Σε αύξηση του κοιλιακού λίπους συντελούν τα αναψυκτικά

Η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει στην συσσώρευση κοιλιακού λίπους σε βάθος χρόνου, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές μετά από μελέτη που πραγματοποίησαν.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Circulation, η Δρ Καρολιν Φοξ και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία για 1.000 ενήλικες που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Framingham Heart Study, στην Μασαχουσέτη. Οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη και αναψυκτικών διαίτης.

Στην αρχή της μελέτης οι εθελοντές είχαν υποβληθεί σε απεικονιστική τομογραφία για την μέτρηση του όγκου και της ποσότητας του κοιλιακού λίπους. Έξι χρόνια αργότερα επαναλήφθηκε η εξέταση.

Ως γνωστόν, τόσο τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τα κοκτέιλ φρουτοποτών έχουν επιπρόσθετη σακχαρόζη ή σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι έπιναν και κανονικά και light αναψυκτικά. Το ένα τρίτο δήλωσε ότι δεν έπινε ποτέ αναψυκτικά με ζάχαρη, το 20% έπινε περιστασιακά, το 35% συχνά και το 13% καθημερινά.

Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, ο όγκος του σπλαχνικού λίπους αυξήθηκε κατά 658 κυβικά εκατοστά στους μη καταναλωτές αναψυκτικών, ελαφρώς περισσότερο στους περιστασιακούς και συχνούς πότες και κατά 852 κυβικά εκατοστά σε όσους έπιναν καθημερινά αναψυκτικά με ζάχαρη.

Στους τελευταίους, η αύξηση αυτή αναλογούσε σε 800 γραμμάρια κοιλιακού λίπους.

Τα αναψυκτικά διαίτης δεν σχετίστηκαν με την αύξηση του σπλαχνικού λίπους.

Το σπλαχνικό λίπος στην περιοχή της μέσης αναπτύσσεται κυρίως γύρω από τα εσωτερικά όργανα της κοιλίας, όπως το ήπαρ και το πάγκρεας και επηρεάζει την λειτουργία ορμονών, όπως η ινσουλίνη. Η δυσλειτουργία της ινσουλίνης και η αντίσταση σ’ αυτήν σχετίζεται άμεσα με τον διαβήτη τύπου ΙΙ και τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η Δρ Φοξ παραδέχεται ότι «η διαφορά στην αύξηση του σπλαχνικού λίπους είναι μεν μικρή, αλλά αρκετή να κάνει την διαφορά ως προς τον μεταβολικό κίνδυνο».

Σημειώνει επίσης ότι από την μελέτη δεν είναι ξεκάθαρο αν η μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες θα συντελέσει σε μείωση του σπλαχνικού λίπους σε βάθος χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, τα επιπρόσθετα σάκχαρα πρέπει να περιορίζονται σε 100 θερμίδες ανά ημέρα, για τις γυναίκες και σε 150 θερμίδες την ημέρα για τους άνδρες. Ωστόσο, ένα αναψυκτικό των 330 ml εμπεριέχει πολλές περισσότερες θερμίδες, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αναψυκτικά αναλογούν μόλις στο μισό των επιπρόσθετων σακχάρων που προσλαμβάνουμε καθημερινά μέσω της διατροφής.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.