Έφυγε ο Θάνος Ανεστόπουλος… ένα πένθιμο του Φθινόπωρου δείλι

Έφυγε ο Θάνος Ανεστόπουλος… ένα πένθιμο του Φθινόπωρου δείλι

Τη τελευταία του πνοή άφησε σήμερα Σάββατο ο Θάνος Ανεστόπουλος, ψυχή των Διάφανων Κρίνων, καλλιτέχνης, εικαστικός και ποιητής της ροκ κουλτούρας της Ελλάδας. Νικήθηκε από τον καρκίνο κι έφυγε (σχεδόν) όπως είχε τραγουδήσει στο τραγούδι του Κώστα Ουράνη “Θα πεθάνω ένα πένθιμο του φθινοπώρου δείλι”. Απλώς ήταν ξημέρωμα.

Αντί επιλόγου:

«Ζήστε την κάθε σας μέρα με αλήθεια, έρωτα, αγώνα και δημιουργία. Ζήστε την κάθε ημέρα σας σαν να ήταν η τελευταία σας. Γιατί συχνά στην καθημερινότητα μας μεγεθύνουμε μικρά προβλήματα παραμερίζοντας και ξεχνώντας τι σπουδαίο και μεγάλο δώρο είναι η ζωή που μας δόθηκε»
Θάνος Ανεστόπουλος

Ποιός ήταν ο Θάνος Ανεστόπουλος (από το lavart.gr)

Ο Θάνος Ανεστόπουλος προσπαθεί χρόνια να δημιουργήσει το συγκρότημα που φαντάζεται. Το 1984 ιδρύει τους «Crazy Patatoel» και το 1990 τους «Πατατούφ», που με την προσθήκη κάποιων νέων μελών το 1991, μετονομάζονται σε  «Διάφανα Κρίνα» και ο στόχος του επιτυγχάνεται. Είναι στιχουργός, συνθέτης, ερμηνευτής, παίζει κιθάρα, φυσαρμόνικα και πιάνο. Επίσης, κατασκευάζει το μεγαλύτερο μέρος του art work των εξωφύλλων τους. Τα «Διάφανα Κρίνα» είναι ένα απο τα μεγαλύτερα ελληνικα ροκ συγκροτήματα. Τα υπόλοιπα μέλη είναι οι Νίκος Μπαρδής (κιθάρες/ τρομπέτα/ κρουστά/ συνθετητές/ μεταλλόφωνο), Κυριάκος Τσουκαλάς (κιθάρες, πλήκτρα, κρουστά, γεννήτρια ήχων), Παντελής Ροδοστόγλους (ηλεκτρικό μπάσσο), Τάσος Μαχάς (τύμπανα, κρουστά) και Παναγιώτης Μπερλής (φωνή, πλήκτρα, σύνθεση, ενορχήστρωση, 1995-2000). Στα σχεδόν είκοσι έτη πορείας του (1991-2009), το συγκρότημα μετράει έξι δισκογραφικές δουλειές, τρία cd singles, συμμετοχές σε συλλογές και αφιερώματα για καλλιτέχνες, καθώς και αμέτρητες συναυλίες, αρκετές εκ των οποίων πλάι σε μεγάλα συγκροτήματα (Sisters Of Mercy, Tindersticks).

Ταυτόχρονα, μη μπορώντας να περιοριστεί καλλιτεχνικά μόνο στα  «Διάφανα Κρίνα», ο Θάνος Ανεστόπουλος κινείται και ανεξάρτητα. Το 2002, ξεκινά ακουστικές εμφανίσεις με την κιθάρα του στο μπαρ «Closer». Η αγάπη για την τέχνη συνολικά τον οδηγεί στο να γράψει μουσική για τη θεατρική παρασταση «Δις Τζούλια» (σαράντα λεπτά μουσικής και μόνο ένα τραγούδι με στίχους, ομώνυμο της παράστασης) καθώς και για την παράσταση «Σ’αγαπώ και μου λύπεις». Ο πέμπτος δίσκος του συγκροτήματος («Ο γύρος της μέρας σε ογδόντα κόσμους», 2005) περιέχει μόνο ορχηστρικά τραγούδια, αλλά συνοδεύεται απο ένα βιβλίο με σχέδια και ζωγραφιές του, που οπτικοποιούν τους στίχους και τα ποιήματα.

Την 1η Ιουνίου του 2009 τα «Διάφανα Κρίνα» ανακοινώνουν μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τους, τη διάλυσή τους μ’ ένα κείμενο που υπογράφουν όλα τα μέλη του συγκροτήματος εκτός από τον Θάνο. Πολλά ακούστηκαν για τους λόγους που τους οδήγησαν εκεί. Λίγες μέρες αργότερα ακολουθεί και αντίστοιχη ανακοίνωση του Ανεστόπουλου που εξηγει τους δικούς του λόγους, αναφέροντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όπως το χρόνιο πρόβλημά του με το αλκοόλ, το οδυνηρό διαζύγιο και ο θάνατος του αδερφού του.

Ένα πράγμα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα. Πολύς κόσμος μεγάλωσε με τα τραγούδια τους, ερωτεύτηκε με τις μελαγχολικές μελωδίες τους, πόνεσε με την αληθινή τους ποίηση και ταξίδεψε σε άγνωστους δρόμους με το σκοτεινό τους ήχο. Κάποιοι ήρθαν σε επαφή μαζί τους σε μεγαλύτερη ηλικία και ακόμα και σήμερα γοητεύουν τους νεότερους. Το κοινό τους δεν ενδιαφέρεται για το λόγο που διαλύθηκαν, παρα μόνο θα έχουν για πάντα το παράπονο: «Γιατί δεν μας χάρισαν ένα ακόμα τραγούδι;». Μία και για πάντα, ανεκπλήρωτη επιθυμία.

Πατάει γρήγορα στα πόδια του αμέσως μετά τη διάλυση των Κρίνων, και το 2009, παρουσιάζει σε συνεργασία με άλλους αξιόλογους μουσικούς το μουσικο project «Οι ποιητές γυμνοί τραγουδούν». Bασισμένο σε ανέκδοτες ακουστικές αποδόσεις του συγκροτήματος, καινούρια τραγούδια του και μελοποιήσεις αγαπημένων του ποιητών. Την άνοιξη του 2012, κυκλοφορεί τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Ως το Τέλος», ο οποίος είναι αρκετά κοντά στον ήχο του συγκροτήματος. Συνεχίζει τις εμφανίσεις του σε διάφορα μπαρ με κύρια συντροφιά μόνο την κιθάρα και την αγάπη του κόσμου, ενώ πολλές φορές οι μουσικές του συνοδεύονται και από έκθεση ζωγραφικής με έργα του ίδιου. Τα υπόλοιπα μελη του συγκροτήματος συνεχίζουν να παράγουν μουσική με την απουσία φωνής-στίχων και το όνομα «Goodbye Blue Sky».

Στις 5 Μαΐου του 2015, ο Θάνος ανακοινώνει πως πάσχει από επιθετικό μεταστατικό καρκίνο των οστών. Οργανώνονται πολλές συναυλίες οικονομικής ενίσχυσης για τη θεραπεία του ανά την Ελλάδα, με αποκορύφωμα τη συναυλία στις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, όπου εκτός από μεγάλα ονόματα της ελληνικής σκηνής (Αγγελάκας, Αλκίνοος, Last Drive), μετά από επτά χρόνια απουσίας, επανασυνδέονται και τα «Διάφανα Κρίνα» με την πλήρη αρχική τους σύνθεση, δίνοντας μία μεγάλη συναυλία για τον Θάνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.