Ανατροπή στο όριο ηλικίας των υιοθεσιών – τι αναφέρει η δικαστική απόφαση

Ανατροπή στο όριο ηλικίας των υιοθεσιών – τι αναφέρει η δικαστική απόφαση

«Πράσινο φως» ανάβει η δικαιοσύνη στις υιοθεσίες ακόμα και όταν ξεπερνιέται η ηλικιακή διαφορά των 50 ετών που επιτρέπεται να υπάρχει ανάμεσα στον θετό γονέα και το θετό παιδί.

Ειδικότερα, το περιφερειακό Πρωτοδικείο δέχεται ότι μπορεί να ξεπεραστεί το ηλικιακό αυτό εμπόδιο που προβλέπει ο Αστικός Κώδικας, όταν εξυπηρετείται το συμφέρον του παιδιού.

Η αφορμή για την αλλαγή αυτή ήρθε από μια υπόθεση κατά την οποία μια 54χρονη γυναίκα θέλησε να υιοθετήσει το παιδί που είχε αποκτήσει ο σύζυγός της από τον παράνομο δεσμό του με νεαρή. Η νεαρή αφού γέννησε, παρέδωσε το παιδί στον πατέρα του, λέγοντας πως δεν μπορεί να το αναθρέψει, ενώ έδωσε και την συγκατάθεσή της για την υιοθεσία.

Έτσι, όπως αναφέρει το «Έθνος», το δικαστήριο αποφάσισε πως το συμφέρον του παιδιού δικαιολογεί την υπέρβαση της ηλικιακής διαφοράς.

Η ελληνική νομοθεσία, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ορίζει ότι ο θετός γονέας πρέπει να έχει ηλικία από 30 έως 60 ετών, ενώ η διαφορά ηλικίας από το παιδί πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών (ή 15, εάν συντρέχει σπουδαίος λόγος) και σε ανώτατο όριο μπορεί να φτάσει μέχρι τα 50 χρόνια. Το όριο αυτό, αν και έχει τεθεί για λόγους κοινωνικούς και ηθικούς, στην συγκεκριμένη περίπτωση, που πλέον αποτελεί δεδικασμένο, κρίθηκε ότι δεν είναι απαραίτητο να ισχύσει, με το δικαστήριο να ανατρέχει σε διεθνείς συμβάσεις.

«Το ενδιαφέρον για τον θεσμό της υιοθεσίας έχει επικεντρωθεί στο συμφέρον του υιοθετούμενου ανήλικου παιδιού και στην παροχή σε αυτό της δυνατότητας να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με ανάπτυξη σχέσεων στοργής και αφοσίωσης, με σωστή ηθική και πνευματική διαπαιδαγώγηση, με ομαλή εξέλιξη της προσωπικότητάς του», αναφέρει η δικαστική απόφαση.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.