Και τους το είπα, πως είναι τυχεροί που σε σχέση με τους άλλους ομόθρησκούς τους στην Τουρκία και αλλού, γιατί είναι κάτοικοι της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάντε τμήμα για το Ισλάμ σε μια άλλη σχολή, όχι στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι αλλά δεν μπορώ να τους αναφέρω”.

topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.