Ανησυχίες για το μέλλον του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου (Photos)

Ανησυχίες για το μέλλον του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου (Photos)

Αυστραλοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μαζική λεύκανση των κοραλλιών έχει καταστρέψει τουλάχιστον το 35% του βόρειο και του κεντρικού Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου.

Το ποσοστό είναι αρκετά σημαντικό, καθώς ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έχει συμπεριληφθεί στην Κοινή Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την Unesco και προσφέρει κάθε χρόνο περίπου 5 δισεκ. δολάρια ως έσοδα από τον τουρισμό στην Αυστραλία.

Αυστραλοί επιστήμονες δήλωσαν πως η θνησιμότητα των κοραλλιών είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς μέρος από το εναπομείναν 65% των κοραλλιών στον βόρειο ύφαλο και τον κεντρικό ύφαλο δείχνει πως δεν μπορεί να ανακάμψει από τη λεύκανση.30australia-master768_0

Η έκθεση των επιστημόνων ρίχνει σκιά στις μακροπρόθεσμες προοπτικές του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου με υπόβαθρο την κλιματική αλλαγή και επιστήμονες δήλωσαν ότι η UNESCO ενδέχεται να αναθεωρήσει την απόφασή της να μην περιλάβει αυτόν τον χώρο της Κοινής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας στον κατάλογό της με τους χώρους που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Αυστραλοί επιστήμονες δήλωσαν τον Μάρτιο ότι μόλις 7% του Μεγάλου Κορραλιογενούς Υφάλου έχει αποφύγει τις ζημιές από τη λεύκανση και εξέφρασαν μεγάλους φόβους ιδιαίτερα για τα κοράλλια στον βόρειο ύφαλο.

feature

Έπειτα από περαιτέρω αεροπορικές παρατηρήσεις και καταδύσεις που έγιναν για να εκτιμηθεί η ζημιά σε 84 υφάλους στην περιοχή, αυστραλοί επιστήμονες δήλωσαν πως οι συνέπειες από τη λεύκανση είναι σοβαρότερες απ’ ό,τι ανέμεναν.

shutterstock_debra_james_wwf_aus_349525_0

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.